Wat is alloseksueel zijn en wanneer ben je het?
Allosexueel: misschien ben je al bekend met de term, maar grote kans dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen in je hoofd. Deze ‘nieuwe’ term wordt nog niet gebruikt door de grote massa, maar is zeker een waardevolle toevoeging aan het seksuele woordenboek.
Wat is een allosexueel en waarom is er een nieuwe term nodig? Wij leggen het je uit.
Wat is allosexueel?
Om maar met de deur in huis te vallen: een allosexueel is iemand die seksuele aantrekking voelt of heeft gevoeld. Een allosexueel is dus het tegenovergestelde van aseksueel.
Het voorvoegsel allo betekent ‘andere‘ en dus gaat het om mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot anderen. Allosexueel is een term die je gebruikt om je wel of niet bestaande seksualiteit mee te definiëren. Het specificeert dus of je aseksueel bent of alloseksueel, maar het zegt niks over je gender. Zo kun je je identificeren als een alloseksuele lesbienne of een panseksuele alloseksueel.
Alloseksueel vs. aseksueel
Het tegenovergestelde van alloseksueel is een aseksueel. Een aseksueel persoon is iemand die weinig tot geen seksuele verlangen heeft of aantrekking tot anderen.
Hoewel er ook binnen aseksuelen verschillen zijn in hoe zich dit uit, zal aantrekkingskracht voor anderen mensen bij de meesten niet of nauwelijks voorkomen. Een alloseksueel voelt juist wél aantrekkingskracht en zij voelen ook het verlangen om er iets mee te doen.
Waarom deze ‘nieuwe’ term?
Alloseksualiteit is nog niet een veelgebruikte term bij de massa en niet iedereen begrijpt nog helemaal waarom deze ‘nieuwe’ term nodig is. De belangrijkste misvatting over alloseksualiteit is dat de term overbodig zou zijn, omdat er wordt gedacht dat alle mensen vanzelfsprekend seksuele verlangens hebben. En omdat dat de norm is, is er geen label nodig.
Wat maakt dat je seksueel aangetrokken bent tot een persoon?
Anne Hodder-Shipp, seks en relatie onderwijzer legt op MindBodyGreen uit: “Alloseksueel is het tegenovergestelde van aseksueel. De term is juist opzettelijk gecreëerd. Als er een woord is om een persoon te beschrijven die weinig tot geen seksuele aantrekkingskracht voelt, dan zou er ook een woord moeten zijn om een persoon te beschrijven die wel consequent seksuele aantrekking voelt”.
De term alloseksueel is er dus juist, om het verschil duidelijk te maken en dat meer bekend wordt dat het hebben van seksuele gevoelens niet voor iedereen normaal is.
“Het idee voor deze nieuwe term kwam van de aseksuele community,” legt seksuoloog Carol Queen uit. Het is dus een manier om aandacht en vraagtekens te zetten bij de norm die veel mensen hebben over het hebben van seksuele gevoelens.
“In plaats van dat deze staat van seksuele interesse alleen maar als normaal wordt beschouwd, geeft de term alloseksueel het een naam. En legt het uit dat het een van de vele manieren is om met seksualiteit om te gaan,” aldus Queen.
Wanneer ben je alloseksueel?
Je vraagt je misschien nu af of je alloseksueel bent. Herken je jezelf in de volgende punten dan kun je jezelf een alloseksueel noemen:
1. Je voelt je aangetrokken tot andere mensen
2. Je ervaart seksuele verlangens
3. Je fantaseert over seks met andere mensen
4. Je geniet van seks met andere mensen
5. Je zou een romantische relatie willen waarvan seks ook onderdeel is
Weer een handige om aan je seksuele woordenboek toe te voegen dus!