Arjen Lubach pleit voor een smartphoneverbod op scholen en krijgt veel support
Tijdens de Avondshow van Arjen Lubach, pleit hij voor een smartphoneverbod op scholen. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone en deze ‘aandachtsgeile verslavingsbommen’ zorgen dat er op scholen minder effectief geleerd wordt.
Smartphoneverbod op scholen
Al in november 2022 kwam tweede kamerlid René Peters van het CDA met het plan om smartphones te verbieden op scholen. Er is geen landelijk beleid, dus iedereen doet maar wat. Daardoor ontstaat er veel onduidelijkheid en blijven smartphones een grote stoorzender op scholen.
Of zoals Arjen het in zijn programma omschreef: “Mobieltjes zijn aandachtsgeile verslavingsbommen die ons hele onderwijs naar de tering helpen.”
Andere landen lopen voor
Nederland blijft achter wat het smartphonebeleid op scholen betreft. In Frankrijk en Australië is een mobieltje al verboden in klaslokalen. De leerlingen moeten alle telefoons aan het begin van de dag in het kluisje opbergen. Daar valt natuurlijk heel wat voor te zeggen! Want waarom zou je je mobiel mee de klas innemen?
Afleiding in de klas
Arjen hoopt op een volledig verbod. Om echt vrij van prikkels te zijn, wil je je telefoon ook niet in een rugzak naast je bureau hebben zitten. Leerlingen zijn er dan onbewust toch mee bezig. Denk maar aan jezelf, als je je telefoon voelt trillen, wil je het liefste meteen kijken. Als dit niet kan, ben je er in jouw hoofd wel mee bezig.
Minder in contact met onszelf
De smartphone bepaalt een steeds groter deel van ons leven. Dat is in veel opzichten een verrijking , maar we staan ook altijd ‘aan’. De digitale detox is een begrip waar steeds meer mensen iets mee doen. Waarom zou je tijdens de lessen op school dan niet offline door het leven gaan? In dat uur mis je niks.
Zonder mobiel kom je weer meer in contact met de wereld om je heen. En is dat ook niet een belangrijk onderdeel aan onderwijs? Het sociale contact met leeftijdsgenoten?
“De digitalisering is een vorm van ontlijving. Je lichaam trekt zich terug en je bent nog maar op één of twee zintuigen gericht; je ogen en je oren.” zei filosoof Hans Schnitzler ooit en zo is het ook echt. Het mobiele apparaat een flinke stoorzender tijdens de les, maar ook voor sociale verbinding.
Natuurlijk hebben we enerzijds veel makkelijker contact via allerlei apps, anderzijds verliezen we de realiteit. Iemand in de ogen aankijken. Empathie tonen. Écht luisteren.
Een smartphoneverbod op scholen is daarom niet alleen goed om beter te kunnen leren, je wordt er simpelweg een leuker en gelukkiger mens van. Minder overprikkels, socialer voor je omgeving en gefocust op dingen die er op dat moment toe doen.
Psycholoog Adam Alter legt uit waarom je niet van je smartphone af kunt blijven