Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 19 feb 2024
Leestijd: 6 minuten

Een hamburger voor ontbijt en geen groente of fruit: waarom is dit dieet zo populair?

In een wereld die sneller lijkt op te warmen dan ons lief is, vegetarisch of plantaardig eten steeds vaker de regel dan uitzondering lijkt te worden, supermarkten wereldwijd standaard een scala aan vega(n) product aanbieden, hoor je eigenlijk nog maar weinig over de voordelen van vooral wél vlees eten. Hoe zit het met het tegengeluid: waarom is het animal based dieet populair aan het worden?

Wie de kranten of tijdschriften leest, een willekeurige podcast opzet of zijn oren en ogen openhoudt in een cafeetje, kan het niet ontgaan: de planeet – en vooral de mensheid – heeft onze groene keuzes nodig.

Minder vlees eten voor een groenere planeet

Wereldwijd warmt de aarde sinds de opkomst van de industriële revolutie bewezen op met alle gevolgen van dien: een angstaanjagende, krimpende biodiversiteit en weersomstandigheden worden overal ter wereld steeds extremer en dat in een relatief korte periode.

Eén van de meest effectieve manieren om als individu bij te dragen aan een groene planeet? Simpel. Minder vlees eten, minder kaas en andere dierlijke producten laten staan en daarmee dus vaker voor een plant based of vegetarisch dieet kiezen.

Niet alleen heeft de vlees- en zuivelindustrie een gigantische impact op de aarde als het neerkomt op vervuiling met CO2-uitstoot, bovendien zou het stoppen met (bepaald) vlees eten heel wat positieve effecten hebben op je lichaam én de wereld. Van minder ontstekingen tot een verlaagd cholesterol en van een gezonder microbioom tot een verminderde kans op diabetes type 2. Niet mis, toch? Tenminste dat zou je zeggen.

Want naast dat vaker of helemaal kiezen voor een vega(n) dieet nodig is om de opwarming van de aarde te zoveel mogelijk in te dammen en het veel dierenleed bespaart (want nee, er bestaat geen diervriendelijk vlees), pleiten veel mensen juist voor de voordelen van veel vlees eten. Hoe zit dat?

Vega’s weer aan het vlees

Op sociale media zie je de laatste tijd steeds vaker voorbij komen dat mensen die soms wel tien jaar vegetarisch zijn geweest (inclusief ikzelf), er na een tijd tóch voor kiezen om weer vaker vlees te eten. PMS-klachten zouden er minder van worden, de huid aanzienlijk beter en ook een gezondere bos haar, zijn veel gehoorde redenen om weer (op bewuste wijze) te kiezen voor het eten van vlees.

Dan is er dieetsoort dat de voordelen van het vlees eten zó serieus neemt, dat het dieet groenten en fruit geheel uitsluit en waarbij je zelfs een hamburger eet voor het ontbijt. Met inderdaad de bijpassende naam ‘het animal based dieet’.

Het animal based dieet

Wait what? Een dieet waarbij je géén groenten of fruit eet, en enkel vlees, zuivel en eieren? Dat lijkt alle gezondheidsadviezen tegen te gaan. Waarom zijn er dan toch steeds meer mensen die kiezen om het animal based dieet uit  te proberen?

Het carnivoordieet, zoals het gewoon in het Nederlands heet, laat zich in elk geval bepaald níet beïnvloeden door de impact die we met onze voedingskeuze als individu en als collectief hebben op het klimaat. Net zo min als het dierenleed dat ermee gepaard gaat, en over de gezondheidsvoordelen? Daar wordt door veel onderzoekers en pro-vleeseters heel anders gedacht.

Is vegetarisch eten ook per se gezonder?

Gezondheidsredenen zouden namelijk voor 93 procent van de mensen die het dieet volgen, júist de reden zijn om enkel nog vlees en andere dierlijke producten te eten. Het zou namelijk je lichaamsgewicht ten goede komen (lees: helpen afvallen), je focus en energie, eventuele voedselovergevoeligheid, de spijsvertering, sportprestaties, zelfs de mentale gezondheid en de bloedsuikerspiegel.

