Verslaafd aan altijd meer willen? Zo kick je ervan af
We leven in een cultuur die nooit tevreden is en altijd naar meer verlangt: Meer geld. Meer kleding. Meer vierkante meter. Meer volgers. Meer rijkdom. Meer aanzien. Meer. Meer. Meer. Gelukkig beseffen we steeds vaker: meer is niet altijd beter – vaak zelfs helemaal niet. Als we voortdurend naar meer verlangen, zijn we nooit tevreden. Terwijl tevreden zijn een van de ingrediënten is voor een gelukkig leven.
De verslaving van altijd maar meer willen, wordt ook een beetje in de hand gewerkt door onze samenleving. We showen maar wat graag onze nieuwe kleren of onze promotie op werk.
Een minimalistischer leven: 5 redenen waarom jij dat ook wil
Ook zie je o-ve-ral reclames: op internet, in het bushokje, op het toilet in de kroeg. En als we even op Instagram scrollen om te zien wat onze vrienden aan het doen zijn, zie je om de twee posts een sponsored post van een influencer of een advertentie van een kledingmerk.
Het verlangen om dingen te bezitten, door te groeien op werk, rijker te worden, wordt ons voortdurend ingehamerd.
De impact van steeds meer willen
Maar soms is genoeg genoeg. Op een gegeven moment zouden we blij moeten zijn met wat we hebben en niet maar steeds meer willen. Steeds meer willen heeft namelijk nogal wat impact.
Je hecht er minder waarde aan
Uit een studie is gebleken dat mensen vaak snel niet meer tevreden zijn met hun spullen. Mensen die een beloning kregen aangeboden, waarna die beloning ze werd geweigerd, voelden een sterk verlangen om de beloning alsnog te krijgen. Toen ze die uiteindelijk kregen, waren ze de beloning al snel zat.
Wat betekent dit precies? In deze tijd waarin we onophoudelijk reclames te zien krijgen, lijkt het alsof we al die dingen ook willen hebben. Terwijl áls we ze dan eenmaal hebben, blijkt dat we de spullen helemaal niet echt willen.
Beter gezegd, doordat we de hele dag reclames zien, verlangen we naar materiële dingen. Het kan ons zelfs een gevoel geven dat we incompleet zijn of iets missen. Maar als we die dingen dan eenmaal hebben, blijkt het toch minder de moeite waard dan gedacht. Als gevolg daarvan gooien we het weg, brengen we het naar de kringloop of verkopen we het weer.
Het kost veel tijd en geld
Als je steeds meer wilt, kom je in een vicieus cirkeltje terecht. Wil je meer spullen, dan heb je meer geld nodig en om meer geld te verdienen moet je meer werken, heb je een andere – hogere – baan nodig of moet je veel tijd besteden aan je eigen business.
Daar worden mensen niet blij van en om dat te compenseren zijn er nog meer spullen en nog meer geld nodig. Dat kost zoveel tijd die je ook aan dingen doen met je dierbaren had kunnen besteden. En af en toe even helemaal niks doen, is juist ook heel gezond.
Slecht voor het milieu
Steeds meer willen is ook nog eens slecht voor het milieu. Spullen hebben de allergrootste impact op het milieu. Voor spullen zijn namelijk grondstoffen nodig. Al die grondstoffen moeten worden verwerkt tot een eindproduct. Dat zorgt voor ontzettend veel CO2 uitstoot en verspilling van water.
Daarnaast verbruikt meer werken ook best veel energie. Niet alleen jouw energie, maar ook stroom. Die laptop moet blijven draaien en de servers waar al je gegevens zijn opgeslagen ook.
Steeds meer willen, houdt ook een systeem in stand. Als je je spullen snel zat bent en weggooit komt het op de enorme berg afval die we nu al niet meer aankunnen. Of je verkoopt je spullen en koopt er nieuwe dingen voor in de plaats. Maar ja, die nieuwe spullen moeten ook weer worden gemaakt.
Zo pak je die verslaving aan
Reden genoeg om je verslaving aan te pakken. Maar zoals met elke verslaving, is dat nog helemaal niet zo makkelijk. Begin daarom eens met het geld uitgeven aan ervaringen met je dierbaren. De herinneringen daaraan gaan een leven lang mee en zullen je langer maken.
Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Besef ook: genoeg is genoeg. Je leidt al zo’n bevoorrecht leven waarin je je geen zorgen hoeft te maken over voedsel, water en onderdak. Gezond, veilig en gelukkig zijn, zou meer dan genoeg moeten zijn.
Daarnaast helpen deze tips je om echt te veranderen:
1. Dankbaarheidsdagboek
Door bewust na te denken over de positieve dingen in je leven, zul je meer tevreden worden met wat er momenteel al is. Ook hebben studies aangetoond dat het je gevoel van geluk en welzijn verhoogt. Het moedigt zelfs gezonde gewoontes als sporten aan.
Waarom dankbaarheid je leven leuker maakt (en hoe je het dan toepast)
Je kunt dankbaarheid beoefenen door iedere avond drie dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Dat vergt even wat training en werkt het beste als je nadenkt over het waarom.
In plaats van opschrijven dat je dankbaar bent voor stromend water uit de kraan, kun je opschrijven dat je dankbaar bent voor drinkwater uit de kraan omdat het je gezond en fris houdt en omdat je daardoor geen onnodige plastic flesjes hoeft te kopen.
2. Meditatie
Meditatie is een heilzame toevoeging aan je leven en het heeft heel veel voordelen:
- Je ziet dingen duidelijker
- Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
- Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
- Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
- Je ervaart minder stress
- Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten
- Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt
Dit helpt je allemaal bij een tevreden en dankbaar leven. Ook helpt mediteren je impulsen om meer te willen eerder te herken. Zo kun je beter met die impulsen omgaan.
3. Realiseer je waarom
Soms willen we dingen zonder echt na te denken over waarom we ze willen. Dat komt natuurlijk omdat we de hele dag worden bestookt met berichten over dat we nog niet compleet zijn. Probeer daarom je redenen om dingen te willen, in twijfel te trekken.
Ben je niet tevreden met je leven? Dit is waarom je eigenlijk wél alles hebt om gelukkig te zijn.
Waarom wil je rijk zijn? Heb je een plan voor al dat geld of wil je het gewoon omdat misschien verlangt naar de status die het je geeft? Dit zijn vragen die je jezelf dagelijks kunt stellen als je graag gelukkig wilt zijn met minder.
Vaak kom je dan ook tot het besef dat de dingen die je dacht te willen, toch niet zo belangrijk voor je zijn. Dat kan je helpen je relatie met materiële dingen en je streven naar meer te veranderen.
Ten slotte nog even dit
Op welke manier je jezelf ook wilt verbeteren, er is altijd één ding heel belangrijk: wees een beetje lief voor jezelf. Het is een proces met vallen en opstaan, maar opstaan wordt makkelijker als je niet te streng bent.
Probeer ook niet boos te zijn wanneer je toch eens hebt toegegeven aan een impuls. Probeer te genieten van je nieuwe kleren of neem je vrienden mee uit eten als je toch een grote opdracht bent aangegaan vanwege het geld dat je er mee kon verdienen.
Val je vaak terug in je patroon? Dan kan het ook helpen om professionele hulp in te schakelen.