Ashwagandha: het Ayurvedische geheim uit India tegen stress
Ashwagandha wordt in de Ayurveda al eeuwenlang beschouwd als een bron van levenskracht en sinds kort heeft dit bijzondere kruid ook ons land bereikt. Tijd om er wat dieper in te duiken: wat is Ashwagandha en wat kan het betekenen voor ons?
Ashwagandha is een kleine, houtachtige struik die overvloedig groeit in India. In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, koesteren ze al duizenden jaren de balancerende eigenschappen van dit kruid.
Sindskort is Aswhagandha ook een hot topic in de wetenschappelijke wereld waardoor deze kruid het Westen heeft bereikt. Tijd voor een kennismaking.
Ashwagandha: het Ayurvedische geheim uit India
Aan de hand van het inspirerend Ashwagandha event dat vorige week plaatsvond, gaan we in op de werking van Ashwaganda en hoe het helpt bij het voorkomen van stress.
Inspirerend event over Ashwagandha en stress managen
In het hartje van Amsterdam vond op de prachtige locatie van Fosbury & Sons in Amsterdam het event plaats, georganiseerd door Physalishealth en Biotona Benelux.
Onder andere Evelyn en Karlijn van Holistik kwamen langs en deelde hun ervaringen rondom stress. Ze waren het er over eens dat iets heel belangrijk is bij stress management: vriendschap. “Vriendschap is een rots in de branding waar je achter kan schuilen als er storm dreigt te komen”, zei Evelyn tijdens het event.
Samen met holistisch therapeut Suze Retera deden we ontspanningsoefeningen en achteraf was er een heerlijk Ayurvedisch lunchbuffet.
De balans terugkrijgen met Ashwagandha
Ashwagandha wordt in de Ayurveda beschouwd
als een bron van levenskracht en heeft veel verschillende positieve eigenschappen. Het kruid geeft je meer energie en vitaliteit en het zorgt voor een beter concentratievermogen. Ook heeft het een positief effect op je nachtrust en helpt het bij stress en angst. Daarnaast is het ook nog eens 100 procent vegan.
Wetenschappelijk onderzoek van KSM-66 toont aan dat Ashwagandha een adaptogene werking heeft en dat reguleert de productie van cortisol, het stresshormoon. Dat helpt het lichaam zich aan te passen aan stresssituaties. Adaptogenen kunnen zowel een kalmerende als energie-opwekkende werking hebben.
Hoe neem ik Ashwagandha in?
De verse wortels van de struik hebben een sterke geur die lijkt op de typische geur van paarden. Ashwagandha is dan ook samengesteld uit het woord ashva (paard) en ganda (geur).
Toch merk je hier niks van, bleek tijdens het proeven van de ashwagandha op het event. In een drankje met notenmelk, kregen we het fijnvermalen poeder van de wortels van biologisch geteelde ashwagandha uit India van de hoogste kwaliteit. Deze was afkomstig van de producent Biotona.
Traditioneel wordt ashwagandha bereid met warme melk of ghee voor een goede opname van de werkzame stoffen. Verder zijn er ook tal van recepten met het kruid en kan je het ook gewoon eten in je smoothie, yoghurt of ontbijtgranen.
Naast de poedervorm kan je het ook innemen als voedingssupplement, bijvoorbeeld van KeyPharm, de producent van Physalis en Biotona.
Ashwagandha brengt je dus weer tot rust en is goed voor ons welzijn, iets waar we in onze drukke levens zeker iets aan zouden kunnen hebben.