Altijd druk? 3 tips om (nu écht) minder druk te zijn
In een maatschappij die haast nooit stil lijkt te staan, we meer en harder lijken te werken dan ooit en de to-do-lijstjes soms eindeloos lijken, is er soms maar weinig tijd voor rust en overzicht. Ben jij ook al-tijd maar druk? We delen 3 handige tools die je helpen om (dit keer echt!) minder druk te zijn.
Druk zijn, lijkt haast een soort statussymbool te zijn geworden. Vraag je iemand ‘hoe gaat het?’, dan hoor je vaker wel dan niet ‘ja goed hoor, druk!’. Maar is het wel zo handig dat we druk zijn, zijn gaan associëren met dat het goed gaat? De auteur van het boek ‘The Creator Mindset’ Nir Bashan betwijfelt het.
Sterker nog: volgens hem heerst er een mythe als het gaat om druk zijn.
De mythe van druk zijn
Als mens hebben we op de één of andere manier de behoefte om dingen gedaan te krijgen, meent Bashan. Het gevoel van een taakje kunnen volbrengen en een to-do van ons lijstje te kunnen strepen, hoe nuttig het taakje ook was. Het voelt op de een of andere manier goed, toch?
Door altijd maar bezig te zijn, krijgen we het gevoel dat we nuttig zijn. Los van het feit of we nu écht nuttige dingen uitvoeren of niet per se.
Bezig zijn is nuttig zijn
Het is eigenlijk ook best vreemd dat we denken dat iemand ook echt nuttig bezig is als diegene altijd druk is. Kijk maar op de werkvloer, zie je iemand altijd druk klikken achter de computer, dan gaan we er al snel vanuit dat die ene collega ook wel heel veel werk aan het verzetten zal zijn. Maar druk zijn is níet hetzelfde als ook echt productief zijn.
Er gaan in een gemiddeld kantoor heel wat uren verloren aan nutteloze meetings waar je bij moet zijn. Een nieuw onderzoek laat zien dat 70 procent van de meetings de werknemers juist van hun productieve werk af houden.
Tips tegen druk zijn
Hoog tijd om het idee van druk zijn een andere draai te geven en meer tijd te creëren, op de werkvloer maar ook in je vrije tijd. Zo krijg je vooral de dingen gedaan die er écht toe doen in plaats van dat je vooral druk bent om het druk zijn.
1. Stel vragen
Wanneer je vragen stelt in plaats van gewoon aan de slag te gaan, ontdek je al snel waarom er iets gedaan moet worden. Het is vaak verleidelijk om een taak maar gewoon uit te voeren, omdat deze nou eenmaal uitgevoerd moet worden.
https://www.bedrock.nl/productiviteitsmethode/
Vergroot je de kijk op je werk dat moet worden uitgevoerd, dan wordt het een stuk makkelijker om te zien wat er nou écht gedaan moet worden. Je kunt er bovendien een stuk creatiever door denken!
Je kunt vragen stellen als:
- Waarom doen we dit?
- Wie heeft daar het meeste voordeel van?
- Hebben wij er als bedrijf intern evenveel aan als onze klanten extern?
Vaak kan het stellen van de juiste vragen ook leiden tot nieuwe inzichten en ideeën.
2. Kijk naar de geschiedenis
Als er bepaalde taken zijn die steeds weer worden uitgevoerd met weinig resultaat, dan wordt het waarschijnlijk tijd om eens te kijken naar de geschiedenis. Vaak hebben we het zó druk met het uitvoeren van taakjes, dat we vergeten te kijken waar die klusjes ons brengen. Druk zijn, zorgt ervoor dat we oogkleppen op krijgen.
Een duik nemen in de geschiedenis van het bedrijf, product of proces kan voor heel wat inzichten zorgen, meent Barshan. Terug kijken wordt vaak gezien als het proces verlangzamen, maar in werkelijkheid liggen daar heel wat antwoorden.
In plaats van constant vooruit te kijken, is het ook goed om af en toe achterom te kijken of je niet alleen maar druk bent om de drukte, maar omdat je inderdaad werkt aan het oplossen bent van problemen die ertoe doen.
3. Zoom uit
Op de werkvloer zijn er vaak momenten waarop we werk aan elkaar uitdelen zonder een passende en volledige uitleg over waarom er wat moet gebeuren. Dat leidt er vaak weer toe dat niet iedereen goed zicht heeft op zijn taken en hoe deze op de meest efficiënte manier uitgevoerd kunnen worden.
Niet alleen word je dan al snel druk om het druk zijn, maar het kan ook zorgen voor een versneld proces van oververmoeidheid of een burn-out. In een land waar 1 op de 6 (!) werknemers kampt met burn-outklachten, wil je daar extra voorzichtig mee zijn.
Wow: zó lang ben je productief op een 8-urige werkdag volgens onderzoek
In plaats van ‘paniekvoetbal‘ te spelen kan het vaak voor heel wat inzichten zorgen om de tijd te nemen om de situatie van een afstandje te bekijken. Wat is er gaande en wat is er echt nodig?
De volgende keer dat jij het gevoel hebt dat je achter de feiten aan rent en altijd druk bent, kan je de bovenstaande tips van Bashan volgen!