Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Ben je afgewezen? Zó neem je een afwijzing minder persoonlijk op

Afgewezen worden is nooit fijn. Een afwijzing kan pijnlijk zijn en je zelfbeeld of eigenwaarde behoorlijk aantasten. Of het nu gaat om een afgewezen sollicitatie of een relatie die wordt stopgezet: het gevoel van afwijzing kan erg pijnlijk zijn als je het persoonlijk neemt. Toch is het mogelijk om zo’n afwijzing minder persoonlijk op te vatten en om er juist veerkrachtiger van te worden.

Met de volgende tips lukt het je voortaan om een afwijzing, of dat nu is op de werkvloer of in de liefde, minder persoonlijk op te nemen en er juist sterker van te worden:

1. Onderzoek waar de pijn vandaan komt

Wanneer je wordt afgewezen, verlies je niet alleen een kans, maar óók de toekomst die je in je hoofd al helemaal had opgebouwd. Het verlies van die gemiste kans, kan gevoelens schaamte oproepen of een deuk maken in je ego.

Hoewel zo’n afwijzing en de bijkomende emoties nooit leuk zijn, is het goed om je te beseffen dat die emoties normaal zijn en komen doordat we als mens nu eenmaal graag een betekenis geven aan gebeurtenissen.

2. Pas op zelfkritiek

Na een afwijzing je eindeloze negatieve gedachten over jezelf hebben. Als je niet oppast, kun je gaan geloven dat je goed genoeg bent of dat er iets fundamenteel mis is met je. Hoewel het normaal is dat je hoofd tekeer gaat na een afwijzing, is het belangrijk dat je niet te veel naar die negatieve stem luistert.

Herken je inner criticus en vervang ‘m liever door compassievolle en realistische gedachten. Onthoud dat zo’n afwijzing vaak meer zegt over de situatie of over de ander dan per se over jou.

3. Reflecteer op je gedachten en gevoelens

Voel je je erg down na de gebeurtenis? Schrijf dan je gedachten en gevoelens eens op. Het kan helpen om je emoties te ordenen en je inzicht te geven in hoe je reageert. Door je emoties, gedachten en ervaringen op papier te zetten, kun je wat meer afstand nemen van die negatieve gedachten en ze in een breder perspectief plaatsen. Zo zie je sneller dat jij de gedachten hebt en niet bent.

4. Zoek steun bij geliefden

Je hoeft het niet alleen te doen. Het is helemaal oké om erover te praten met vrienden, familie of een geliefde. Je gevoelens delen kan enorm opluchten en is een mooie mogelijkheid om nieuwe inzichten te krijgen. Je vrienden kunnen vaak goed helpen om de situatie in een ander daglicht te zien.

5. Leer ervan

Probeer de afwijzing te zien als een leermoment in plaats van een persoonlijke aanval. Vraag jezelf af wat je uit de situatie kunt halen en hoe je deze kennis in de toekomst meenemen. Op die manier zie je de afwijzing juist als een mooie leerschool en kun je het inzetten voor je eigen groei en veerkracht.

6. Doe aan self-care

Self-care is altijd belangrijk, maar na een afwijzing al helemaal. Doe dingen waar je blij en ontspannen van wordt brengen, zoals wandelen, lezen of mediteren. Door goed voor jezelf te zorgen, verminder je stress en word je eraan herinnerd dat je het waard bent om goed voor te zorgen.

7. Stel realistische verwachtingen

Het is altijd belangrijk om realistische verwachtingen van jezelf te hebben en te beseffen dat afwijzing nu eenmaal een normaal onderdeel van het leven is. Iedereen krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Door te accepteren dat afwijzing nu eenmaal onvermijdelijk is, kun je jezelf wat beter voorbereiden en er minder persoonlijk door geraakt worden.

Let’s be honest: omgaan met afwijzing is een skill die de nodige tijd en oefening vereist. Door de bovenstaande tips toe te passen, kun je leren om afwijzing minder persoonlijk op te vatten en veerkrachtiger door het leven te gaan!

Angst in de nacht: waarom piekeren erger wordt voor het slapengaan (en wat je eraan kunt doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️