Vegan Vrijdag: ajo blanco met tomaat en perzik
Ken je ajo blanco al? Deze koude soep uit Andalusië is romig, maar verrassend genoeg helemaal vegan. De soep wordt gemaakt met amandelmelk en oud witbrood. Daarmee is het een recept vol verrassende smaken en bovendien perfect door de tijd van het jaar.
Deze ajo blanco is afkomstig van culinair zusje Culy. De druiven die traditioneel in de topping gaan, worden hier vervangen door perzik en gebakken tomaatjes. Dat levert een heerlijk koud-warm-zoet-zout contrast op. Let wel op: de soep moet zeker een uurtje worden gekoeld in de koelkast. Dus begin op tijd!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gram rustiek oud witbrood, zonder korst
- 100 ml amandelmelk, ongezoet
- 400 ml koud water
- 100 gram blanke amandelen, gepeld en grof gehakt
- 1 teen knoflook, gepeld en geplet
- 2 eetlepels sherryazijn
- 100 ml olijfolie
- Snufje zout
Voor de garnering:
- Twee grote handen vol gekleurde tomaten, grof gehakt
- 2 (wilde) perziken, in stukjes
- Extra amandelen, grof gehakt
- Extra olijfolie
Ajo blanco met tomaat en perzik
1. Scheur het witbrood in stukjes en stop ze in de blender of keukenmachine. Schenk het koude water en de amandelmelk erop en druk de stukjes brood goed in de vloeistof, tot ze helemaal onderstaan. Laat eventjes weken terwijl je de rest van de ingrediënten klaarzet.
2. Voeg de knoflook toe aan de machine. Draai het broodmengsel helemaal glad.
3. Doe de gehakte amandelen, de sherry-azijn en een snuf zout in de machine. Zet ‘m weer aan en laat de boel weer helemaal glad draaien.
4. Druppel daarna de olijfolie voorzichtig bij de ajo blanco terwijl de machine draait, tot het mengsel mooi is geëmulgeerd.
5. Als je wilt, kun je het mengsel zeven, maar wij vinden dat niet per se nodig. Zet de soep minstens een uur afgesloten weg in de koelkast.
6. Verhit vlak voordat je de ajo blano gaat serveren een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tomaatjes ongeveer 5 minuten aan in een hete (gietijzeren) pan, tot ze op knappen staan. Haal de pan van het vuur en bestrooi de tomaten met een klein snufje zout. Snijd grotere tomaatjes eventueel in hapklare stukjes. Meng ze in een kom met de stukjes perzik.
7. Schep de koude ajo blanco in diepe borden. Leg de warme, gebakken tomaten en perzik erbovenop. Bestrooi tot slot met wat extra amandelen.
Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)