Afgewezen voor een baan? Zo deal je met een afwijzing voor een sollicitatie
Zodra je de vacature las, wist je: ‘Dit is hem!’ In gedachte liep je al rond bij het bedrijf en heb je je titel op LinkedIn al aangepast. Maar dan krijg je de mail, of het belletje: “Wij moeten u tot onze spijt meedelen dat u het helaas niet bent geworden.” De afwijzing voor de sollicitatie slaat in als een bom.
Als je op zoek bent naar een baan, dan is het bijna onvermijdelijk dat je ook met afwijzing te maken krijgt. Soms zelfs keer op keer. Hoe zorg je ervoor dat je je motivatie en zelfvertrouwen niet verliest?
Self-care is een prioriteit
Het is helemaal oké om je even verdrietig en onzeker te voelen. Stop dat niet weg, maar wees gewoon een beetje liever voor jezelf. Hoe self-care er precies uitziet, is voor iedereen anders. Misschien betekent het dat je op de bank kruipt en een jank film gaat kijken met je twee grootste vrienden Ben & Jerry(‘s). Het kan ook juist zijn dat je gaat zweten in de sportschool.
Lees ook: Simpele self-care oefeningen waar je vandaag nog mee kunt beginnen
Wat het voor jou ook mag zijn, wees even extra lief voor jezelf. Met de nadruk op even. Een avondje met je favoriete eten en je lievelingsmensen om je heen is natuurlijk fijn, maar zorg dat je niet een hele week zwoegt in zelfmedelijden. Een afwijzing voor een sollicitatie is niet het einde van de wereld!
Verander je mindset
Het voelt enorm alsof het bedrijf jou heeft afgewezen, maar in werkelijkheid hebben ze gekozen voor iemand anders. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien hetzelfde, maar het tegendeel is waar.
Als je afgewezen bent, betrek je dat vaak heel erg op jezelf. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je soms niet goed genoeg bent. Maar een werkgever kiest uiteindelijk iemand om uiteenlopende redenen.
Handig! Deze hersentruc verzacht je leed na afwijzing
De werkgever weet precies hoe het bedrijf in elkaar steekt, en kiest wat het beste is voor hem of haar. Dat betekent dat je misschien niet helemaal in het team past, niet de juiste skillset hebt of te weinig ervaring hebt. Als je gaat omdenken, houdt dit in dat als je wél aangenomen zou worden, je daar waarschijnlijk niet gelukkig zou worden.
Growth mindset vs. fixed mindset
Misschien ken je de populaire uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan‘. Dat is eigenlijk precies wat een growth mindset inhoudt. Letterlijk vertaald betekent het groei mindset. Dit is het tegenovergestelde van een fixed mindset, die statisch is.
Met zo’n growth mindset zie je eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen dan problemen waar je niets aan kunt veranderen. Op Sollicitatiedokter lezen we dat deze shift in mindset de beste manier is om met een afwijzing te dealen. In plaats van te denken: ‘Zie je, ik ben ook niet goed genoeg’, denk je bijvoorbeeld: ‘Ik weet nu precies wat ik kan verwachten of waar ik aan moet werken’.
Leer van de sollicitatie
Ja, afwijzing is nog steeds vervelend, maar het proces is wel een waardevolle ‘oefening’. Hoe vaker je in een sollicitatieproces terecht komt, hoe beter je weet wat je kunt verwachten. En wat je bijvoorbeeld op bepaalde vragen kunt antwoorden.
Vraag daarnaast altijd om feedback als je bent afgewezen, ook als de reden van je afwijzing in eerste instantie niet genoemd wordt. Krijg je bijvoorbeeld vaker te horen dat je niet genoeg ervaring hebt met een bepaalde skillset? Dan kun je ervoor kiezen je daarop bij te spijkeren. Zo maak je van je afwijzing een leer- en groeimoment, waardoor je uiteindelijk de perfecte baan kunt scoren.
Ook interessant: Laten we het eens over de vermaledijde angst voor afwijzing hebben
David de Kock en Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol wijzen er ook op dat ‘op zoek gaan naar een baan’ eigenlijk heel ouderwets is. Je kunt beter op zoek gaan naar jouw kwaliteiten en hoe jij de problemen van andere mensen op kunt lossen. Misschien kom je er dan achter dat je op de verkeerde soort vacatures solliciteert, of dat je het beste voor jezelf kunt beginnen.
Zet door
Het belangrijkste is dat de moed je niet in de schoenen zakt, maar dat je doorzet. De enige manier om de volgende carrièrestap te vinden, is door te blijven zoeken. De reden waarom je bij het vorige bedrijf niet werd aangenomen (zoals te weinig ervaring) speelt misschien helemaal niet mee bij de toffe vacature die je net hebt gelezen. You won’t know until you try!
Must read: Probeer deze snelle methode om je angst voor afwijzing te overwinnen