Afspraak afzeggen: dít is waarom het zo lekker voelt
Je komt op straat een oud-studiegenoot tegen en opgetogen spreken jullie af snel samen, met beide twee trekkende kinderen aan de arm, snel eens koffie te drinken – allebei wetende dat die koffiedate er de komende drie jaar zeker niet komt. Tot er opeens appje omhoog popt: ‘Volgende week koffie?’ en iedere vezel in je lijf weerzin voelt (je wil de afspraak afzeggen!) en je paniekerig op zoek gaat naar smoesjes waarom je niet kan.
Dít is waarom een afspraak afzeggen zo lekker voelt.
Opluchting van afspraak afzeggen
Eerlijk: ik ben best vaak koffie gaan drinken met mensen die ik prima aardig en leuk vond, maar van wie ik ook wist dat we elkaar vervolgens maanden niet weer zouden spreken. En dat gevoel zal ongetwijfeld wederzijds zijn. Maar dan ga ik toch, simpelweg omdat ik nog geen andere plannen heb en ach ja, weet je, als je er eenmaal bent is het meestal hartstikke gezellig.
En dan toch intense opluchting voelen als die vage studiegenoot appt dat ze zich eigenlijk niet zo fit voelt en of we de afspraak ook kunnen verzetten. Om vervolgens in een eeuwigdurend pingpongspelletje van mogelijke data te verzandden wat we waarschijnlijk volhouden tot een van ons uiteindelijk sterft.
Ook lezen: Je wilt je afspraak afzeggen, maar hoe doe je dat netjes?
En ik ben niet de enige die hier een beetje sociaal gehandicapt in is. Hoe vaak heb jij een inwendig vreugdedansje gedaan als een afspraak afzei en je opeens uren extra vrije tijd had? Precies; alsof het universum je een cadeautje geeft. Terwijl je toch echt zelf ooit vrijwillig die afspraak hebt gemaakt. En een afspraak afzeggen helemaal niet zo leuk is.
Retedruk
Er zijn verschillende redenen waarom we zo genieten van een afgeblazen date. De eerste is de simpelste: je hebt het retedruk. Er zijn mensen die juist in een stuip schieten van een weekend zonder plannen, maar als je werkt, een gezin hebt en een relatie wil onderhouden ben je daar over het algemeen al druk genoeg mee. Heerlijk dus als die date niet doorgaat en je onverwachts een héle avond apathisch kan Netflixen.
Energie
De hoeveelheid plezier die je haalt uit een gecanceld plan zegt ook wat over degene met wie je had afgesproken. Grote kans dat jullie relatie niet helemaal gelijkwaardig of gemeenschappelijk is. Je weet wel, met zo’n type dat continu het gesprek kaapt en alles wat jij hebt meegemaakt ook heeft meegemaakt, alleen dan nog tien keer beter/mooier/onvergetelijker.
Met zo iemand afspreken zuigt energie. Als dat het geval is, kun je je afvragen of je die band überhaupt wel wil verbeteren of in stand houden.
Stressvol
Als het iemand is die je amper in het echt ziet, voelt het als een monumentale moeite om jullie gesprek in het ‘echte leven’ voort te zetten. Een like uitdelen of een appje sturen is minder gedoe dan daadwerkelijk tegenover iemand zitten in een koffietentje.
‘Mensen denken dat we in onze behoefte aan contact tegemoet komen met onze telefoon. Fysiek bij iemand zijn wordt dan opeens een last. Elkaar opzoeken kan stressvol zijn, terwijl online – of app-relaties overzichtelijk zijn: we kunnen verbergen wat we willen verbergen en iemand ontlopen als dingen ongemakkelijk worden’, verklaart Sherry Turkle, schrijver van het boek Reclaiming Conversation.
Pingpong
De beste oplossing is gewoon: minder plannen maken. Als je het druk hebt (en dan bedoel ik écht druk, niet de drukdrukdruk-show die we allemaal wel eens opvoeren), leg jezelf dan niet vast aan afspraken waar je de energie ze na te komen niet voor kan opbrengen. Maak geen plannen met mensen waar je je onverschillig over voelt.
Het bevrijdt je van de opluchting na het ‘er komt iets tussendoor’-appje, het is aardiger tegenover de ander en vooral ook tegenover je toekomstige zelf. Want de pingpong die eindeloos afspraken verzetten is, is vooral doodvermoeiend.
Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Famme.