Vergeet visolie: dit is waarom je vanaf nu dagelijks algenolie wilt slikken
Als je bewust bezig bent met voeding en een gezonde levensstijl is de kans groot dat jij je ook weleens in visolie of omega-3 supplementen hebt verdiept. Deze kunnen namelijk een goede aanvulling zijn op je dieet – zeker als je weinig tot nooit vette vis eet. Maar erg milieubewust (of veganistisch) is visolie helaas niet. Gelukkig bestaat er ook een plantaardige variant, die ook nog eens een stuk milieuvriendelijker én effectiever is.
Deze plantaardige variant heet algenolie en is allerlei opzichten een beter alternatief voor visolie. Wil je graag een bewuste keuze maken op het gebied van supplementen? We leggen uit waarom je liever algenolie wilt slikken en visolie wilt laten staan.
Waarom visolie (of omega-3)?
Wanneer je je gaat verdiepen in voedingssupplementen kan de informatie soms een beetje overweldigend zijn. In welke situatie heb je supplementen (aanvullend) nodig en wat slik je dan precies bij? Er zijn zoveel opties, maar wat heb je nou écht nodig?
De meeste mensen die visolie supplementen slikken doen dit omdat visolie rijk is aan omega-3 vetzuren: een essentieel vetzuur dat niet zelf door het lichaam wordt aangemaakt maar ons wel helpt fit en gezond te blijven als we hiervan voldoende binnenkrijgen. Daarom raden veel (natuur)voedingsdeskundigen aan om dit in supplementvorm bij te slikken.
Dit vind je vast ook interessant: Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit
Visolie en omega-3 vetzuren
Visolie en omega-3 vetzuren worden (verwarrend genoeg) vaak door elkaar gebruikt. Kort gezegd is visolie is geen omega-3 vetzuur, maar bevat het de omega-3 vetzuren.
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren: vetten die veel minder risico’s voor je gezondheid teweeg brengen dan bijvoorbeeld verzadigde vetten.
De omega-3 vetzuren zijn: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) en het zijn vooral EPA en DHA die bekend staan als de visvetzuren. Want op een paar uitzonderingen na zijn EPA en DHA alleen in vette vissoorten als haring, makreel, sardine, paling, wilde zalm en ansjovis te vinden.
Waarom heb je omega-3 vetzuren nodig?
Omega-3 kan dus niet zelf door het lichaam worden aangemaakt, maar heeft wél een enorme positieve invloed op ons lichaam en geest. Zo helpen de omega-3 vetzuren uit visolie bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, zorgt DHA onder andere voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen en heeft EPA een bewezen positieve invloed op onze hormoonhuishouding.
Lees ook: Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)
We kunnen dus stellen dat (bij de juiste hoeveelheden) het innemen van visolie een positieve werking op ons lichaam kan hebben. Maar – je hoorde ‘m vast al aankomen – er kleven helaas ook een paar negatieve kanten aan visolie.
De keerzijde van visolie
Zoals we hierboven al schreven wordt visolie gewonnen uit vette vissoorten, maar het zijn juist de vette vissen die meer gif en schadelijke stoffen bevatten. Onze oceanen bevatten tegenwoordig veel meer verontreinigende stoffen en alle oceaanbewoners krijgen deze helaas ook binnen.
Doordat vette vissen als roofvis bovenaan de voedselketen staan en andere vissen opeten, krijgen ze over het algemeen dus meer gif binnen.
We horen je denken, hoe zit het dan met kweekvis? Kweekvis is nodig omdat de vraag naar vis nog steeds groeit en er te weinig vis in het wild zwemt en veel mensen denken dat dit een stuk mens-, dier- en milieuvriendelijker is.
Maar ook aan kweekvis zit een keerzijde: kweekvis krijgt namelijk vaak antibiotica toegediend om te groeien en daarnaast is de manier waarop deze vis geproduceerd wordt in de meeste gevallen helemaal niet duurzaam.
Waarom algenolie?
En dat is precies waarom je visolie beter kunt vergeten en waar het plantaardige alternatief algenolie om de hoek komt kijken. Vissen kunnen EPA en DHA namelijk ook niet zelf maken, maar halen deze uit algen en zeewier. Het is dus veel logischer om direct naar de bron zelf te gaan en algenolie te gebruiken!
Lees ook: Yay – Reebok komt met een vegan sneaker gemaakt van algen
Tegenwoordig kan EPA en DHA ook direct uit algen gehaald worden. En dat is een win-win, want het is dus niet alleen beter voor onze eigen gezondheid maar ook voor die van de aarde.
Voordelen van algenolie
Er zijn 5 grote voordelen bij het gebruik van algenolie ten opzichte van visolie
- Algenolie is veel geconcentreerder dan visolie: algen bevatten ruim 18 procent omega-3, terwijl dit bij vis niet meer is dan 0.1 procent.
- Olie uit algen is ook een stuk zuiverder dan olie uit vis. Visolie is namelijk vaak vervuild met kwik, PCB’s en dioxines.
- De meeste algenolie capsules zijn volledig veganistisch: ze worden vaak geheel plantaardig gemaakt van bijvoorbeeld zeewierextract in plaats van gelatine en glycerine.
- Algenolie kent een simpel productieproces in tegenstelling tot het proces van visolie – die veel chemische behandelingen nodig heeft om de vervuiling te verwijderen.
- De productie is ook nog eens een stuk duurzamer. Algen worden namelijk op het land geteeld terwijl voor de visolie de oceanen worden leeggevist.
Wil je graag (beginnen met) algenolie slikken? De algenolie van Royal Green is één van onze favorieten, maar ze bestaan natuurlijk in alle vormen, maten en merken. Deze algenolie kan je dagelijks innemen bij een maaltijd, is biologisch en dus veganistisch.
Meer lezen over supplementen?
- Versterk je gezondheid met supplementen: dit zijn onze 4 aanraders
- Slik je vitaminen bij? Dit moet je weten voor je begint aan supplementen
- Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen