Is appelazijn echt een wondermiddel tegen bijna alles? Dit is wat het wel en niet voor je lichaam doet
Appelazijn: je kan het gebruiken als conditioner, er ‘s ochtends een shotje van drinken voor een boost én het is een remedie tegen hooikoorts. Wat doet appelazijn niet? Ook dat leggen we uit. Dit is wat het gouden goedje wel en niet kan doen voor je gezondheid.
Appelazijn, appelciderazijn of appelcider (hoewel die laatste benaming ons meer doet denken aan een zomerse namiddag op het terras): hoe je het ook wilt noemen, het lijkt hét wondermiddel te zijn bij zo’n beetje alles. Kalknagel? Appelazijn erover. Afvallen? Een dagelijkse lepel appelazijn en het schijnt zo gepiept.
Waar het goedje vroeger nog keurig in het keukenkastje stond en voornamelijk diende als dressing of als handig schoonmaakmiddeltje, is het tegenwoordig bij uitstek de oplossing voor allerlei kwaaltjes. Hoe zit dat? En vooral: is dat écht zo? Of willen we dat vooral graag geloven?
Je koopt appelazijn gewoon in jouw supermarkt, maar ook via speciaalzaken als Holland & Barrett.
Is appelazijn een wondermiddel?
Noem een kwaaltje, gewoon een willekeurig kwaaltje. Je gooit het in Google en wedden dat je het kan oplossen met appelazijn? Oké, niet alle kwaaltjes natuurlijk, maar wel een hoop. Van acne tot verkoudheid en van maagzuur tot zelfs kanker. Appelazijn zou het allemaal verhelpen. Maar, klopt dat wel?
Feit is, dat door de hoge zuurgraad – het is immers azijn – het spul erg veelzijdig is. Het geeft energie, doodt bacteriën en schimmels, het reguleert de bloeddruk en bevordert de stofwisseling. Een wondermiddel van €2,- dat gemaakt is van het pulp gepureerde appels. Melinda Wenner Moyer van SELF ging op zoek naar het wetenschappelijke bewijs van een aantal beweringen.
Appelazijn is goed voor de huid
Het internet staat vol tips tegen allerlei kwaaltjes. Zo ook met tips voor een betere huid. Een veel gehoorde oplossing zou een dagelijks shotje appelazijn zijn. Aangelengd met wat water en hoppakee, jouw remedie tegen wratten, vlekjes en acne. Toch blijft keihard bewijs uit, concludeert Moyer.
Dit vind je vast ook interessant: Een droge winterhuid? Gebruik deze natuurlijke badproducten
Enge verhalen over de chemische brandwonden bij een grote hoeveelheid appelazijn op je huid, zijn er daarentegen zat. Direct appelazijn op je huid deppen is niet aangeraden, tenzij je wordt gestoken door een Australische kubuskwal, dan raadt de Amerikaanse dermatoloog Andrew Krakowski het wél aan. Dankzij appelazijn komt er geen gif uit de cellen van de kwal. Ook zou het helpen bij een geïnfecteerde wond, toch raadt dokter Krakowski aan om dan een huisarts te bezoeken.
Appelazijn is goed voor een zere keel en verkoudheid
Een veel gehoorde logica is dat appelazijn nu eenmaal bacteriën en schimmels doodt, deze overleven immers niet in de zure omgeving van het goedje. Dat appelazijn desinfecterend werkt, klopt. Daarom is het zo’n handig huishoudmiddeltje. Toch zouden we moeten oppassen met het lukraak op ons te smeren en het goedje zomaar tot ons te nemen. Er is namelijk geen bewijs dat een shotje azijn je van je verkoudheid af gaat helpen en al de bacteriën wonderbaarlijk zal doden.
Moyer legt het duidelijk uit: een verkoudheid en een pijnlijke keel zijn het resultaat van je lichaam’s reactie op een infectie. Hoewel appelazijn wel degelijk een deel van de bacteriën om zeep zal helpen, word je met wat gegorgel heus niet beter.
Appelazijn helpt tegen kanker
Om dezelfde reden als hierboven staat omschreven zou appelazijn ook helpen bij de ziekte kanker. Die claim is gebaseerd op een onderzoek waaruit bleek dat een extract van Japanse rijstazijn ervoor zorgde dat kankercellen stopte met groeien in een laboratorium. De gedachten dat een paar slokjes appelazijn je van kanker af zouden helpen is echter ietwat kort door de bocht.
Dit vind je vast ook interessant: Een angststoornis kan je fysieke gezondheid op lange termijn beïnvloeden (dit is hoe)
Appelazijn helpt tegen maagzuur
Maagzuur bestrijden met nóg meer zuur? Hmm. Maagzuur is een symptoom dat veroorzaakt wordt door zuur in de maag (duhhh) dat vervolgens de slokdarm inkomt. Aha, dat klinkt herkenbaar. Deze theorie luidt dat appelazijn zou helpen omdat sensoren in het onderste gedeelte van de slokdarm het zuur van het azijn zouden herkennen en daardoor voedsel en het maagzuur wegdrijven.
Ook dat gegeven is in twijfel te trekken volgens criticus Moyer. Want ook daarover is slechts één onderzoek te vinden (dat deel uitmaakte van een scriptieonderzoek). Hierin werd getest of chili met azijn voor meer maagzuur zorgde dan chili zonder azijn. De uitkomst? De azijn hielp niet.
Appelazijn helpt bij afvallen
Deze afvalmethode is bekend bij menig health freak. Een theelepel appelazijn in een glas water in de ochtend en na het avondeten zou helpen bij gewichtsverlies, aldus een Japans onderzoek. De respondenten verloren buikvet en hun taille werd smaller.
Must read: Dit is waarom blijvend afvallen zo moeilijk is
De proefpersonen (die allemaal overgewicht hadden) verloren in een tijdsbestek van 3 maanden echter enkel iets meer dan 1,8 kilo. De tailles namen gemiddeld 3 centimeter af. 4 weken na het stoppen met het drinken van 2 theelepels appelazijn per dag, waren de respondenten weer terug op hun eigen gewicht. Toch is de link tussen het innemen van azijn en de lichte gewichtsafname niet hard te maken. De onderzoekers pleitten dat het innemen van azijn de vetproductie zou remmen. Hoe? Een ander onderzoek zegt dat dit komt doordat het verzadigingsgevoel vergroot wordt door azijn. Dat zou komen doordat je lichaam het spul lastig kan verwerken en voor misselijkheid kan zorgen. Niet de fijnste manier om af te vallen lijkt me zo.
Appelazijn voorkomt verhoogde bloedsuikerspiegel
Is het innemen van appelazijn dan helemaal nutteloos? Nee. Er zijn evengoed genoeg onderzoeken die te gezondheidsvoordelen van de vloeistof wél bewijzen. Zo zou een glaasje water met een scheutje appelazijn innemen vóór een koolhydraatrijke maaltijd de bloedsuikerspiegel-pieken verminderen met wel 20 tot 40 procent. Dat werd onder andere getest op mensen met diabetes.
Best handig, want het hebben van een constante hoge bloedsuikerspiegel is alles behalve goed. Het is kan onder andere leiden tot een verminderde aanmaak van insuline, het vergroot de kans op diabetes en het kan de slagaders aantasten. Tel daar de verhoogde kans op risico’s voor de nieren, zenuwen en ogen bij op en je wilt meteen naar appelazijn grijpen. Toch volstaat elk soort azijn. Azijnen an sich stoppen namelijk de activiteiten van de enzymen in de dunne darm die zetmelen afbreken. Als die zetmelen niet worden afgebroken, kunnen ze ook niet worden opgenomen door het lichaam als suikers en komen ze ook niet in het bloed terecht. Toch moeten we huiverig zijn om zomaar te geloven dat azijn suikerziekte en hartziekten kan voorkomen en genezen, aldus experts. Daarvoor zou nog veel meer onderzoek nodig zijn.
Helaas: het is geen wondermiddel
We hebben je inmiddels waarschijnlijk uit de droom geholpen dat appelazijn je van al je kwaaltjes gaat afhelpen dus. Sterker nog: appelazijn zou bij een bepaalde (lees: grote) inname dus zelfs schadelijk kunnen zijn. Zoals uit het voorbeeld bij de chemische brandwonden die ontstaan door het overenthousiast opsmeren van appelazijn. Als je appelazijn drinkt, kan het azijn je tandglazuur aantasten waardoor je kans krijgt op gaatjes.
Als je pure appelazijn drinkt en het per ongeluk inhaleert, kan het schade doen aan je longen. Om je nog meer af te schrikken: er zijn zelfs mensen overleden aan een overdosis appelazijn. Een boodschap van Moyer is dan ook: dat iets natuurlijk is, betekent niet meteen dat iets goed voor je is.
Hoe drink je het?
Als je dan toch overweegt om appelazijn te drinken, doe dat dan op een veilige manier. Verdun 2 theelepels appelzijn in 0,23 liter water. Drink het tijdens de eerste happen van een maaltijd of verwerk het dressing voor een salade: een vinaigrette.
Benieuwd naar meer natuurlijke middeltjes?
- Natuurlijke middeltjes en trucs om van je verstopping af te komen (eindelijk!)
- Griepje te pakken? Bestrijd verkoudheid en griep met deze natuurlijke medicijnen
- Allergieën en hooikoorts: bestrijd ze met deze natuurlijke producten