Thuis minder plastic gebruiken? 5 (hippe) alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie
Een stukje plastic om groenterestjes te bewaren, een aluminiumfolietje om je lunch snel te verpakken: stiekem gebruiken we een hele hoop (plastic) wegwerpproducten in huis. Hoewel we ons hier niet eens altijd bewust van zijn, heeft al dat (wegwerp)plastic wél een enorm vervuilende impact op het milieu. Door te investeren in een paar fijne alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie zorg je voor een schonere aarde én bespaar je kosten.
Het verbruik van single use plastic kan makkelijk minder worden, mits je fijne alternatieven in huis hebt. Hoewel sommige producten misschien een investering zijn, zijn ze wel ontzettend handig en hoog nodig als je een beetje goed voor de aarde wil zorgen.
Wil je thuis graag minder plastic gebruiken? Dit zijn 5 alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie:
1. Bijenwasdoek (beeâs wrap)
Een bijenwasdoek (of beeâs wrap) is een duurzaam en makkelijk te gebruiken alternatief voor verschillende soorten huishoudfolie. De doek is meestal gemaakt van biologisch katoen en behandeld met bijenwas en jojoba-olie waardoor de doek vettig is en een conserverende werking heeft.
Je kan een bijenwasdoek gebruiken voor het afdekken bijvoorbeeld kaas, brood en fruit, maar je kan er ook schaaltjes en bakjes mee afdekken. Kortom: eigenlijk alles waarvoor je normaal gesproken naar een stukje aluminiumfolie zou grijpen.
Dit vind je vast ook interessant:Â Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten
Je maakt de beeâs wraps schoon door ze in een sopje van koud water af te spoelen. Vooral het koude water is belangrijk: met heet water was je namelijk de waslaag weg.
2. Herbruikbare lunchzakjes (foodwraps)
Herbruikbare (lunch)zakjes zijn een goed alternatief als je weleens gebruik maakt van plastic boterhamzakjes. De zakjes van Keep Leaf zijn gemaakt van katoen, zijn af te sluiten met klittenband en hebben een waterafstotende nylon binnenkant.
Met deze food wraps pak je je eten letterlijk in waardoor je het gemakkelijk mee kan nemen en bewaren. En het handige is: je kan ze gewoon uitwassen in de wasmachine op 30 graden. Zo hoef je dus nooit meer wegwerpzakjes te gebruiken.
3. Siliconen dekseltjes
Zit je vaak met groente en fruit waarvan je maar de helft gebruikt? In plaats van deze af te dekken met een stukje vershoudfolie kan je beter een dekseltje van siliconen gebruiken. Doordat siliconen haast onbreekbaar zijn gaan ze erg lang mee en is dit een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld een stukje huishoudfolie.
Lees ook:Â Plastic afval verminderen doe je met deze nieuwe producten
Nu horen we je denken: siliconen duurzaam? Er ontstaat namelijk vaak wat verwarring over siliconen en plastic, maar siliconen worden echter van andere chemische stoffen gemaakt dan plastic.
Siliconen zijn daarom juist een veilig en alternatief alternatief voor plastic. Het bevat geen bpa, bps, lood of andere giftige stoffen. Maar kijk wel altijd even goed naar de samenstelling van het product: als deze voor 100 procent uit siliconen bestaat, heb je een veilige en duurzame soort.
4. Siliconen druk- en sluitzak
We blijven nog even bij de siliconen, want ook deze handige siliconen druk- en sluitzakken hack willen we je niet onthouden. De herbruikbare zakjes kan je op veel manieren gebruiken: je kan er eten of andere spulletjes in bewaren (en handig meenemen), maar kunnen ook gebruikt worden om eten(sresten) in te vriezen.
Must read:Â Deze veelgebruikte eetwaren kan je gewoon invriezen
Het materiaal is flexibel, je kunt het met een niet-permanente marker beschrijven en je kan het voor eigenlijk alles gebruiken waarvoor je normaal gesproken plastic zakjes zou gebruiken. Geen plastic, maar dan wel de voordelen ervan!
5. Natte kranten
Koop je liever geen nieuwe producten? Natte kranten werken ook heel goed om voedsel in te bewaren. OkĂ©, we geven toe: dit ziet er misschien een stuk minder aantrekkelijk uit dan een vrolijk gekleurde beeâs wrap, maar het doet wel zân werk.
Zo kan je hier niet alleen vis (denk maar aan de bekende fish ân chips die in een krant wordt gerold) en aardappelen goed in bewaren, maar kan je hier ook je groente in wikkelen om ze op deze manier langer goed te houden.
Wikkel bijvoorbeeld wat bladgroente of verse kruiden in een krant, besprenkel deze met water water en leg het in de koelkast. Op deze manier gaan ze gegarandeerd een paar dagen langer mee.
Meer duurzame hacks?
- Groente(resten) over? Met deze 7 handige trucs gooi je nooit meer iets weg
- Hoe je thuis de wereld kunt redden met duurzame huis-tuin-en-keuken oplossingen
- Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes