After dinner dip: 6 tips die helpen
Als je je na een overvloedige maaltijd moe voelt, ben je niet de enige. Veel mensen hebben last van een after dinner dip. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Dit zijn zes tips die helpen bij een after dinner dip
Annemiek deelt zes waardevolle tips.
1. Houd een eetdagboek bij
Als je vaker last hebt van moeheid na het eten, kan het een goed idee zijn om een eetdagboek bij te houden. Hierin noteer je een aantal dagen wat je wanneer eet.
Zo kun je erachter komen welke voedingsmiddelen of eetpatronen een effect hebben op je energieniveau.
2. Sla je ontbijt niet over
Je ontbijt overslaan kan na de lunch zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Na een stijging volgt onvermijdelijk een dip in je bloedsuiker. Dat merk je aan een dip in je energieniveau.
Om een energiedip na de lunch te voorkomen, kun je dus het beste zorgen voor een goed ontbijt. Denk aan een schaaltje havermout met bessen en noten. Ook Griekse yoghurt met noten, zaden en pitten vormt een rijk ontbijt dat je lange tijd energie geeft.
3. Slaap voldoende
Voldoende slaap zorgt niet alleen voor genoeg energie gedurende de dag. Als je uitgerust bent, kun je lekkere trek beter weerstaan. Krijg je minder suikers en andere snelle koolhydraten binnen, dan blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Hierdoor voorkom je dips in je energieniveau.
Zorg ervoor dat je ten minste zeven uur slaapt per nacht. Als je moeite hebt met inslapen, kijk dan eens of je van je slaapkamer een comfortabele ruimte kunt maken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de kamer voldoende donker en koel is.
Ook het verwijderen van elektronische apparaten in je slaapkamer kan helpen om beter te slapen. Net als een comfortabel bed en dito matras.
Probeer na de avondmaaltijd niet meer te eten, want dit heeft een positief effect op je slaap en daarmee op je energieniveau. Als je ’s avonds trek krijgt, kun je nog een bakje yoghurt of wat fruit eten. Een grote mok thee met een stukje extra pure chocola kan helpen om lekkere trek in de avond te stillen.
4. Eet meerdere kleine maaltijden per dag
Als je last hebt van een energiedip na de lunch, kan het helpen om meerdere kleinere maaltijden per dag te eten. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor beter in balans, wat een daling in je energieniveau helpt voorkomen.
Bij meerdere kleine maaltijden kun je bijvoorbeeld denken aan een schaaltje yoghurt als ontbijt, een maaltijdsmoothie als tussendoortje, een soep of salade als lunch, een paar rijstwafels met voedzaam beleg als snack in de middag en kleine portie avondeten.
5. Zorg voor een uitgebalanceerde maaltijd
Een uitgebalanceerde maaltijd voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel schommelt, waardoor je last kunt krijgen van een energiedip. Met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je minder last van een after dinner dip.
Een uitgebalanceerde maaltijd bestaat uit een goede hoeveelheid eiwitten, aangevuld met gezonde koolhydraten en vetten. Een voorbeeld van zo’n maaltijd is een salade van kip, quinoa, gegrilde groenten en een dressing van olijfolie.
Met een uitgebalanceerde maaltijd krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen die je energie geven. Op deze manier voorkom je effectief dat je na het eten een dip in je energieniveau ervaart.
6. Blijf actief
Als je regelmatig beweegt, draagt dat bij aan je conditie en je energieniveau. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag een lunchwandeling maken of na het avondeten even naar buiten gaan voor een frisse neus.Naar de sportschool kan ook, maar dan mis je de frisse lucht en zuurstof die je buiten wel hebt. De sportschool kan wel een goed idee zijn als je in een stad woont waar de luchtkwaliteit slechter is.
Let erop dat je niet te intensief beweegt, want dat kan het niveau van stresshormonen omhoog brengen en je slaap verstoren. We zagen al eerder dat een goede nachtrust belangrijk is om gedurende de dag voldoende energie te hebben.
Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met lekker eten en gezondheid te maken heeft. Zo laat ze zich graag inspireren door de informatie en recepten op gezondheidsplatform Nutribites.nl. Zelf probeert ze zoveel mogelijk van eten te genieten en eet ze bij voorkeur vers en onbewerkt.