Nick de Waard
Nick de Waard Psyche 19 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Angst in de nacht: waarom piekeren erger wordt voor het slapengaan (en wat je eraan kunt doen)

Het is een bekend scenario: je kruipt eindelijk onder de dekens, klaar om een welverdiende nachtrust te pakken, maar dan begint je hoofd overuren te maken. Je hebt bijvoorbeeld gedachten over werk, relaties of zelfs kleine details die je overdag niet eens opmerkte, nemen plots de overhand. Deze angst in de nacht is vervelend en houdt je uit je slaap.

Nachtelijke angst is een veelvoorkomend probleem, maar waarom lijkt het juist ‘s avonds erger te worden? En belangrijker: wat kun je eraan doen? We hebben Nick de Waard gevraagd om advies.

Waarom hebben we last van angst in de nacht?

Nick geeft aan dat dit te maken heeft met de volgende punten:

  1. Meer tijd en minder afleiding
    Overdag worden we constant afgeleid door werk, sociale verplichtingen en onze telefoon. ’s Avonds valt die afleiding weg, waardoor er meer ruimte is om na te denken en zorgen te maken.
  2. Het versterkende effect van vermoeidheid
    Wanneer je moe bent, heeft je brein minder energie om rationeel om te gaan met stressvolle gedachten. Dit kan ervoor zorgen dat angsten of zorgen groter lijken dan dat ze overdag lijken. Vermoeidheid vermindert ook je mentale weerbaarheid, waardoor het lastiger wordt om negatieve gedachten los te laten.
  3. Overprikkeling gedurende de dag
    Een drukke dag kan ervoor zorgen dat je lichaam ’s nachts moeite heeft om tot rust te komen. Dit kan vervolgens weer leiden tot een verhoogde hartslag en een onrustig gevoel, wat piekergedachten in de hand werkt.

Wat kun je doen tegen nachtelijke angst?

Natuurlijk zijn er ook manieren om ‘rust in je koppie’ te krijgen. Hier zijn enkele praktische tips die goed werken:

1. Creëer een rustgevende avondroutine

Ons brein heeft tijd nodig om af te schakelen. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermen te vermijden en kies in plaats daarvan voor rustgevende activiteiten zoals lezen, een warme douche nemen of mediteren.

2. Schrijf je zorgen op

Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf voor het slapen gaan je zorgen op. Door je gedachten op papier te zetten, geef je ze een plek buiten je hoofd en kun je het piekeren stoppen. Bovendien kun je de volgende dag, als je helderder bent, oplossingen bedenken.

3. Gebruik ademhalingstechnieken

Een simpele ademhalingsoefening kan wonderen doen om je lichaam te kalmeren. Probeer de 4-7-8-techniek: adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en adem 8 seconden langzaam uit. Dit activeert je parasympathische zenuwstelsel, wat zorgt voor ontspanning.

4. Beperk cafeïne en alcohol

Cafeïne kan je slaapcyclus verstoren en angstgevoelens verergeren. Hoewel alcohol je in eerste instantie ontspant, kan het later op de nacht juist zorgen voor een onrustige slaap en verhoogde angst.

5. Probeer een mindfulness-app

Er zijn talloze apps die je kunnen helpen om je gedachten tot rust te brengen. Een korte mindfulness-sessie kan net genoeg zijn om je piekergedachten te doorbreken.

6. Stel een ‘piekerkwartier’ in

Plan overdag een specifiek moment om je zorgen te overdenken en mogelijke oplossingen te bedenken. Door je piekeren een vaste tijd te geven, kun je het gemakkelijker loslaten als je naar bed gaat.

Wil je meer weten over hoe je angst en stress kunt overwinnen? Kijk dan eens op de site van Nick de Waard, hij is stress en angst coach. Op deze site vind je waardevolle inzichten en begeleiding bij mentale uitdagingen.

Nachtelijke angst hoeft je leven niet te beheersen. Met de juiste tools kun je leren om je piekergedachten te temmen en een betere nachtrust te krijgen.

Meer over angst

Zo word je zelfverzekerder en leef je zonder angst en twijfels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️