Altijd druk in je hoofd? Zo oefen je om meer in het moment te leven
Kijk je ‘s avonds Netflix tijdens je avondeten, terwijl je ondertussen reageert op appjes van je vrienden? Multitasken kan soms handig zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je je aan het eind van de avond leeg en doelloos voelt, en alles behalve opgeladen. Als je alles een beetje doet, doe je niks met aandacht. Terwijl dingen met aandacht doen, meer voldoening en rust geven. Weet je niet hoe dat moet? Deze 6 mindfulness oefeningen leren je om meer in het moment te zijn.
In het moment leven klinkt fijn en leuk, maar hoe doe je dat in ons drukke leven vol prikkels en afleiding?
Voordelen van in het moment zijn
Bij mindfulness denk je misschien aan mediteren op een meditatiekussen met je vingers in een bepaalde houding. Het kan op deze manier, maar er zijn nog veel meer manieren om mindfulness te beoefenen.
Mindfulness betekent volledig bewust zijn van het moment. Je bent met je volle aandacht bij wat je nu denkt, voelt en meemaakt in plaats van te denken over die deadline van morgen of de discussie die je vandaag had met een vriendin.
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft mindfulness meerdere gezondheidsvoordelen. Zo verbetert het je relatie met anderen, het verlaagt stress, je kunt je beter focussen en het kan je helpen met het omgaan van angstige gedachten.
Mindfulness oefeningen om uit je hoofd te komen
Meer in het moment zijn helpt je meer te genieten van fijne ervaringen zoals het eten van een heerlijk, zelfgekookt maal. Het lukt je om je volle aandacht bij een gesprek te houden met vrienden, zonder dat je afgeleid raakt door je telefoon.
Je bent volledig gefocust op één taak of klusje en voelt je daarna meer voldaan. En het lukt je beter om je mind te kalmeren als er plotseling angstgedachten voorbij komen of je dingen gaat overdenken.
Dat is de bewuste mindset die we allemaal willen toch? Met deze 6 oefeningen kun je jezelf trainen om meer in het moment te leven.
Zo leer je dingen met meer aandacht te doen.
1. Een ding tegelijk doen
Zeg eens eerlijk: hoe vaak doe jij nog één ding tegelijk? Dus naar de wc gaan zonder telefoon, koken zonder podcast en wandelen zonder te bellen? We zijn zo gewend aan twee dingen tegelijk doen dat we alleen maar de voordelen ervan in zien.
Uit onderzoek blijkt echter dat multitasken het moeilijker maakt om je te focussen, je emoties te reguleren en de belangrijkste informatie uit een gesprek, film of boek te halen.
Is mindfulness voor sporters het geheim voor betere prestaties?
Vooral als je aan het studeren of werken bent kan één ding tegelijk doen, ook wel monotasken genoemd, veel voordeel opleveren. Je hersenen hoeven dan minder hard te werken, omdat je aandacht niet steeds van de ene naar de andere taak gaat. Hierdoor kun je beter focussen op de taak en ben je meer in het moment aanwezig.
2. Doe een ademhalingsoefening
Je kunt het op de wc op je werk doen, even in een apart vergaderkamertje gaan zitten of in de trein onderweg naar je werk of studie: ademhalingsoefeningen. Hoe simpel het ook klinkt, bewust ademen kan een groot verschil maken voor hoe je voelt op een stressvolle dag.
Ademhalingsoefeningen verplaatsen je aandacht naar je lichaam in plaats van je hoofd. Wanneer jij je bewust focust op inademen of uitademen dan is er even geen plek in je hoofd voor andere gedachten.
Dit vereist natuurlijk wel wat oefening. Het is niet zo dat je bij de eerste keer dat je bewust gaat ademenen, er geen enkele gedachte meer door je hoofd schiet. Maar wanneer je let op het geluid van je ademhaling is de kans groot dat je een paar seconde even volop in het moment bent. Lees hier tips voor 6 ademhalingsoefeningen van 5 minuten.
3. Start met mediteren
Natuurlijk kan meditatie niet ontbreken in het lijstje: dit is dé tool om te leren om meer aanwezig te zijn je lichaam en geest. Zitten op een meditatiekussen is één manier om te mediteren, maar je kunt het ook met wandelen, dansen, muziek of een app proberen.
Zo lukt het je wél om te mediteren (met 5 tips van Krishna Prem)
De eerste paar keer lukt het je waarschijnlijk niet om je gedachten ‘als wolkjes voorbij te laten gaan’, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Bekijk hier onze meditatiegids voor beginners en probeer het gewoon.
4. Beweeg één keer per dag mindful
Door te bewegen kom je uit je hoofd en in je lichaam. Mindful bewegen kan je helpen om je meer aanwezig en verbonden met je lichaam te voelen. Je kunt hierbij denken aan yoga, tai chi of pilates maar ook wandelen kan helpen.
Probeer tijdens je wandeling je aandacht te brengen naar je ademhaling, je lichaam en je omgeving. Welke bomen zie je allemaal of welke gebouwen kom je tegen die je mooi vindt? Op deze manier leer je jezelf op een andere manier te kijken naar de omgeving, die je normaal misschien gedachteloos voorbij loopt.
5. Probeer afleiding te verminderen
Het klinkt simpel, maar het verminderen van afleidingen kan het makkelijker maken om te focussen op het hier en nu. Helemaal als je wilskracht niet meer zo hoog is aan het eind van de middag of in de avond.
Dé tip voor meer focus en een fit brein (van een neurowetenschapper)
Raak je afgeleid door berichten op WhatsApp en social media op je telefoon? Zet de notificaties voor meldingen dan uit. Of nog beter: leg je telefoon in een andere kamer. Kun je door de podcast tijdens je ontbijt niet focussen op je eten? Ontbijt dan eens in stilte.
Mindfuller leven hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn. Soms zijn het kleine aanpassingen die je meer stil laten staan bij wat je aan het doen bent.
6. Schrijf je gedachten op
Het opschrijven van gedachten is een goede manier om meer aandacht te geven aan je gedachten. Wanneer je begint met je gedachten op te schrijven, kun je opmerken dat je véél gedachten hebt. Misschien zo veel dat als je de ene opschrijft, de volgende alweer oppopt. Dit kan je leren je gedachten te kalmeren en meer aandacht aan één gedachte te besteden, voordat je naar de volgende gaat.
Mindfull leven hoeft dus niet zo moeilijk of zweverig te zijn. Kies een mindfulness oefening die je makkelijk in je leven kunt toepassen en probeer het eens een tijdje. In het beste geval ervaar je een stuk meer rust in je hoofd en in het slechtste geval ben je weer een ervaring rijker. Give it a try!