Een angststoornis kan je fysieke gezondheid op lange termijn beïnvloeden (dit is hoe)
Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met een gegeneraliseerde angststoornis, faalangst, OCD of PTSS. Dat zulke aandoeningen niet goed zijn voor de mentale gezondheid, kun je je ongetwijfeld wel voorstellen. Niet alleen op korte termijn heb je er last van, maar het kan ook sporen achterlaten voor later – zeker als je geen goede therapie krijgt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ernstige angst (in welke vorm dan ook) ook je fysieke gezondheid beïnvloedt.
Dat komt omdat zowel mentale als fysieke reacties in principe ontstaan op dezelfde plek: je brein. Emotionele reacties ontstaan specifiek in de amygdala. Als je bang wordt, kan dat deel van je hersenen een signaal sturen naar je lichaam, waardoor dat extra hormonen gaat aanmaken, zoals adrenaline en stresshormoon cortisol.
Symptomen van een angststoornis
Dat gebeurt al op korte termijn. Als je vaak angstig bent, weet je waarschijnlijk wel dat je dat kunt herkennen aan een hoge hartslag, snelle of onregelmatige ademhaling, veel zweten en duizeligheid of misselijkheid. Ook kun je problemen met je nachtrust en spijsvertering krijgen, schrijft Medical News Today.
Dit vind je misschien ook interessant: Angstig voor een sollicitatiegesprek of een date? Dit is het voordeel
Als je er zo over nadenkt, is het dus niet zo gek dat je ook kans loopt op chronische fysieke klachten. Zo kunnen er veranderingen optreden in je ademhaling. Hyperventilatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam meer zuurstof kan opnemen, ook al voelt dat niet zo. Hoe dan ook, als het vaak voorkomt dat je naar adem moet happen en je daar ook aan gewend raakt, kan dat ook op lange termijn vaker voorkomen.
Meer kans op hart- en vaatziekten
Datzelfde geldt voor veranderingen in je bloedstelsel. Tijdens angstaanvallen gaat je hartslag omhoog en de snelheid van je bloedsomloop dus ook. Dat kan onder andere je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Sommige onderzoekers zeggen dan ook dat een langdurige angststoornis het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Lees ook: 4 simpele routines om stress te verminderen
Daarnaast zorgt het hormoon cortisol er bijvoorbeeld voor dat je weerstand ook op lange termijn kan worden verlaagd en blokkeert het processen die in noodsituaties niet nodig zijn, zoals de spijsvertering. Op korte termijn kun je daardoor je eetlust verliezen of diarree krijgen, op lange termijn is er een verband met het Prikkelbare Darm Syndroom.
Als je een angststoornis hebt, moet je wellicht ook vaker naar de wc (je kunt immers beter vluchten met een lege blaas) en heb je misschien minder zin in seks. Des te meer redenen om goede hulp te zoeken – en ook voor je mentale gezondheid, uiteraard.
Meer lezen over angst?
- Ben je vaak extreem angstig? Dan heb je meer kans op dementie
- Ben je een angstig persoon? 3 eigenschappen die daar achter kunnen zitten
- Zo zet je gevoelens van angst om in enthousiasme