Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Seks 15 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Anorgasmie: wanneer het niet lukt om klaar te komen

Seks is ondertussen gelukkig al lang geen taboe meer. En hoewel de meeste mensen er geen problemen mee hebben om over seks te praten, wordt er verdacht weinig gepraat over anorgasmie: een term die duidt op het bijna niet of nooit kunnen klaarkomen. Toch is anorgasmie een bekend fenomeen bij veel vrouwen. Wij vonden het tijd om ons te verdiepen in het onderwerp.

Hoewel seks méér is dan enkel en alleen een orgasme, wordt het gevoel van een climax te bereiken toch wel vaak beschouwd als het ultieme genot. Maar wat als je zelf nooit tot dat hoogtepunt kan komen?

Wat is anorgasmie?

Anorgasmie is de medische term die wijst op moeilijkheden om tot een orgasme te komen, ondanks dat er sprake is van voldoende seksuele stimulatie. Het gevolg is vaak stress en negatieve gedachten rond seks.

Lees ook: The Sex Issue: hyperseksualiteit: wanneer je meer denkt aan seks dan ‘normaal’

Vraag je je af hoe vaak anorgasmie voorkomt? Hou je vast: waar 95 procent van de mannen altijd tijdens de seks een orgasme krijgt, heeft maar 35 procent van de heterovrouwen dit.

Dat is niet alles: 10 procent van de vrouwen heeft zelfs nooit een orgasme gehad. Volgens de cijfers heeft dus 1 op 10 vrouwen te maken met anorgasmie en is er daarnaast ook nog eens sprake van een orgasmekloof tussen de geslachten. Er zijn dus genoeg vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gekregen bij seksueel contact.

Oorzaken van anorgasmie

Op MindBodyGreen lezen we dat anorgasmie verschillende oorzaken kent, zowel fysieke als psychologische. Een mix van verschillende oorzaken kan natuurlijk ook.

Zo kan het te wijden zijn aan hormonale veranderingen, menopauze, drug- en alcoholgebruik, bijwerkingen van medicatie, ziektes, angst, depressie, stress, een negatief lichaamsbeeld, trauma, relatieproblemen of prestatiedruk.

Hoe weet je of er sprake is van anorgasmie?

De DSM-V (zeg maar de diagnostische Bijbel in de psychologie) stelt dat er sprake is van anorgasmie als er een duidelijke vertraging, onregelmatigheid of afwezigheid van een orgasme is gedurende ten minste 75 procent van de seksuele activiteit gedurende minstens 6 maanden.

Lees ook: Word je eigenlijk wel gelukkig van seks? Een gelukspsycholoog legt uit

Om te kunnen spreken over anorgasmie, moet er daarnaast ook sprake zijn van aanzienlijke psychologische stress als gevolg van de moeilijkheden met klaarkomen.

Kan je anorgasmie verhelpen?

Als je moeite hebt met orgasmes krijgen, is het belangrijk om niet te veel druk te leggen op het doel om klaar te komen. Dat klinkt misschien onlogisch, maar de druk om klaar te komen helpt je niet om in het moment te komen.

Een orgasme kan alleen maar gebeuren als je relaxed bent. Als je alleen maar gefocust bent op dat orgasme, lukt het niet om klaar te komen. Dat zorgt ervoor dat je een vicieuze cirkel terechtkomt. Je kan niet klaarkomen, dus je voelt je teleurgesteld en je probeert het weer. Hoe harder je het probeert, hoe minder groot de kans is dat het ook daadwerkelijk lukt.

Focus op genot en ontdekking

Verleg je focus daarom eens van het orgasme naar het genot. Communicatie met een partner is hierbij key, omdat – zeker heteromannen – bewijs willen hebben dat ze goed zijn in seks. Mannen zijn opgegroeid met het idee dat dat bewijs het vrouwelijke orgasme is.

Een andere belangrijke tip is om op ontdekking te gaan. Om je partner te sturen naar de seksuele handelingen die je lekker vindt, zul je op onderzoek uit moeten gaan wat die dan precies zijn. Dit kan alleen of met je partner. Ook hierbij geldt weer: focus je op het genot en niet het orgasme.

Hoe meer je geniet, hoe groter de kans zal zijn dat je klaarkomt!

Meer over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️