Fel groene of goudbruine ogen? De wetenschap achter waarom we sommige oogkleuren zo mooi vinden
Af en toe ontmoet je mensen met zó’n intrigerende oogkleur, dat je er uren naar zou kunnen staren. Maar hoe komt het eigenlijk dat we bepaalde oogkleuren zo aantrekkelijk vinden? Dit is wat de wetenschap zegt over onze voorkeur in oogkleuren.
Interessant: de wetenschap achter oogkleuren is een heel onderzoeksgebied an sich. Er is namelijk héél wat over te vertellen, zoals wat je oogkleur zegt over jou als persoon. Best bijzonder, toch?
Dit keer leggen we uit waarom we sommige oogkleuren aantrekkelijker vinden dan andere.
Zeldzaam is aantrekkelijk
In een recente wetenschappelijke studie werden meer dan 1000 deelnemers bevraagd naar hun percepties over oogkleuren. Wat bleek? Hoe aparter de oogkleur, hoe aantrekkelijker die oogkleur werd gevonden.
Dit vind je misschien ook interessant: Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden
Grijze ogen zijn bijvoorbeeld zowel de meest uitzonderlijke als de meest aantrekkelijk bevonden oogkleur, gevolgd door goudbruine en groene ogen. Bruine ogen daarentegen komen het vaakst voor en worden het minst aantrekkelijk gevonden.
Primitief overlevingsmechanisme
De verklaring voor dit fenomeen is – zoals vaak – te vinden in de menselijke evolutie. Klinisch psycholoog Carla Marie Manly legt uit dat we van nature een overlevingsmechanisme hebben om unieke en aparte dingen op te merken.
Ook interessant: We ontdekten een bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde
Onze voorouders hadden dit mechanisme nodig om er zeker van te zijn dat het aparte object niet levensbedreigend was. We zijn deze interesse in nieuwe, unieke dingen door de evolutie heen blijven houden. En hoewel sommige nieuwe, aparte dingen net als een nadeel gezien worden, is dat wat oogkleur betreft net een voordeel.
Culturele invloeden
Naast een primitief overlevingsmechanisme bepaalt ook cultuur voor een stuk wat we aantrekkelijk vinden en wat niet. In de Westerse cultuur wordt een blondharige persoon met blauwe ogen vaak geïdealiseerd in films, media en speelgoed (lees: Barbie!). Hierdoor zijn Westerlingen van nature meer aangetrokken tot blauwe ogen.
Lees ook: Van Beyoncé-mentaliteit naar sociale permacultuur
In Aziatische culturen wordt een spierwitte huidskleur dan weer sterk geïdealiseerd door de media en op verpakkingen van huidproducten. Zo zie je maar dat voorkeuren voor fysieke eigenschappen dus niet alleen genetisch, maar ook cultureel bepaald zijn.
Had jij hier al op deze manier over nagedacht? Weet: iedere oogkleur, iedere huidskleur en ieder mens is uniek en daarom al prachtig!
Meer over fysieke aantrekking
- Dit is wat mensen écht aantrekkelijk maakt (en het zijn geen volle lippen)
- Hoe het komt dat we onbereikbare mensen zo aantrekkelijk vinden
- 4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken