Anna Sophie Slingerland schudt mensen wakker op het gebied van duurzame mode
Na het bekijken van documentaires en interviews over de mode-industrie wist Anna Sophie Slingerland het zeker: dit is niet iets waar zij aan wil bijdragen. Vandaar dat Anna Sophie besloot om alleen nog maar duurzame mode te kopen. “Vooral het idee dat iemand anders lijdt omdat ik een nieuwe jurk nodig heb, vind ik echt heel naar.”
Echter was er toentertijd nog heel weinig aanbod. Met het motto ‘dan moet ik het zelf maar doen’ heeft ze in 2015 haar baan opgezegd en kwam haar duurzame mode-webshop Sophie Stone tot leven. In 2020 ging zij samen verder met haar compagnon Esther Steen en in 2022 hebben ze hun eerste fysieke winkel geopend in Utrecht.
Onlangs hebben ze de duurzame mode-webshop Take It Slow overgenomen, die zich vooral richt op de jongere doelgroep en heeft afgerekend met het ‘geitenwollensokken-imago’. Wij spraken samen met Anna Sophie Slingerland over deze overname en de ambities van Sophie Stone.
Betere plek
“Het klinkt misschien cliché, maar is wel waar. Twee maanden nadat de webshop live ging, raakte ik zwanger van mijn eerste kindje, dat is toch wel een moment dat je gaat nadenken over dat je een betere plek wilt achterlaten voor je kinderen.
Je wordt je op zo’n moment nog bewuster van de wereld waarin we leven en wat we achterlaten, helemaal na het zien van documentaires over kinderarbeid en de slechte omstandigheden. Je wilt iets verbeteren zodat zij ook nog een planeet hebben om op te leven. Daarom zijn wij erg kritisch als het om duurzame mode draait.
Duurzame mode inkopen en keurmerken
Voordat we beslissen of we bij een merk gaan inkopen, kijken we uitgebreid of de omstandigheden goed zijn, we vragen informatie op over productlocaties en of ze namen van de fabrieken willen geven. Als we weinig informatie of een vaag verhaal krijgen, dan denken wij eigenlijk gelijk al dat het niet oké is.
Transparantie is heel belangrijk, als een merk dat niet kan of wil geven, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde. Daarnaast kijken we ook naar de materialen en of het wel van duurzame grondstoffen wordt gemaakt. Eigenlijk nemen we het hele productieproces onder de loep.
We willen 100 procent zeker weten dat de kleding op een goede manier gemaakt wordt en hebben bij Sophie Stone al vijftig mooie duurzame merken.
Daarmee bieden we een brede collectie en een groot assortiment. Of het nou gaat om het kopen van een natuurlijke deodorant of vegan sneakers, wij vinden het belangrijk dat mensen een duurzame keuze hebben bij ons. Daarnaast hebben wij veel kleur en prints in de collectie, daar houden we van, maar zonder dat het echt carnaval wordt hoor.
Take It Slow
De collectie van Take It Slow is best wel complementair aan wat wij al hadden. Take It Slow had iets meer de focus op basics en neutrale kleuren. Dankzij de overname kunnen wij nu zowel statement pieces als basics aanbieden, dus het sluit wat dat betreft mooi bij elkaar aan.
Wat Take It Slow goed heeft gedaan, is over allerlei materialen en soorten kleding artikelen schrijven. Bijvoorbeeld over het onderhouden van een kledingstuk waardoor je de levensduur verlengt. Daar hebben wij veel aan, want mensen zijn wel op zoek naar deze informatie.
Waardering
We proberen mensen dan ook een duwtje in de rug te geven om weer meer waardering te krijgen voor hun kleding. Dat ze langer met de items gaan doen en dat ze er zuiniger op zijn. Daarnaast stimuleren we dat ze kleding laten repareren.
Als je bij ons shopt, dan betaal je misschien wat meer dan als je naar een fast fashion keten gaat, maar de items gaan echt langer mee. Het zou heel mooi zijn als we die waardering voor kleding, die er vroeger meer was, weer terug zouden krijgen.
Ambities
In 2022 hebben we een winkel geopend in Utrecht en deze willen we nu eerst heel goed neerzetten. Zodra we Utrecht onder de knie hebben, willen we kijken naar andere locaties. We zouden het heel leuk vinden om in meerdere steden vertegenwoordigd te zijn.
Onze ambitie is om de nummer één duurzame mode en lifestyle winkel in Nederland te worden. Het is mooi om een droom te hebben, maar we snappen dat dat niet morgen is gedaan. Daarom doen we het stap voor stap, maar we hebben een duidelijk doel waar we naar toe werken.
Tips voor tijdens het shoppen
- Kijk naar de materialen: waar is het kledingstuk van gemaakt? Zijn het heel veel verschillende materialen door elkaar, dan is het al moeilijker om te recyclen. Materialen zoals biologische katoen, bamboe of Tencel zijn beter voor het milieu.
- Keurmerken: kijk of een item een keurmerk bevat. Zoals het GOTS, Fair Trade, OEKO-tex of Fair Wear keurmerk.
- Cost per wear: hoe vaak ga je het kledingstuk aandoen? Hoe lang gaat het mee? Een investering in een meer kwalitatief en duurder item dat langer meegaat, is over het algemeen best wel te overzien.
- Huren of lenen: heb je een item nodig voor een speciale gelegenheid? Denk dan aan huren of iets lenen uit de kast van je vriendin, zus of moeder.
Bewustzijn tijdens het shoppen is heel belangrijk. Als je in de winkelstraat loopt, dan word je gewoon makkelijk verleid door de leuke items die je daar ziet voor een lage prijs. Maar als je op dat moment bewust bent dat je eigenlijk niet zomaar iets moet kopen en je gaat nadenken over wat je al in je kast hebt hangen en of je het niet eventueel tweedehands zou kunnen kopen, is dat al een hele mooie stap.
Duurzame mode gaat over zoveel meer dan de items die wij verkopen, het is een mindset en een manier waarop we met mode omgaan.”
Ook last van impulsaankopen? Dit is hoe je stopt met retail therapy