Bedrock's expert
Bedrock's expert Welzijn 20 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Pas op – deze 5 kamerplanten kunnen allergische reacties veroorzaken

Het liefst zetten wij ons huis helemaal vol met kamerplanten. Althans, de meeste kamerplanten. Van sommige exemplaren worden we minder blij. Als je allergisch voor een kamerplant bent, kan dat vervelend en gevaarlijk zijn. Daarom hebben we de meestvoorkomende kamerplanten waar mensen allergisch voor zijn op een rij gezet.

Allergisch zijn voor kamerplanten kan best heftig zijn. Rode ogen en last van je slijmvliezen zijn twee van de mildere symptomen. De heftigste vorm van allergisch zijn voor een kamerplant kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Oppassen dus!

Allergisch voor een kamerplant

Planten kunnen een contactallergische, toxische of fytofototoxische reactie veroorzaken. Wat houdt dat precies in? Op huidziekten.nl lezen we het volgende:

  • Een toxische reactie geeft klachten bij iedereen die met deze planten in aanraking komt, bijvoorbeeld een brandnetel.
  • Fytofototoxische reacties ontstaan wanneer de huid in contact komt met plantensappen en daarna wordt blootgesteld aan zonlicht, er ontstaan vaak blaren of rode strepen op de huid.
  • Dan is er nog een contactallergische reactie, die geeft klachten bij mensen wiens immuunsysteem gevoelig is voor het allergeen.

Nu we onze theoretische les in allergieën door planten hebben gehad, kunnen we door naar de 5 grootste veroorzakers onder kamerplanten van allergische reacties.

Welke kamerplanten veroorzaken allergie?

De onderstaande planten kunnen zorgen voor allergische reacties:

1. Allergisch voor de Ficus

Ben je allergisch voor latex? Dan moet je zeker oppassen voor deze kamerplant. Mensen met een latexallergie kunnen last krijgen van deze plant door ‘m aan te raken, maar ook al door in dezelfde ruimte te zijn. Dat komt doordat de allergenen zich verspreiden via de lucht en ingeademd worden.

Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?

De Ficus benjamina, de Ficus elastica en de Ficus deltoidea, zijn kamerplanten die rode ogen en last van de slijmvliezen kunnen veroorzaken. Ook de vijgenboom (Ficus carica) hoort in deze familie thuis. Daarnaast kan de Ficus een fytofototoxische reactie geven wanneer de huid in contact komt met het sap en vervolgens met de zon.

2. Allergisch voor de Anthurium

VROUW berichtte in 2016 al over een 15-jarige jongen die iedere avond het gevoel had dat hij bijna stikte. Na vijf weken vol met ambulanceritten en ziekenhuisbezoekjes kwamen zijn ouders achter de oorzaak: de nieuwe kamerplant die ze een tijdje geleden hadden gekocht. De Anthurium was de boosdoener.

Deze 7 planten overleven het op een kantoor zonder daglicht

De allergische reactie op de Anthurium kan de luchtwegen blokkeren of kan leiden tot een anafylactische shock. Beiden kunnen de dood van het slachtoffer veroorzaken. Heftig! Als je allergisch bent voor deze kamerplant, is dat hartstikke gevaarlijk.

3. Blind door het sap van Euforbia (Wolfsmelk)

Veel leden van het geslacht Euforbia worden als sierplant gebruikt, zoals de kerstster of poinsettia. Opgelet rond Kerst dus: voor deze kamerplant kun je allergisch zijn.

De melk in de stengel bevat stoffen die een sterke irritatie van de hui en slijmvliezen kunnen veroorzaken met een pijnlijk, stekend gevoel. Roodheid en blaren kunnen daarbij gepaard gaan. Het is een toxische reactie. Komt het sap in je oog? Dat kan zelfs tot blindheid leiden. Een Cotron is een bekende kamerplant uit de familie van Euforbia’s.

4. Allergie voor de kamerplant Primula (Sleutelbloemfamilie)

Een van de bekendste veroorzakers van allergieën in West-Europa is de Primula Obconica. Het allergeen ‘primine’ is aanwezig in de bladeren van deze kamerplant. De hoeveelheid van het allergeen in de plant verschilt. Er is sterke invloed van het seizoen, zonlicht en de methode van kweken. De meeste allergenen heeft de Primula in het voorjaar en de zomer.

Huh: je kunt allergisch zijn voor sporten (ja, echt)

Bij contact met de huid kunnen er zwellingen en blaren ontstaan. Er is sprake van een Fytofototoxische reactie, dus contact met de zon maakt de allergische reactie door de kamerplant erger. Bij wilde sleutelbloemen is de reactie minder hevig.

5. Irritatie of zwelling door de Aronskelkfamilie (Araceae)

De Aronskelken komen als kamerplant voor in de vorm van een Dieffenbachia Sequina. Raakt de huid de sappen van de plant, dan kan dat een sterke en brandende irritatie of zwellingen veroorzaken. Dit doet niet alleen pijn, het kan ook tot verstikking leiden! Pas dus op dat je niet in contact komt met het sap. Alle delen van de plant kunnen allergische reacties opwekken.

Heb je een kamerplant waar je allergisch voor kunt zijn?

Vermoed je dat je allergisch bent voor een bepaalde plant in huis? Dan is het tijd om een nieuwe kamerplant te zoeken waar je niet allergisch voor bent. Het is natuurlijk niet fijn om in een huis te wonen met een kamerplant waar je allergisch voor bent.

Geef je plant weg aan een vriendin of breng ‘m naar een plantenasiel. Vermijd de plant, zeker als je allergische reactie heftig is en ga naar de huisarts voor meer informatie en advies.

Wat moet je doen bij een allergische reactie door kamerplanten?

Benieuwd wat je moet doen bij een allergische reactie? Bel of laat iemand anders naar 112 bellen bij hevige benauwdheid, schokverschijnselen of bij zwelling in de keel of luchtpijp. Neem in andere gevallen contact op met de huisarts of huisartsenpost. Check de site van het Rode Kruis voor meer informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️