Last van anxiety? Dit is hoe je angst kunt voorkomen (tot op een zekere hoogte)
Af en toe angst ervaren is heel normaal, dat heeft iedereen en hoort nu eenmaal bij mens zijn. Maar als angst heel intens is of lang aanhoudend dan wordt het een probleem. Ze kunnen uiteindelijk zelfs resulteren in paniekaanvallen. Als je hier echt last van hebt, is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Toch kun je zelf ook stappen ondernemen om tot op zekere hoogte angst te voorkomen.
Zoals zo vaak het geval: een gezonde levensstijl en niet te veel stress zijn heel belangrijk.
Hoe herken je angst?
Angst kan dagelijkse activiteiten heel erg belemmeren. Het kan soms zo erg zijn dat je plaatsen of situaties vermijdt om de gevoelens te voorkomen. Het kan zich ook uiten in lichamelijk symptomen. Veel voorkomende zijn:
- Nerveus, rusteloos of gespannen voelen
- Een gevoel hebben van dreigend gevaar, paniek of onheil
- Een verhoogde hartslag hebben
- Snel ademen (hyperventilatie)
- Zweten
- Moeite hebben met concentreren
- Moeite hebben met slapen
Lees ook: Quick fix tips voor als je ineens last krijgt van angstige gevoelens (van een psycholoog)
Risicofactoren die angst kunnen vergroten
Er zijn een aantal risicofactoren die angst kunnen veroorzaken of verergeren.
1. Trauma
Kinderen of jongeren die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, lopen een groter risico om later in hun leven een angststoornis te ontwikkelen. Ook bij volwassenen die een traumatische gebeurtenis meemaken, kan dit gebeuren.
2. Stress door een ziekte
Als je een ernstige ziekte hebt of andere problemen met je gezondheid, dan kun je veel last krijgen van zorgen over de toekomst. Ook zorgen over de behandeling, kunnen angst veroorzaken. In dat geval is het verstandig om met je arts in gesprek te gaan.
Lees ook: Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst
3. Opbouw van stress
Een grote gebeurtenis of een opeenstapeling van kleinere stressvolle momenten, kan angst veroorzaken. Voorbeelden van zulke stress zijn het overlijden van een dierbare, werkstress of zorgen over geld.
4. Persoonlijkheid
Helaas is je gevoeligheid voor angst ook deels bepaald door je persoonlijkheidstype. Het ene type heeft eigenlijk nooit last van angst, terwijl het andere dat juist regelmatig heeft. Ook de persoonlijkheid van je ouders heeft invloed. Als een van hen vaak last heeft van angst, kunnen ze dat doorgeven aan jou.
5. Drugs of alcohol
Drugs- of alcoholgebruik kan angst veroorzaken of verergeren.
Angst voorkomen
Bovenstaand risicofactoren zijn niet altijd te voorkomen. Als angst in je familie voorkomt is daar helemaal niks aan te doen. Ook kies je je eigen persoonlijkheid niet uit en een traumatisch ervaring is – helaas – ook iets dat je overkomt. Toch kunnen deze tips je zeker helpen.
1. Professionele hulp
Merk je dat je vaker last hebt van angsten? Zoek dan professionele hulp. Als je dit op tijd doet, dan kunnen heftigere angsten worden voorkomen. En je leert hoe je er op latere momenten beter mee om kunt gaan.
Veel mensen moeten wel drempel over om professionele hulp te zoeken. Gelukkig wordt psychologische hulp steeds normaler gevonden en is het niet meer iets om je voor te schamen. Deze tips helpen je om goed voorbereid aan je therapie te beginnen.
Lees ook: Ben je vaak angstig? Zo zet je angst om in iets positiefs
2. Blijf actief
Als je veel last hebt van angst is het heel belangrijk om toch de dingen te blijven doen die je leuk vindt. Doe je dat niet, dan kan angst helemaal de overhand nemen en is het nog moeilijker om er van af te komen. Daarnaast geven de activiteiten je een goed gevoel over jezelf en kan sociale interactie met mensen waar je je goed bij voelt zorgen verminderen.
3. Vermijd alcohol- of drugsgebruik
Alcohol en drugs kunnen angst veroorzaken of verergeren. Het is dus verstandig ze zo weinig mogelijk te gebruiken. Een maandje zonder is dan een goed begin en een goede mogelijkheid om te kijken of je angsten minder worden.
Ben je zo gewend aan het gebruik van alcohol en/of drugs, dan kan het stoppen met de angst juíst verergeren. In dat geval is het slim om professionele hulp in te schakelen.
4. Voorkom stress
Stress is een belangrijke oorzaak van angst. Door het te zoveel mogelijk te voorkomen, kun je dus ook angst voorkomen. Hoe je dat doet? Zorg voor genoeg momenten van ontspanning, ga regelmatig sporten – of in ieder geval bewegen -, praat erover met een dierbare of schrijf het van je af en zeg wat vaker nee.
Weet je niet zo goed waar de stress vandaan komt, dan kan het goed zijn dat wat verder te onderzoeken. Is het je werk, veel afspraken met vrienden, het voldoen aan hoge verwachtingen van anderen? Zet het voor jezelf op een rijtje en kijk wat je kan doen om de stressvolle momenten te minderen.
Lees ook: Lees ook: Waarom je jouw angst wilt omarmen
5. Gezond eten
In stressvolle situaties is het soms verleidelijk om naar ongezond eten te grijpen. We kiezen dan snel voor eten met veel vet en eten dat rijk is aan koolhydraten. Op het moment van de stress helpt het even om je af te leiden en je tijdelijk een goed gevoel te geven. Maar het eten zak uiteindelijk je negatieve gevoelens verergeren.
Gezond eten is dus ook voor het voorkomen van angsten goed. Voedingsmiddelen als spinazie, volle granen, avocado, noten, chiazaad en yoghurt zijn stress verlagend en dat is precies wat je nodig hebt.