Carnivoor vs. ketogeen dieet

Bij het carnivoordieet eet je namelijk weinig tot geen koolhydraten, waarmee het lijkt op het ketogeen dieet waarbij je nog zo’n twintig tot vijftig gram koolhydraten per dag eet.

Het ‘ketodieet’ werd enkele jaren geleden een wereldwijde voedingstrend omdat het bewezen zorgde voor gewichtsverlies en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Waarom? Doordat je meer vetten en eiwitten binnenkrijgt (wat helpt bij een verbeterde verzadiging) en juist minder koolhydraten (waardoor je bloedsuikerspiegel minder piekt en er minder vet wordt opgeslagen). Je zou daardoor makkelijker afvallen en juist de kans op diabetestype 2 verlagen.

Voedselovergevoeligheden

Al eerder schreven we over dat het opvallend is dat steeds meer mensen tegenwoordig kampen met voedselovergevoeligheden zoals gluten-, tarwe– en lactose-intoleranties, omdat het menselijk dieet over de jaren flink is veranderd van hoe we vroeger als oermensen aten. Meer vlees eten en minder koolhydraten zou daarom darmproblemen dan ook kunnen voorkomen.

Ons lichaam is immers niet mee geëvolueerd met ons huidige dieet van bewerkte voeding en brood bijvoorbeeld. Veel voedselovergevoeligheden zijn vaak opvallend genoeg voor plantaardige producten zoals gluten, sojaproducten en pinda’s.

Wat er met je lichaam en hersenen gebeurt als je vega(n) gaat eten

 

Omdat planten bepaalde antinutriënten bevatten, zoals fytaten, oxalaten, lectines en saponinen, zouden ze bovendien de opnames van bepaalde voedingsstoffen juist tegengaan. Dat maakt het animal based dieet, daarmee een geschikt eliminatiedieet. Zo zijn er verschillende soorten van het carnivoordieet, waarbij je bij sommigen bepaalde vleessoorten juist vermijdt (bij het Leeuwendieet is dat varkensvlees, gevogelte, vis en eieren).

Gezond vlees eten: hoe doe je dat?

Dat betekent alleen niet dat iedere vleessoort ook gezond is om te eten. Veel vleessoorten zijn namelijk bewerkt, en dat maakt het alles behalve een gezonde keuze. De kwaliteit van vlees is essentieel, omdat je geen supermarktvlees wilt eten dat vol met antibiotica zit, maar juist vlees (óók orgaanvlees) van biologische komaf en dat gras gevoerd is.

En de tekorten dan?

Toch wil je als heuse carnivoor opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je minder goed uit vlees kunt halen. Denk maar eens aan micronutriënten zoals vitamine C, foliumzuur, magnesium, vezels, kalium en fytonutriënten. Je kunt dit overigens wel compenseren door heel veel orgaanvlees te eten, maar dat zorgt dan al snel weer voor een teveel aan vitamine A (bij het eten van planten krijg je dat niet). Ook zou je een ijzertoxiciteit kunnen oplopen en een verhoogd cholesterol.

Ieder dieet kent uiteindelijk zijn voordelen en gebreken, of je nu enkel vlees of enkel planten eet. In beide gevallen is het in elk geval belangrijk om te letten op eventuele tekorten en deze op te vullen.

Proteïnen haal je nu eenmaal makkelijker uit dierlijke producten, maar veel andere voedingsstoffen kun je toch echt het beste uit planten halen, meent bewegings- en voedingswetenschapper Menno Henselmans in Men’s Health. “Niemand weet precies wat het gezondste dieet is, maar louter vlees eten slaat nergens op,” voegt hij daaraan toe.

Uiteindelijk is ieder lichaam anders, en verwerkt de één vlees of planten nu eenmaal beter dan de ander. Het is daarom vooral belangrijk dat jij eet wat goed voelt voor jouw lichaam.

Dit is wat je wilt weten over voedingsstoffen als je geen vlees meer eet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️