Deze 5 feitjes over amandelmelk wil je weten
Al sinds een paar jaar is amandelmelk een heerlijke én populaire koemelkvervanger voor in je latte’s, maar ook voor in je brekkybowls of andere havermout- en granolacreaties. Kort na de opkomst van amandelmelk maakte ook cashewmelk, tijgermelk, kokosmelk, havermelk en hempmelk hun furore. Maar wat zit er (en wat niet) eigenlijk allemaal in onze geliefde amandelmelk? In allerlei soorten, maten, smaken, gezoet, ongezoet en van verschillende merken: in de schappen tussen de andere niet-koemelk-melksoorten pronkt in elke winkel onze geliefde amandelmelk. Maar wat weten we eigenlijk van het notendrankje?
5 belangrijke feitjes over amandelmelk
De feitjes en ingrediënten van je favoriete plantaardige melk.
Lactose vrij
Net als alle andere zuivelvrije melksoorten, is het lactose vrij. Even voor de duidelijkheid: met zuivel wordt alle producten bedoeld die van dierlijke melk zijn gemaakt. Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ‘melksuiker’ genoemd.
Amandelmelk is plantaardig
Nog een pluspunt voor velen: amandelmelk is plantaardig en bevat dus géén dierlijke producten. En dat betekent ook dat het geen cholesterol bevat.
Weinig calorieën
Geen onaangenaam feitje: in vergelijking met normale (koe)melk en zelfs ook met andere zuivelvrije melksoorten bevat amandelmelk relatief weinig calorieën.
In een kopje ongezoete amandelmelk (gezoete amandelmelk is namelijk echt héél zoet) zitten gemiddeld dertig calorieën. Koop je toch (per ongelijk) gezoete amandel, dan merk je dat meteen – daar zitten namelijk twee keer zoveel calorieën in.
Nadeel van ongezoete amandelmelk is dat ‘ie niet dik genoeg is om lekker te kunnen schuimen in je koffie.
Ook interessant: 5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat
Het kan toevoegingen bevatten
Vooral plantaardige melksoorten kunnen extra toevoegingen bevatten zoals carrageen. Het is afgeleid van zeewier en wordt gebruikt als een stabilisator en als een verdikkingsmiddel.
Momenteel is het ingrediënt carrageen in opspraak omdat enkele studies uitwijzen dat het gelinkt zou zijn aan gezondheidsproblemen.
Het wordt gebruikt in bepaalde ijsjes, maar ook bij vlees (om het stevig te houden als je het snijdt) en in sommige dranksoorten om het dik en creme-ig te maken.
Wat blijkt? Uit proeven lijkt het de darmen te (kunnen) irriteren of migraine te (kunnen) veroorzaken. Maar dit wordt nog steeds onderzocht.
Amandelmelk is niet zo voedzaam als je denkt
Helaas, maar waar: in amandelmelk zitten niet veel voedingsstoffen. Amandelen zelf zitten boordevol proteïnen en calcium, maar die gaan verloren bij het proces van het maken van amandelmelk.
Amandelmelk bestaat vooral uit water. Maar dat is misschien ook niet de reden dat je amandelmelk drinkt, in principe kan je genoeg calcium en proteïne krijgen van ander voedsel zoals groenten.
Eigenlijk zit in geen één zuivelvrije melk veel calcium of andere voedingsstoffen, maar de vraag is of dat erg is en om welke redenen je plantaardige melkvariant drinkt. Misschien kan je niet tegen lactose of eet en drink je liever plantaardig.
Bottom line van het verhaal is dat amandelmelk niet perse mega goed en voedzaam is, maar ook niet slecht is voor je. Weet wat je eet en drinkt!
Meer lezen over plantaardig eten en drinken?
- Waarom soja niet per definitie de beste melkvervanger is
- De 5 beste plekken voor vegan ontbijt in Amsterdam
- 7 plantaardige alternatieven voor koemelk (en de pros en cons)