Deze alledaagse gewoontes kunnen gevoelens van angst verhogen
Wat komt er in je op als je inventariseert wat alle angsten veroorzaakt die je ervaart? Vaak vliegen de dagen voorbij zonder dat we beseffen dat bepaalde denkpatronen of gewoontes mogelijk bijdragen aan onze gevoelens van angst.
Laten we een poging doen om ons bewuster te worden van bepaalde dagelijkse ingesleten patronen die angsten juist triggeren.
Gewoontes die gevoelens van angst verhogen
Voel jij je vaak angstig, neerslachtig en pieker je veel? Dan is het de moeite waard om bepaalde patronen in het dagelijks leven eens kritisch te observeren. Sommige hardnekkige gewoontes houden angsten namelijk in stand. Het is moeilijk om bepaalde gewoontes los te laten omdat ze vertrouwd voelen, maar voor je gemoedstoestand kan het heel bevrijdend werken.
Veel gewoontes ontwikkelen we juist omdat we ons er veilig door voelen en ze zekerheid bieden. Diep in je hart weet je al dat het beter is te veranderen, maar je ziet er als een berg tegenop. Want die gewoonte is vertrouwd en biedt houvast.
1. Korte of geen pauzes gedurende de dag
We zijn allemaal druk, druk, druk. In sommige werkculturen is het skippen van pauzes de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl het héél ongezond is om aan één stuk door te werken! Je wordt er ook niet productiever van. Als er geen tijd is voor pauzes, doet de baas iets verkeerd, niet jij. Neem daarom altijd pauze. Heb je geen zin om met je collega’s in de kantine te hangen? Maak dan een verfrissende wandeling.
2. Overmatig piekeren
Stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het verstandig om jouw piekergedrag kritisch onder de loep te nemen. Negatieve gedachten komen vaak onbewust en automatisch bij je op. Deze verschillende gedachten leiden tot gevoelens, zoals angst, frustratie angst, schaamte, verdriet of onzekerheid.
Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en negatieve gedachten te leren herkennen, zodat je ze kunt veranderen.
3. Al je vrije tijd doorbrengen op je telefoon
Urenlang scrollen op je telefoon is een onbewuste, zinloze gewoonte die er langzaam maar zeker in sluipt. Schrik jij wekelijks van jouw schermtijd? Dan is het tijd om jouw telefoon af en toe bewust weg te leggen! Doe dit op een plek waar je hem niet ziet. Social media zijn verslavend en voor je het weet grijp je weer naar het toestel om in te checken terwijl het juist goed is om af en toe afstand te nemen.
4. Alcohol nuttigen om te ontspannen
Een drankje op z’n tijd is lekker, maar drink jij om de stress van je af te laten glijden? Probeer dan een andere manier te vinden om de dag stressvrij af te sluiten. Al gaat het maar om één wijntje op een avond, alcohol nuttigen om te ontspannen zorgt voor een verkeerde associatie en kan zelfs leiden tot verslaving. Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol zelfs meespelen bij het steeds verder opbouwen van stress.
5. Overmatig suiker binnenkrijgen
Een Amerikaans onderzoek (1) heeft aangetoond dat te veel suiker eten niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress.
6. Het gebrek aan een ochtend- of avondroutine
Mensen met een vaste routine creëren op deze manier een bepaalde houvast en veiligheid in hun leven. Een routine hoeft niet enorm uitgebreid te zijn, maar iedere ochtend in een dagboek schrijven of de avond afsluiten met yoga of ademhalingsoefeningen kunnen heel mindful werken.
7. Gewelddadige series kijken
Eigenlijk is best logisch dat geweld op de televisie je mood beïnvloedt. Niet alleen series, maar ook negatief nieuws kan je brein op een negatieve manier beïnvloeden als je daar gevoelig voor bent.
8. Reactief zijn met emoties
Een reactieve houding betekent dat je niet zelf initiatief neemt, maar pas in actie komt als jouw omgeving daarom vraagt. Anderen bepalen daardoor hoe jouw emoties eruit zien in plaats van jij zelf.
Blijf je last houden van gevoelens van angst? Dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen voor een verwijzing naar een psycholoog. Het is niet normaal om dagelijks angstgevoelens te hebben.
Bron:
(1) 1) Harrell CS, Heigh GN, Burgado J, Kelly SD, and Johnson ZP. Developmental high-fructose diet consumption increases depressive-like and anxiety-like behavior and remodels the hypothalamic transcriptome. Neuroscience 2014. Presentation on 15 Nov 2014.