Geen zin in je afspraak maar voel je je schuldig als afzegt? 3 reminders voor jezelf
Morgenavond een etentje, overmorgen na je werk sporten, het weekend een koffie drinken, lunchen en naar de markt. We hebben het er maar druk mee, met die overvolle agenda’s. Doe je er niet aan mee, dan mis je vaak de boot heeft iedereen al plannen. Help! En wat doe je als je eigenlijk helemaal geen zin hebt in je afspraak?
Een kleine survival gids in ‘Hoe word je geen slaaf van je agenda?’.
Afspraken afzeggen
Naast een drukke werkagenda houden velen er ook een drukke sociale agenda op na. Van sportklasjes tot etentjes: we plannen onze week maar al te graag vol.
Maar wat nou als je aan het einde van een lange werkdag eigenlijk helemaal geen zin hebt in dat etentje wat je weken geleden had gepland?
De kans is immers vrij groot dat als de afgesproken datum eenmaal is aangekomen, je puntje bij paaltje geen zin hebt, moe bent of gewoon even me-time nodig hebt. Je weet zover van tevoren immers niet waar je weken later behoefte aan hebt.
Maar een ander laten zitten is ook niet als je weet dat diegene juist een plekje vrij heeft gehouden in zijn of haar agenda.
Therapeut op het gebied van (sociale) angsten Micheline Maalouf vertelt aan SELF hoe je zonder kleerscheuren dit dilemma overleeft. Zeg je iemand af of toch niet?
1. Ga na waarom je je zo voelt
“We voelen ons vaak niet goed als bepaalde behoeften niet zijn vervuld. Tijd voor jezelf bijvoorbeeld,” aldus Maaloef.
Je hebt dit weekend misschien afspraken gemaakt om naar een feestje te gaan, maar zodra het weekend dichterbij komt heb je steeds meer zin om juist thuis te blijven. Ga dan bij jezelf na welke emoties er opkomen als je eraan denkt om wél te gaan.
Als je moe bent en een drukke week hebt gehad met weinig tijd voor jezelf, bijvoorbeeld. Onderzoek dan het deel in je dat wel wilt gaan. Misschien heb je ook zin om te socializen en je vrienden te zien als een vorm van self-care.
Heb je beide kanten onderzocht, kijk dan hoe je tot een oplossing kan komen die voor je beide behoeften werkt. Misschien een uurtje naar het feestje gaan, je vrienden zien en op tijd weer naar huis.
2. Wees eerlijk over hoe je je voelt
Vertel degene met wie je een afspraak hebt eerlijk hoe je je voelt. Bijvoorbeeld dat je veel stress hebt, moe bent, je helemaal leeggezogen voelt en eigenlijk juist behoefte hebt aan rust.
Dat het idee van naar je afspraak gaan, je een angstig gevoel geeft. Onthoud dat de mensen met wie je afspreekt die om je geven, ook het beste voor jou willen.
3. Het is oké om soms af te zeggen
Helemaal als people pleaser voelt het waarschijnlijk echt niet oké om af te zeggen. Dat is een mooie karaktereigenschap, maar pas op dat je er jezelf niet mee voorbij loopt.
Een opgeladen jij kan een veel betere en leukere vriend(in) zijn dan iemand die helemaal is uitgeput. Soms gebeurt het gewoon dat je echt geen puf meer hebt en dat is oké. Er zijn ergere dingen in de wereld aan de hand en soms is het gewoon belangrijker om jezelf op #1 te zetten.
En dat is helemaal oké. Heb je toch last van FOMO? Last van FOMO door social media? Deze 5 tips beschermen je ertegen.