Asielzoekers aan het werk: halve bakken ijs tegen halfbakken beleid in Den Haag
Stel je vlucht vanuit een vreemd land naar Nederland dan loop je tegen allerlei dingen aan. Mensen die vluchten hebben het lef om alles achter te laten op zoek naar een veilig leven. Ze reizen zonder toekomstperspectief de hele wereld over zonder bezit en nemen veel risico. Dat asielzoekers aan het werk willen is dan ook logisch.
Een nieuw leven opbouwen gaat niet vanzelf, daar is doorzettingsvermogen, lef en wilskracht voor nodig. Asielzoekers die moeten vluchten omdat het in hun eigen land niet veilig is, zijn dan ook hartstikke gemotiveerd om te werken.
Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid
Afgelopen week lanceerde Ben & Jerry’s voor de Tweede Kamer de campagne ‘Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid’, gericht op het recht op werk van asielzoekers in Nederland. Werken mag na zes maanden in de asielprocedure voor een periode van maximaal 24 weken per jaar. Een gek beleid dat erg tegenstrijdig is in tijden van grote personeelstekorten en dat tevens in strijd is met het Europees recht, zo oordeelde de rechtbank.
Een vonnis waartegen het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in hoger beroep gaat. Een collectief van onder andere Ben & Jerry’s, Radboud Universiteit en NGO DELITELABS strijdt voor een versoepeling van regelgeving voor asielzoekers. Ook jij kunt je uitspreken en de petitie hier ondertekenen!
Asielzoekers aan het werk
Wetenschappers, werkgevers, NGO’s en andere stakeholders en betrokken burgers constateren:
- Dat voor slechts 2 procent van de asielzoekers die mogen werken een vergunning wordt aangevraagd.
- Dat dat een gemiste kans is, omdat werken bijdraagt aan behoud van zelfstandigheid en aan de integratiekansen en – motivatie van asielzoekers.
- Dat het hen ook een kans biedt hun beroepsvaardigheden te behouden, en de kans verlaagt dat zij later een beroep doen op de bijstand.
- Dat de arbeidsmarkt staat te springen om menskracht.
Teken de petitie
- De wachttijd van zes maanden te schrappen of in te korten;
- De beperking tot 24 weken werken per jaar want in strijd met EU recht, af te schaffen;
- Administratieve barrières zoals het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning af te schaffen: volsta, net als bij Oekraïners met een melding bij het UWV van de tewerkstelling;
- Te garanderen dat werken loont: informeer, harmoniseer en voorkom negatieve prikkels.