Ben jij altijd blij? Misschien lieg je tegen jezelf (dit zijn de 7 manieren)
Dacht je dat je altijd eerlijk bent tegen alles en iedereen? Misschien gaat dat op voor de mensen om je heen, maar de kans is groot dat je wel regelmatig tegen jezelf liegt. Misschien niet eens bewust, maar onbewust liegt je ene hersenhelft tegen je andere om pijn te vermijden. Klinkt goed? Ja, maar op de lange termijn is het minder positief.
Je kent het vast wel: je voelt je onzeker omdat andere mensen beter lijken te zijn dan jij, je voelt je schuldig omdat je boos bent op iemand om een reden die eigenlijk nergens op slaat of je bent gefrustreerd omdat iets niet gaat zoals jij wilt.
De geluksformule
Als reactie geef je alles en iedereen de schuld óf houd je jezelf juist voor dat alles goed met je gaat. Er zijn meerdere manieren waarop we weleens tegen onszelf liegen (maar waar we eigenlijk mee moeten stoppen).
Waarom? Simpel. Eerder schreven we al over de geluksformule van Mo Gawdat, die stelt dat je alleen gelukkig bent als je ‘de waarheid leeft’. Je verdriet en onzekerheid vermijden werkt op korte termijn dan wel prima, maar uiteindelijk word je er niet blijer van.
Niet alleen vinden andere mensen het minder leuk om bij je in de buurt te zijn, maar opgekropte gevoelens kunnen zich ook uiten in dingen als slaaptekort en depressies. Uiteindelijk geldt toch altijd: eerlijk duurt het langst.
Dit zijn 7 manieren waarop we graag tegen onszelf liegen. Herkenbaar?
Blijheid
Natuurlijk, met blij zijn is niets mis – maar wel als het niet gemeend is. Als we ons slecht voelen, blijven we onszelf (en mensen die vragen hoe het gaat) vaak voorhouden dat het prima gaat. Problemen? Hoe kom je erbij? Door maar zo opgewekt mogelijk te zijn, is er geen plaats voor verdrietige dingen waar je niet aan toe wilt geven.
Lees ook: Hoe blijf je dankbaar als zowat alles misgaat? Zo lukt het je toch
Afleiding
Veel mensen zijn werkverslaafd, drinken te veel alcohol of verdrinken zichzelf het liefst in fictieve werelden van games of boeken. Niet per se omdat ze dat leuk vinden, maar wel omdat afleidingen en verslavingen ons weghouden van dingen die ons bang maken of confronterend zijn.
Frustratie
Als je ergens mee zit, ga je je vaak aan van alles ergeren. De wasmachine die dat ene leuke shirtje heeft laten krimpen, je vriend die het eten nog niet klaar heeft staan als je thuiskomt, het bord dat zomaar uit je handen glipte en kapotviel… Ons brein zuigt zich vol met zoveel mogelijk gefrustreerde gedachten, zodat het niets te maken hoeft te hebben met de waarheid die je ontwijkt. Best een slim trucje, maar eigenlijk lieg je tegen jezelf.
Ontkenning
Iedereen heeft weleens een crush gehad die overduidelijk niet beantwoord werd. Daar kun je heel depressief over gaan doen, maar in plaats daarvan houden we onszelf meestal voor dat we diegene tóch al niet echt leuk vonden. Als je ergens niet geïnteresseerd in bent, kan het je ook geen pijn doen.
Afkeer
In plaats van ongeïnteresseerd zijn, kunnen we ook ergens ‘ineens’ heel afkeurend tegenover staan. Als je een zwak hebt voor romantische komedies maar je je daarvoor schaamt (nergens voor nodig #teamromcom), kun je bijvoorbeeld iedereen afkraken die daar wél van houdt.
Door zoveel mogelijk afkeer voor bepaald gedrag of sommige mensen te voelen en uiten, doorbreken we de connectie die eigenlijk wél bestaat tussen dat gedrag en onszelf.
Verdediging
Vervelende kritiek van een collega? Nee joh, dat slaat nergens op. Pff, diegene is zelfs niet eens goed in wat hij of zij doet. Jup, de verdedigingsstrategie is ook heel verleidelijk. Zelfs als we weten dat kritiek eigenlijk wel een kern van waarheid heeft, willen we daar vaak niet aan toegeven. We besteden liever aandacht aan onszelf verdedigen.
Negativiteit
Zit je met iets wat je mogelijk pijn kan doen? Grote kans dat je een hele dag (of langer) cynisch bent tegenover de hele wereld. Als je overal boos op bent, generaliseer je je verdriet en wordt de pijn verspreid over meerdere dingen dan alleen die waar jij mee zit.
Meer Bedrock
- Verschillende vormen van liegen (en wat je kunt doen om eerlijker te zijn)
- 10 dingen die je vandaag nog kan doen om je beter te voelen
- 7 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent