Redactie
Redactie Column 23 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Yoga vanuit een hangmat: dit is hoe een klasje ‘aerial yoga’ eraan toegaat

Yoga vanuit een hangmat. ‘Hoe moeilijk kan dat zijn?’, dacht ik. Bij een yogastudio in de Amsterdam volg ik mijn eerste les ‘aerial’ yogales: oefeningen doen terwijl je in een doek hangt. Al snel blijkt dat dit geen lui yogalesje is.

Als ik mijn voeten over de drempel zet bij yogastudio Tula word ik gelijk rustig: veel lichtinval en witte muren. Kruidenthee staat klaar op de keukentafel. De studio beschikt over een zaal die speciaal is ingericht voor aerial yoga: 16 groene doeken hangen aan het plafond. Daaronder leggen de studenten hun yogamatje neer op de witte vloer.

Doeken afgestemd op lichaamslengte

“Je hoofd mag de grond niet raken als je ondersteboven hangt”, zegt yogadocente Annemarie. Zonder enig teken van hoogtevrees klimt ze op een enorme keukentrap. Haar getatoeëerde armen steken in de lucht om de doeken af te stemmen op onze lichaamslengte. Het lijkt erop dat we acrobatische toeren gaan uithalen. Ik word een beetje zenuwachtig.

Annemarie stelt ons gerust: de haken waaraan de doeken hangen zijn vastgelijmd met een speciaal soort kit. Hier kan 2200 kilo aan hangen, dat is het gewicht van een jonge olifant. Bovendien zijn ze gekeurd.

Positive thinking

Het enige wat kan gebeuren is dat je een beetje misselijk wordt van al dat gezwaai in de hangmat, waarschuwt ze. Dat heeft te maken met angst voor het onbekende. Overgave is hier het sleutelwoord. Ik moet me dus niet vast blijven houden aan wat er al is (lees: de angst om door mijn eigen onhandigheid uit het doek te vallen), maar openstaan voor wat deze les me te bieden heeft.

We beginnen makkelijk. In kleermakerszit zitten we rechtop in onze hangmatten. We concentreren ons op onze ademhaling. Tot hier gaat het prima, ik hoef niet bang te zijn.

Must read: Yoga: hoe pak je de draad weer op? Deze tips helpen je de mat op

Pas daarna begint het echte werk. Terwijl het doek achter onze schouderbladen rust, leunen we achterover. Ik word me bewust van spiertjes en pijntjes in mijn rug die ik nog niet kende. Bij de aanraking van het doek kom je allerlei drukpunten in je lichaam tegen, licht Annemarie toe. “Vergelijk het met een massage. Eerst is het afzien, maar daarna geniet je ervan.”

meisje hangt in doeken
Tula

Dan is het moment suprême aangebroken: we gaan op onze kop hangen. We moeten onze benen wijdbeens in de lucht steken terwijl we achterover kukelen.

“De hangmat is je beste vriend,” zegt Annemarie. “Net als in elke relatie is vertrouwen belangrijk.”

Ondersteboven hangen

Ook al vertrouw ik mezelf en het doek niet helemaal, ik waag het er toch maar op. Ik slaag er in om ondersteboven te hangen. Ik wikkel mijn benen om de hangmat heen, terwijl ik het doek krampachtig vasthoudt. Ongecontroleerd zwaai ik door de ruimte terwijl mijn medestudenten al stil met hun hoofd nét boven de grond hangen. Heel voorzichtig durf ik het doek los te laten en mijn armen op de grond te laten rusten. Als een Boeddha, maar dan op zijn kop. Bijkomend voordeel: 20 minuten in deze houding staat gelijk aan 2 uurtjes slaap, aldus Annemarie. Nu mijn eerste angst eenmaal is overwonnen, wil ik nog een keer!

Lees ook: Ben je gestrest? Probeer deze yogaposes en stretchoefeningen eens

In andere poses steekt mijn been hoger in de lucht dan tijdens een ‘gewone’ yogales, zonder doek. Dat komt omdat de hangmat dat been ondersteunt. Leuk, ik kan meer dan ik dacht! De vriendschap tussen mij en het doek begint te groeien.

Op een volgend moment zwaai ik als een circusartieste door de ruimte. We doen een positie die in de gangbare yoga de opwaartse hond heet, borst naar voren, blik vooruit. Maar in plaats van dat we stil liggen op onze mat, zweven we in onze doeken die dienst doen als trapeze. Dat ik me net een acrobaat voel is niet zo gek: aerial yoga ontstond toen bewegingskunstenaars gingen experimenteren met yoga- oefeningen.

Ontspanning

Tot slot volgt een ontspanning. We trekken ons terug in onze hangmat. Het is alsof ik in een groene baarmoeder lig. Op mijn ogen rust een kussentje met de geur van lavendel. Mijn lijf zakt weg in de stof. Ik drijf op de zwaartekracht. Annemarie masseert onze ruggen. Met haar vingertoppen tekent ze kringetjes op mijn rug. Even is het alsof ik zweef.

Aan het einde van de les trillen mijn spieren nog een beetje na. Spelenderwijs was dit toch best een inspannende les. Tevreden neem ik afscheid van mijn nieuwe vriend, de groene hangmat.

Dit artikel is geschreven door Jolanda van Benthem. Jolanda is freelance tekstschrijver. In haar vrije tijd gaat ze graag op onderzoek uit in de wereld van yoga en meditatie. Net als Jolanda fan van yoga en benieuwd naar een lesje aerial yoga? Bekijk hier het rooster van Tula yogastudio in Amsterdam.

Meer leren over yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️