In de ban van analoge fotografie: de verklaring achter de trend
Een zwart-wit trouwfoto, een oldskool familieportret of een landschap in vintage kleuren: analoge fotografie is voor heel wat mensen fascinerend. Niet alleen houden we ervan om naar analoge foto’s te kijken, steeds meer mensen zijn in de ban van analoog fotograferen zelf. Maar waarvan komt die liefde eigenlijk?
We zochten het uit.
Naar analoge foto’s kijken
Veel mensen vinden analoge foto’s ontzettend mooi om naar te kijken. Dat zit ‘m in een aantal factoren. Ten eerste zijn de foto’s grafisch vaak aantrekkelijker dan hedendaagse smartphonefoto’s. Ze hebben die heerlijke korrel, ze zijn zo mooi zwart-wit of ze hebben een oldskool kleurenpatroon dat we nu alleen nog maar kunnen nabootsen met filterapps.
Daarnaast speelt ook nostalgie een belangrijke rol. Nostalgie is een gevoel dat we graag ervaren. Stijn Depoorter verwoordt het mooi in een stuk over het fenomeen: “In het land der volwassenheid is nostalgie een dankbare ontsnappingsroute voor wie even genoeg heeft van realiteit, prestatiedrang of kopzorgen.” Of zoals we eerder schreven: nostalgie is een soort van comfort food voor de ziel. Geen wonder dat we zo graag naar analoge foto’s kijken.
Ten slotte is ook het feit dat een analoge foto – in tegenstelling tot digitale smartphonefoto’s – veel spontaner is. Met slechts een beperkt aantal foto’s in een camerarolletje was er geen ruimte om 20 keer opnieuw te poseren. Gevolg: de foto’s zijn vaak hilarischer, spontaner en veel oprechter dan wat we vandaag de dag gewend zijn.
Analoge foto’s maken
Daarnaast zie je ook steeds vaker dat mensen een analoge camera (of zo’n wegwerpexemplaar) meenemen op vakantie, naar festivals of gewoon onderweg. Die trend valt dan weer heel goed samen bij onze collectieve drang naar mindful hobby’s. Of je nou gaat pottenbakken, muurklimmen, zuurdesembrood gaat maken of analoge foto’s schiet: bij elk van deze hobby’s draait het erom dat je even ontsnapt van digitale prikkels en hé-le-maal opgaat in een moment.
https://www.bedrock.nl/tales-by-light/
Analoge fotografie dwingt je daarnaast ook nog eens om met een ander oog naar de werkelijkheid te kijken dan hoe je dat normaal gesproken zou doen. Je gaat op zoek naar details in je omgeving, je probeert mooie gezichtsuitdrukkingen te vatten en je ziet schaduwen en lichtpartijen die andere mensen niet zien.
Geloof ons: dat geeft een beter gevoel dan over straat lopen terwijl je doelloos op Instagram zit te scrollen. Misschien toch ook maar eens zo’n analoge camera aanschaffen?
Dit is waarom we veel foto’s met onze partners posten op social media