Waarom je jouw angst wilt omarmen
Het is goed om te realiseren dat af en toe angst voelen niet alleen normaal is, maar ook een goed teken. Think about it: je voelt geen angst als je lekker veilig in je comfort zone zit. Op zich is daar niets mis mee, maar af en toe moet je daar wel buiten stappen.
Dát is namelijk waar je groeit en jezelf ontwikkelt.
Je angst omarmen
Dit is waarom je jouw angst moet omarmen en hoe je dit dan doet.
Vraag je af waarom je de angst voelt
Hoe meer weerstand je tegen iets voelt, hoe groter de kans juist is dat je het moet doen. Side note: we hebben het hier natuurlijk over grote stappen waarvan je ergens wel weet dat je het heel leuk of tof gaat vinden. Soms kan weerstand natuurlijk ook een sein zijn dat je het niet moet doen.
Vraag jezelf daarom af waarom je de angst voelt. Dan zal je ontdekken of je de weerstand voelt omdat het niet bij je past óf omdat het buiten je comfort zone ligt.
Dit is waarom we ons veilig voelen in onze comfort zone (en zo stap je eruit en groei je pas écht)
Als het laatste het geval is, moet je de angst juist omarmen. Het vertelt je namelijk wanneer je op het juiste pad zit. Jezelf deze vraag stellen, helpt je daarnaast je angsten te relativeren.
Waarom voel je bijvoorbeeld angst om die grote presentatie op werk te geven? Waarschijnlijk omdat je bang bent voor schut te staan. Maar hoe groot is die kans eigenlijk als je je gewoon goed voorbereid? Pas als je onderzoekt waarom je die angst eigenlijk voelt, kun je relativeren dat het eigenlijk best meevalt.
Accepteer je angst
Mensen denken vaak dat je helemaal geen angsten meer moet voelen, maar dat kan helemaal niet. Dit is nou eenmaal hoe ons brein werkt. Het gaat dus niet om zo min mogelijk angst voelen, maar hoe je er mee omgaat.
Verander je perspectief
De allereerste stap is om je perspectief over angst te veranderen. Hopelijk helpt dit artikel je hier al bij. Probeer je er niet tegen te verzetten, maar weet dat het een natuurlijk gevoel is als je risico’s neemt. En dat deze risico’s er uiteindelijk voor zorgen dat je je doelen bereikt.
Angstig voor een sollicitatiegesprek of een date? Dit is het voordeel
Natuurlijk kun je niet in één keer deze switch omzetten, maar duurt dit langer. Maar hoe meer je hier bewust over nadenkt op een moment dat je angst voelt, hoe meer vanzelf dit zal gaan.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Door op een moment dat je iets als ‘ik moet me niet zo angstig voelen’ denkt, de gedachte bewust om gaat draaien naar ‘het is normaal om angstig te zijn, dus het is oké dat ik me zo voel‘.
Wat is het beste dat er kan gebeuren?
Op een moment dat we angstig zijn, kunnen we ons helemaal verliezen in het worst-case scenario. Oftewel: wat het ergste is dat er kan gebeuren. We focussen ons daar zo op, dat we vergeten na te denken over de eventuele positieve uitkomsten.
Ook dit perspectief kun je bewust omdraaien door jezelf af te vragen wat het beste is dat er kan gebeuren. Het gevoel dat je nu hebt is vluchtig, maar van de beloning die je krijgt als je het wél doet, heb je je hele leven profijt.