Als we het maar niet zien: kinderarbeid in Nederland is not done, maar hoe zit het elders op de wereld?
Goedkope kleding komt ergens vandaan en dat begint al bij de grondstof. Als we het hebben over de katoenteelt van kleding, hebben we vaak niet door dat een groot deel van dit katoen wordt geplukt door kinderen. Deze kinderen moeten hun ouders helpen om zo voldoende inkomen te krijgen. Maar liefst 70 procent van alle kinderarbeid wereldwijd vindt plaats in de landbouw, zoals katoenteelt.
En hoewel kinderarbeid in Nederland verboden is, hebben we er hier toch mee te maken wanneer je een product koopt waar katoen in verwerkt is, zoals kleding, beddengoed of handdoeken.
Nederlanders letten niet op kinderarbeid
Uit onderzoek van Fairtrade onder ruim duizend Nederlanders, blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) er niet op let of het merk een beleid voert tegen kinderarbeid. Daar tegenover staat dat 67 procent liever kleding draagt waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. 60 procent van de Nederlandse consumenten wil hier ook daadwerkelijk meer voor betalen.
Kidswork, fictief uitzendbureau om kinderarbeid tegen te gaan
Fairtrade lanceert Kidworks, een fictief uitzendbureau voor kinderen in Nederland om zogenaamd de arbeidskrapte op te lossen, om meer awareness te creëren voor kinderarbeid in de katoenteelt. Op deze manier hopen ze dat meer consumenten kiezen voor producten van eerlijk en duurzaam katoen. Want een groot percentage van de Nederlanders (71 procent) wil de minimumleeftijd waarop jongeren mogen werken absoluut niet verlagen. Dichtbij huis vinden mensen kinderarbeid not done en roept het gevoelens van woede, schaamte en verdriet op.
Als we het maar niet zien
Dat we de ogen niet mogen sluiten voor kinderarbeid verder van huis, is enorm belangrijk. Wij zijn de eindconsument en hebben dus impact op het hele productieproces van een kledingstuk. De teelt van katoen is de meest onzichtbare schakel in de katoenindustrie.
“Veel katoenboeren leven in armoede, waardoor zij soms niet anders kunnen dan hun kinderen inzetten om voldoende inkomen te genereren. Deze armoede en daaraan gerelateerde problemen worden onvoldoende aangepakt”, deelt Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. “Met de Kidworks-campagne willen we dit probleem dichter bij huis brengen en Nederlanders laten nadenken over de impact van kinderarbeid en waarom we dit aan de andere kant van de wereld wel accepteren. Kinderen – waar dan ook ter wereld – verdienen de kans om naar school te gaan en zich te kunnen ontwikkelen, in plaats van te werken.”
Wat kun jij doen om de katoenwereld eerlijker te maken?
Een aantal tips van Fairtrade:
1. Koop minder
Een eerste stap is simpelweg minder kopen. Check eerst je kast, want die hangt waarschijnlijk al vol kleding. Combineer verschillende items tot een nieuwe outfit of ruil kleding met vriendinnen. Dat is een creatieve manier om een nieuwe outfit te scoren!
2. Koop bewust & duurzaam
- Kies voor tweedehands producten
- Kies voor gerecyclede producten
- Kies voor duurzamere producten, bijvoorbeeld met het Fairtrade keurmerk
3. Wanneer je kleding koopt, vraag in de winkel of ze ook duurzame katoen verkopen
De vraag alleen al kan helpen om het bedrijf hierover te laten nadenken.
4. Steun de petitie voor goede wetgeving
Deze wetgeving is er ook om kinderarbeid in de keten tegen te gaan.
Extra tips:
- Bekijk het label. Staat er ‘biokatoen’? Dan is het katoen voor dit kledingstuk zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Maar let op: dat zegt niets over de arbeidsomstandigheden. Daarvoor kijkt je naar certificeringen.
- Een goedkoop t-shirt kopen? Denk twee keer na. De kans is groot dat het op een niet-duurzame manier is geproduceerd met weinig aandacht voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Iemand betaalt immers de prijs!
Toch wil een duur kledingstuk niet altijd zeggen dat het eerlijk is gemaakt, vaak gaat een groot percentage naar het merk en een klein percentage naar de maker. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich inzetten voor eerlijke mode.