Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 27 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Met deze challenge overwin jij de angst voor afwijzing (en het is simpeler dan je denkt)

Of het nu gaat om een date of een nieuwe baan; niemand houdt ervan om afgewezen geworden. Maar wat blijkt: afwijzing is de key om je angst voor afwijzing te overwinnen, althans, als we rejection therapy mogen geloven.

Op TikTok doen mensen massaal mee aan de 100 days of rejection challenge. Een knuffel vragen aan een vreemde of solliciteren op een functie waarvan je zeker bent dat je niet over de juiste competenties beschikt? Niks is te gek.

Rejection therapy spelkaarten

Rejection therapy was in eerste instantie een self-help spel, bedacht door Jason Comely, een freelance IT’er. Je wint dit spel door, je raadt het al, afgewezen te worden. Op de kaartjes staan verschillende situaties beschreven waarin je afgewezen kan worden. Daarnaast ben je als speler vrij om zelf situaties aan te gaan. Ook is er een 30 days challenge.

De spelregels? Je moet elke dag ten minste één keer worden afgewezen. Het telt als een afwijzing als je uit je comfort zone bent gestapt, een verzoek is afgewezen, je je in een kwetsbare positie bevindt en je rekening houdt met de gevoelens van de persoon die je benadert.

100 days challenge

Jia Jiang heeft met zijn TED Talk nieuw leven geblazen in het fenomeen rejection therapy. Hij begon als ondernemer en kreeg te maken met afwijzingen. Jian wilde beter leren omgaan met afwijzing en hij besloot het kaartspel van Jason Comely te spelen.

Hij bedacht zelf opdrachten en in plaats van dertig dagen, maakte hij er honderd van. Hij merkte dat als je er vanuit gaat afgewezen te worden, het verbazingwekkend vaak helemaal niet gebeurt. Dit filmde hij en dat ging viral. 

Hij overwon zijn angst door zich kwetsbaar op te stellen en is hier zelfs succesvol door geworden. Hij kocht de rechten van het kaartspel van Jason Comely en startte de website rejectiontherapy.com. Daarnaast schreef hij een boek en ontwikkelde hij de app DareMe. 

Afwijzing is een hype op TikTok

Op TikTok doen vandaag de dag veel mensen mee aan de 100 days challenge. Elke dag stappen de deelnemers uit hun comfort zone en dit leggen zij op TikTok vast. Zo spreken ze een willekeurig persoon aan op straat, doen ze gekke dansjes of vragen ze iemand mee uit. Ook zijn er succesverhalen te vinden van jongvolwassen die delen dat ze door deze uitdagingen aan te gaan, zelfs aangenomen zijn bij banen waar ze nooit over durfden te dromen.

Deelnemers zeggen na honderd dagen zelfverzekerder te zijn en makkelijker sociale contacten te kunnen leggen.

@maureensmarketing

I ate dinner with strangers

♬ Sun – Adrian Berenguer

In aanraking komen met angst

Klinisch psycholoog dr. Peter Tuerk, zet rejection therapy in om sociale angst te behandelen en te verminderen. Hij benadrukt hoe belangrijk en effectief deze behandelvorm is. “Exposure therapy is een overkoepelende term voor een behandelvorm waarbij deelnemers in een veilige omgeving een fobische prikkel tegenkomen“, vertelt hij.

Door in aanraking te komen met je angst vermindert de angstreactie en zul je de situatie minder willen vermijden, dat voedt sociale angst namelijk alleen maar meer. Mensen leren op deze manier om om te gaan met de lichamelijke stressreactie die de angst veroorzaakt. “Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer je eraan gewend raakt”, vertelt Tuerk.

@clare.ruddy

Day one ❤️ #rejectiontherapy #anxiety #facingrejection #hugastranger

♬ Sunset Lover – Petit Biscuit

Rejection therapy is niet voor iedereen

Dr. Elisabeth Morray, psycholoog en VP klinische operaties bij Alma, een startup in de geestelijke gezondheidszorg, vertelt dat rejection therapy niet voor iedereen is weggelegd. “Wanneer het past bij je waarden, je de grenzen van je comfort zone wil vergroten en nieuwe risico’s wil nemen, dan is het een gezond proces”, zegt Morray.

Maar als de angst voor afwijzing zo groot is dat je sociale situaties vermijdt of geen relaties kunt aangaan, dan is het volgens haar verstandiger om een psycholoog te raadplegen. “Rejection therapy alleen ondergaan kan traumatisch zijn wanneer je geen steun hebt van iemand die begrijpt hoe je dit op een verantwoordelijke manier aanpakt”, beschrijft Morray. Het heeft dan het omgekeerde effect en vergroot juist de kans op angsten.

Dealen met verlegenheid en sociale angst in een wereld waar zichtbaarheid belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️