Hoe komt het dat je aan het einde van een drukke dag behoefte hebt aan een glaasje?
Ben je vroeg opgestaan, vlug begonnen met werk, heb je snel geluncht, een lastige meeting overleefd, boodschappen gedaan en daarna ook nog gekookt? Dan heb je een behoorlijk drukke dag achter de rug en is het onderhand wel tijd voor ontspanning. Als jouw ideale ontspanning ook op de bank voor de tv met een glaasje wijn is, dan ben je niet de enige. Zeker 59 procent van de Nederlanders drinkt dagelijks meer dan één glas alcohol. Maar hoe komt dit? Waarom hebben we zo veel behoefte aan een glaasje na een drukke dag.
Voor we ingaan op de waarom, gaan we eerst even in op de wat. Want wat is alcohol nou eigenlijk?
Wat is alcohol?
Wat is alcohol eigenlijk? Alcohol is het natuurlijke product dat ontstaan wanneer je vruchten laat gisten. Zo krijg je door gerst te gisten bier en door druiven te gisten wijn. Wanneer er ongeveer 15 procent alcohol in je drank zit, stopt het natuurlijke gistingsproces.
Van nature kan een fles drank dus eigenlijk geen hoger percentage hebben dan 15 procent alcohol. Om sterke drank te maken, zul je de ‘natuurlijke’ alchohol moeten destilleren.
Het effect van alchohol
Wanneer je alchohol hebt gedronken, komt het via je maag in je bloed terecht. Via je bloedbaan gaat de alcohol naar je hersenen, waardoor het je hersenen verdooft.
Wanneer je een paar glazen hebt gedronken zullen er duidelijke effecten zijn in je stemming, reactievermogen en gezichtsvermogen. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten zullen zijn. Als je meer dan een paar glazen alchohol drinkt, verdoven je zintuigen en kun je in de war raken.
Wanneer je het écht bont hebt gemaakt en je meer dan 20 glazen drinkt, zal er een grote kans zijn dat je je bewustzijn verliest. Als je daarna nog verder gaat met drinken, kan het zenuwstelsel uiteindelijk zo sterk verdoofd raken dat iemand een ademhalingsstilstand kan krijgen.
Wie na een drukke dag een glaasje alcohol drinkt, komt waarschijnlijk niet bij de twee laatste scenario’s in de buurt. Toch is het wel goed om ook te weten wat de extreme effecten ervan kunnen zijn.
Alcohol na een drukke dag
Waarschijnlijk drink je één (of een paar) glazen op een avond. En dat is niet vreemd, want als je alchohol drinkt komt het gelukshormoon dopamine vrij in je hersenen. Vandaar dat je je vaak lekker voelt na één glaasje en met een glimlach op je gezicht van je glas aan het nippen bent. Na een stressvolle dag kan een glas alcohol je dus helpen om de gedachtes van je werkdag achter je te laten.
Lees ook: Ik dronk 40 dagen geen alcohol en uh… tja…
Maar dat is niet de enige reden waarom we zo graag een glaasje drinken na een dag werken. Volgens een onderzoek van de Harvard Medical School heeft het drinken van een glas wijn na een drukke dag ook een positief effect op ons lichaam.
Uit het onderzoek bleek dat de eerste slokken wijn die je drinkt ervoor zorgen dat je hartslag stijgt, waardoor je actiever wordt en je metabolisme een boost krijgt. Het sippen van wijn kan je dus de extra energie geven waar je soms naar verlangt na een hectische dag.
En ook het drinken van bier kan een positief effect geven. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de flavonoïden in bier je spiermassa kan helpen toenemen.
Must read: Slaap je ook slechter als je alcohol gedronken hebt? Dit is de reden
Gezonde alternatieven
Natuurlijk ligt het allemaal net iets genuanceerder, maar het kunnen wel redenen zijn waarom je behoefte hebt aan een glaasje alcohol na een drukke dag. Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken en niet elke dag te drinken.
Het is goed om je hier bewust van te zijn en te ontdekken op welke (gezondere) manier je deze effecten eventueel kunt vervangen. Zo kan een korte wandeling in de buitenlucht je dezelfde effecten opleveren en helpt meditatie – ook al is het maar voor 5 minuten – je ook om je gedachtes opzij te zetten. En daar ga je daar ook nog ‘s lekkerder van slapen. Eén en één is…
Meer lezen over alcohol?
- Is leven zonder alcohol de nieuwe trend?
- Leren van de Zweden: drink eens wat bewuster alcohol
- Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht