Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken
Waarom is het nou zo moeilijk om af en toe een kus te geven in het openbaar? Of een keer een bosje bloemen mee te nemen? En te onthouden wanneer mijn moeder jarig is? Je denkt misschien dat je partner ongeïnteresseerd of onverschillig is, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er zijn namelijk 5 verschillende liefdestalen, zoals we al eerder schreven. Het is de manier waarop jij je liefde uit. Maar wat als deze verschilt van je partner?
In een eerder artikel over de liefdestaal-check kan je ontdekken welke liefdestaal jij spreekt (en misschien herken je ook meteen die van je partner). Verschillen de liefdestalen van elkaar, dan kan dat voor een hoop miscommunicatie en wanhoop zorgen in je relatie. Het is dus aan te raden om je liefdestaal te onderzoeken!
Spoiler: het hoeft gelukkig niet het einde van de relatie te betekenen als jij en je lief een andere liefdestaal spreken. Maar hoe laat je het dan wél werken?
De 5 verschillende liefdestalen
De 5 liefdestalen zijn bedacht door auteur Gary Chapman en schreef er het gelijknamige boek ‘De vijf talen van de liefde‘ over. Dit zijn ze nog even kort toegelicht:
Lieve woorden
Onder lieve woorden verstaan we complimenten of andere woorden die de liefde bevestigen.
Helpende hand
Hier gaat het om de ander fysiek helpen. Of het is door je band te plakken, te helpen verhuizen of boodschappen voor je te doen. Deze taal komt overigens vaker voor bij mannen voor bij vrouwen, omdat zij over het algemeen daden makkelijker vinden dan woorden.
Cadeaus geven
Bij deze taal gaat het niet om materialisme maar om de intentie erachter. Degene die deze taal spreekt wil graag laten zien hoe goed ‘ie je kent en dat er moeite is gedaan voor het persoonlijke cadeautje.
Lees ook: Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten
Quality time
Een veelvoorkomende taal waarbij het draait om aandacht geven aan en tijd nemen voor elkaar. Echt luisteren zonder afleiding, geen televisie en geen Netflix dus.
Aanraking
Een kus op je bol, een knuffel, een arm om je schouder of subtiel een hand op je knie. Mensen die deze taal spreken houden van aanraking en dat hoeft dus niet per se seksueel te zijn.
Een andere liefdestaal
Het kan zomaar zijn dat je je in verschillende talen herkent. Waarschijnlijk in twee waarvan er één duidelijk jouw voorkeur heeft. Handig, want daardoor kan je je eigen acties en behoeftes herkennen. Maar het kan ook lastig zijn als je partner jou niet in deze behoeftes kan voorzien, bijvoorbeeld omdat de ander niet dezelfde liefdestaal spreekt en dus niet dezelfde behoeftes ervaart als jij.
Geen zorgen, dat betekent niet namelijk niet meteen het einde van je relatie. Het betekent echter wél dat je elkaar tegemoet wil komen en er samen voor wil zorgen dat jullie op de één of andere manier toch aan elkaars behoeften voorzien. Zie het als een compromis sluiten.
Vind je vast ook leuk: Loopt je relatie niet zo lekker? Dit zijn de tekenen van het einde van je relatie
Want dat jij graag cadeautjes aan je lief geeft (en deze het liefst ook ontvangt) betekent niet dat de ander daar ook de liefde mee verklaart. Misschien staat jouw partner zich liever uren uit te sloven in de keuken en laat daarmee de liefde zien. En daar kan het misgaan…
Aha…
Terwijl jouw lief in de keuken staat, zit jij misschien wanhopig in de woonkamer jezelf af te vragen waarom jullie niet samen een wijntje drinken en de dag doornemen. Zonde, want op dat moment laat de ander júíst liefde zien. Alleen op een andere manier.
Zodra je dit van elkaar weet, kan je er rekening mee houden en wellicht samen afspreken wat voor jou écht belangrijk is en wat jouw primaire liefdesbehoefte is en er de ander minder op af rekenen als de liefde simpelweg op een andere manier wordt getoond.
Dus ook hier geldt: communication is key!
Meer relatietips?
- Tips voor het (subtiel) beginnen over een open relatie met je partner
- 7 tips om je liefdesrelatie weer een boost te geven (overwin de sleur!)
- Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie