Voel jij onmacht na het zien van het nieuws? Zet je in voor anderen in tijden van crisis
De energiecrisis, woningcrisis en de vluchtelingencrisis: er lijkt geen eind aan alle crises te komen als je actief het nieuws volgt. Het negatieve nieuws dat de laatste tijd overheerst kan zorgen voor gevoelens van onmacht: waarom is het zo oneerlijk verdeeld in de wereld? Het beste wat je kan doen als je deze gevoelens hebt, is deze omzetten in energie om anderen te helpen. Hoe? Wij zetten de opties op een rij hoe je jouw steentje kan bijdragen.
Ben je ook even helemaal klaar met het negatieve nieuws dat de laatste tijd overheerst in de media? Zet je tv dan uit, gooi je nieuwsapps van je telefoon en zet je in voor anderen.
Anderen helpen kan namelijk op vele verschillende manieren: online, offline, in de buurt of aan de andere kant van het land.
Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen
Door eenmalig of vast vrijwilligerswerk te doen, kom je in een netwerk van mensen die graag voor elkaar klaarstaan. Er is geen beter tegengif voor al het negatieve nieuws dan omringd worden door good vibes en mensen die elkaar verder willen helpen. Mouwen opstropen en gaan dus!
4 tips om je in te zetten voor anderen
Welke manier van helpen past het beste bij jou?
1. Help bij de vluchtelingencrisis in Ter Apel
Het nieuws over de vluchtelingen die in weer en wind buiten in Ter Apel staan kan niemand ontgaan zijn. Hoe kun je deze mensen het beste helpen? MiGreat is een organisatie die in Ter Apel ter plaatse hulp aanbiedt.
MiGreat’s bestuursvoorzitter Roos Ykema legt op Libelle uit hoe je het beste kan helpen. “Doneren, demonstreren of je aanmelden als vrijwilliger, zodat wij op een overzichtelijke manier de juiste hulp kunnen bieden,” aldus Ykema.
Ga nooit zomaar uit jezelf spullen inzamelen of uitdelen, hoe goed dit ook bedoeld is. Dit zorgt voor chaos, stress en onnodig afval op de noodlocatie. MiGreat schrijft op hun website: distributies van goederen in noodsituaties vereisen een professionele en gecoördineerde aanpak door organisaties zoals MiGreat. Wil je echt helpen in Ter Apel zelf? Hier kun je aanmelden als vrijwilliger.
2. Help andere gezinnen in je buurt
Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op de gedachte it takes a village to raise a child. Stichting Buurtgezinnen koppelt gezinnen die willen helpen aan (alleenstaande) ouders die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk hierbij aan de ouder ontzien door een speelafspraak bij jou thuis, een logeerweekend of dagje uit te ondernemen.
Een coördinator koppelt gezinnen aan elkaar, zodat je een klik met elkaar hebt en niet te ver uit elkaar woont. Heb jij ruimte en tijd om een gezin in jouw buurt te helpen? Op Buurtgezinnen.nl vind je meer informatie.
3. Ga vrijwilligerswerk doen
Om je gedachten over het nieuws te verzetten, kan het een goed idee zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen en je in te zetten voor andere mensen. Ga een middag wandelen met een eenzame bejaarde, breng wat eten langs bij een buurtgenoot of lees elke week voor aan kinderen uit een migrantengezin.
Er zijn in Nederland diverse organisaties, waar je op een eenvoudige manier kan aanmelden als vrijwilliger. Bekijk de websites van NLvoorelkaar, Voorleesexpress, de Zonnebloem, Wehelpen.nl of Thuisgekookt om je vandaag nog aan te melden als vrijwilliger.
4. Een klein gebaar telt ook
Je hoeft niet per se te gaan demonstreren of elke week vrijwilligerswerk te gaan doen om anderen te helpen. Je kunt het ook klein maken en simpel houden en nadenken wie in jouw nabije omgeving misschien wat hulp kan gebruiken. Kun je een keer boodschappen doen voor de buurvrouw op de scootmobiel? Of maak eens een praatje met je alleenstaande buurman die je tegenkomt op straat.
Waarom meer praten over onze cyclus kan helpen tegen menstruatie armoede
Is er een collega, buurman of kennis ziek of moet hij of zij geopereerd worden, breng dan eens een gezonde, zelfgekookte maaltijd aan de deur. Op deze manier leer je iemand die je niet zo goed kent, vaak ook nog beter kennen.
Soms kun je dichtbij meer helpen dan je denkt. Dus twijfel niet, maar steek je hand uit. Er zijn genoeg mensen die hem graag willen aannemen.