Dit Amsterdamse modemerk komt met een volledig circulair pak
Circulaire mode houdt in dat een kledingstuk zijn waarde behoudt gedurende de volledige lifecycle. Dit zorgt ervoor dat er minder kleding op een grote afvalhoop terecht komt maar weer een ronde meegaat. Mooi vinden wij! Daarom verdient het Amsterdamse modemerk Bonne Suits een podium met een volledig circulair pak.
Bonne Suits heeft met dit pak als missie om de mode-industrie te veranderen. Dat doen ze niet alleen, voor de nieuwste collectie werken ze samen met circulair modemerk Full Circle.
Statiegeld op een circulair pak
Voor de nieuwste collectie wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde stof die uit 50 procent organisch katoen en 50 procent gerecycled katoen bestaat. Om de cirkel rond te maken krijg je statiegeld wanneer je het pak retourneert!
“Het pak wordt op deze manier onsterfelijk,” zegt Bonne Reijn, de eigenaar van Bonne Suits, hierover. “Het einde van traditionele en lineaire mode is in zicht, als merk willen we en moeten we onderdeel zijn van deze verandering.”
De mode-industrie verbeteren
Dat de mode-industrie een negatieve impact op de aardbol heeft, is bekend. Uitputting van grondstoffen en bergen afval zijn de twee grootste oorzaken hiervan. Om de omloopsnelheid en overproductie van mode te verminderen, bedenken merken creatieve manieren om iets moois én goeds neer te zetten.
Body neutrality kan je gelukkiger maken – maar wat is het precies?
In 2014 ontwierp Bonne Reijn daarom één uniform dat geschikt is voor iedereen, in elke situatie, de rest van je leven. Het pak is zelfs unisex. Hierdoor heb je minder kleren (en zo ook productie) nodig.
Kleding recyclen
Bonne Reijn is niet het enige merk waarbij je kleding kunt retourneren. Full Circle heeft dezelfde ambitie: negatieve effecten van de mode-industrie verminderen. Om dit te bewerkstelligen, hebben ze een circulaire productieketen opgezet waarbij klanten beloond worden als ze items terugbrengen voor recycling. Bij Bonne Suits krijg je 15 procent korting op je nieuwe pak als het oude pak is afgedragen.
Het pak wordt opnieuw in de productie cirkel gebracht en het katoen wordt gerecycled. Hierdoor krijgt het pak een nieuw leven!
De circulaire economie, waarbij grondstoffen niet worden opgebruikt, maar opnieuw worden gebruikt, groeit gestaag. Niet alleen de mode maar ook andere industrieën doen hieraan mee.