Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?
Afval scheiden: het is één van de simpele manieren hoe je eigenhandig kunt helpen klimaatverandering tegen te gaan. Maar eerlijk is eerlijk, de precieze uitwerking ervan is soms nog best een beetje ingewikkeld. Daarom hebben wij alles op een rijtje gezet. Voor eens en voor altijd duidelijkheid!
Volgens Milieu Centraal produceren we jaarlijks per persoon bijna 490 kilo aan afval. Hiervan scheiden we al 60 procent, maar Milieu Centraal heeft berekend dat het nóg beter kan omdat we in totaal 80 procent van het afval zouden moeten kunnen scheiden.
Afval scheiden voor het milieu
Gescheiden afval kan makkelijke een grondstof vormen voor nieuwe producten. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen (denk aan ijzer, aardolie, zeldzame metalen en katoen) nodig.
Ook is voor het recyclen van gescheiden afval (bijvoorbeeld omsmelten van glas of metaal) meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen. Het is dus zonde als er niet goed wordt gerecycled en goede grondstoffen in de verbrandingsoven belanden (want dat is wat er met restafval uiteindelijk gebeurt).
Kortom, afval scheiden is goed voor het milieu.
Welk afval waar?
Wanneer je het hebt over hoe je afval moet scheiden, liggen sommige items voor de hand: een vel papier moet bij het papier en een plastic flesje bij het plastic. Lastiger wordt het wanneer je een product hebt dat uit meerdere materialen bestaat, bijvoorbeeld een chipszak die aan de buitenkant van plastic is en aan de binnenkant een metalen laagje heeft (kleine spoiler: deze mag bij het plastic, maar liever bij het restafval).
Wanneer het om iets belangrijks als het milieu gaat, is duidelijkheid belangrijk. En omdat dit op de een of andere manier niet duidelijk wordt gemaakt vanuit de gemeente, overheden of scholen, vertellen wij daarom met liefde welk afval waar moet:
Plastic
Over het algemeen is de regel: plastic dat geen verpakking is, hoort níét bij het plastic afval. Plastic speelgoed hoort dus niet bij het plasticafval. Verder kun je alle verpakkingen waar plastic inzit, bij het plastic weggooien.
In een sorteringsfabriek wordt het ingeleverde plastic gescheiden in verschillende soorten. Deze gaan door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van deze kleine korrels kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt zoals emmers en shampooflessen. Let wel: de kwaliteit hiervan wordt steeds lager.
In de meeste gemeentes kan je het plastic apart inleveren, maar soms kan je het plastic ook bij het restafval weggooien. In dat geval haalt de fabriek de plastic verpakkingen eruit. Binnen nu en een jaar kan je plastic bijvoorbeeld niet meer gescheiden inleveren in Amsterdam. Volgens de stad zijn machines beter in staat het afval te scheiden.
In Rotterdam verzamelen ze zelfs al een paar geen plastic apart meer, maar in Nijmegen doen ze dit nog wel. Opletten dus! Op jouw gemeentewebsite kan je checken hoe het zit.
Wél bij het plastic:
- Plastic bekers van zuivelproducten
- Plastic bakjes van fruit, salade of vlees
- Verpakkingen van hard plastic
- Plastic flessen
- Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine)
- Plastic folie
- Plastic tassen
Níét bij het plastic:
- Netjes van citrusvruchten
- Piepschuim
- Verpakkingen van PVC
- Verpakkingen groter dan 5 liter
Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken) is een apart geval. Het mag officieel bij het plastic, maar het wordt er alsnog uitgehaald en verbrand. Je kunt het dus ook meteen bij het restafval gooien.
Papier
Gebruikt papier en karton is makkelijk te recyclen tot nieuw papier. Scheur grote kartonnen dozen in stukken voordat je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren.
Ingeleverd papier moet droog en schoon zijn. Vieze pizzadozen met vetvlekken of gebruikte tissues horen dus niet in de papierbak. Belangrijk: drinkpakken horen ook niet bij het oud papier, omdat daar vaak een plastic of aluminium laagje inzit, dus ook je havermelk pak bijvoorbeeld, die gaat dus bij het plastic.
https://www.bedrock.nl/frietzak-aardappelschil-zero-waste/
Glanzend en geplastificeerd papier waar veel tijdschriften van gemaakt zijn, mogen niet bij het oud papier. Soms is alleen de cover geplastificeerd, die kan je dan bij het restafval doen en de overige pagina’s kunnen wel bij het oud papier. Boeken kunnen bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar een kringloopwinkel brengen om iemand anders er blij mee te maken.
Wél bij het papier:
- Boeken en brochures
- Eierdozen
- Enveloppen en post-its
- Kartonnen dozen
- Kassabonnen
- Kranten
- Papieren zakken en tassen
- Reclamedrukwerk en folders
- Schrijft- en tekenpapier
- Tijdschriften (mag met nietjes), behalve een geplastificeerde cover dus
- Wc-rolletjes
Níét bij het papier:
- Behang
- Bakpapier en ander vetvrij papier
- Diepvriesverpakking met plastic binnenkant
- Drinkpakken
- Enveloppen met bubbeltjesplastic
- Etiketten
- Foto’s
- Kartonnen koffiebekers (vanwege plastic- of waslaagje)
- Luiers, maandverband, tampons
- Papieren broodzakken
- Stickervellen
- Thermisch papier en treinkaartjes (met chip)
- Taart- en pizzadozen (vanwege vetvlekken)
Restafval
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval. Denk aan kattenbakvulling, luiers of koffiecupjes. Soms worden er nog recyclebare dingen uit het restafval gevist, maar het meeste wordt verband. Twijfel je of iets gescheiden mag worden en kan je er nergens informatie over vinden? Neem dan het zekere voor het onzekere en gooi het bij het restafval.
Wél bij het restafval:
- Behang
- Mondkapjes
- Videobanden, cd’s of LP’s
- Dekbed en kussen
- Foto- en filmmateriaal
- Glas dat geen verpakking is (kapot wijnglas)
- Gloei- of halogeenlamp
- Kaarsvet
- Pan
- Papier met plastic- of waslaagje
- Piepschuim
- Plastic groente- of fruitnetje
- Schoonmaakdoekje
- Spuitbus
- Verbandmiddelen
- Verzorgingsproduct
Wij hopen dat deze tips jou kunnen helpen afval te scheiden als een pro. Ben je over een bepaald product toch nog niet zo zeker? Dan kan hem altijd invullen in deze afvalscheidingswijzer.
Meer tips over afval scheiden:
- Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval
- Ik scheidde twee weken al mijn afval (en dan bedoel ik ook echt álles) en dit is wat ik leerde
- De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval