Hoe weet je of je ADHD hebt? Je herkent het aan deze signalen
De term ADHD, oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, duikt steeds vaker op in gesprekken over mentale gezondheid. Maar hoe weet je nu of je daadwerkelijk ADHD hebt en niet gewoon wat vergeetachtig of rusteloos bent? Je herkent het aan deze signalen.
Het herkennen van ADHD kan ingewikkeld zijn, omdat de symptomen per persoon kunnen verschillen en ook kunnen overlappen met andere aandoeningen. Bovendien kan het zich anders uiten bij mannen en vrouwen én zijn er verschillende vormen. Toch zijn er bepaalde signalen die erop kunnen wijzen dat je misschien ADHD hebt.
Wat is ADHD?
Waar we vroeger nog dachten dat ADHD stond voor Alle Dagen Heel Druk, blijkt het een stuk gecompliceerder. ADHD kan zich namelijk op allerlei verschillende manieren uiten, niet alleen in de hele dag rond stuiteren.
ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door onoplettendheid en/of hyperactiviteit-impulsiviteit die de ontwikkeling of het functioneren belemmert. De stoornis begint vaak al in de kindertijd en kan verdergaan in het volwassen leven.
De stoornis is onderverdeeld in drie typen: overwegend onoplettend type, overwegend hyperactief-impulsief type en het gecombineerde type. Waaraan herken je die?
Signalen van onoplettendheid
Herken jij je in onderstaande signalen? Dan kan het zijn dat je het ADHD onoplettende type bent.
- Moeite met focussen op details: mensen met ADHD maken vaak slordige fouten, omdat ze moeite hebben om aandacht te besteden aan details. Dit kan zowel op school, werk als thuis problemen veroorzaken.
- Snel afgeleid zijn: bij ADHD is het moeilijk om de aandacht bij één taak te houden. Externe prikkels, zoals geluiden of bewegingen, kunnen makkelijk de aandacht trekken en de concentratie verstoren.
- Ongeorganiseerd zijn: het moeilijk vinden om georganiseerd te blijven, is een veelvoorkomend symptoom. Dit kan zich uiten in een rommelige omgeving, moeite hebben met het volgen van een schema of taken niet op tijd afronden.
- Vergeetachtig zijn: mensen met ADHD vergeten vaak afspraken, belangrijke data of dagelijkse taken zoals rekeningen betalen.
Signalen van hyperactiviteit-impulsiviteit
Herken jij je in onderstaande signalen? Dan kan het zijn dat je het ADHD hyperactiviteit-impulsiviteit type bent.
- Rusteloosheid: een constant gevoel van onrust of de drang om te bewegen is typisch voor ADHD. Dat kan zich uiten in het wiebelen met de voeten, tikken met de vingers of het constant opstaan en rondlopen.
- Moeite met stilzitten: vooral bij kinderen komt het vaak voor dat ze niet lang op hun stoel kunnen blijven zitten. Ze willen voortdurend bewegen en kunnen moeite hebben met rustige activiteiten.
- Impulsief gedrag: dat kan variëren van snel en zonder na te denken beslissingen nemen, tot het onderbreken van anderen tijdens gesprekken of het niet kunnen wachten op hun beurt. Dit impulsieve gedrag kan leiden tot risicovolle situaties en problemen in sociale interacties.
- Overmatig praten: personen met ADHD kunnen vaak aan één stuk door praten zonder rekening te houden met de sociale context of de behoefte van anderen om aan het woord te komen.
Wat te doen als je deze ADHD signalen herkent?
Als je jezelf herkent in meerdere van de bovenstaande signalen, dan is het belangrijk om jezelf niet meteen een stempel te geven. ADHD is namelijk complex en de juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een professional.
Wat jij wél alvast kunt doen is:
- Reflecteer op je gedrag: houd een dagboek bij waarin je je dagelijkse activiteiten en je gevoelens opschrijft. Dat kan helpen om patronen te herkennen en je voor te bereiden op een gesprek met een professional.
- Praat met een huisarts: maak een afspraak met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een psychiater of een psycholoog voor verdere evaluatie.
- Doe een professionele evaluatie: een uitgebreide evaluatie door een specialist kan helpen om te bepalen of je écht ADHD hebt. Deze evaluatie kan bestaan uit interviews, vragenlijsten en soms tests.
- Zoek steun in je omgeving: het delen van ervaringen en gedachten over ADHD kan enorm helpen en je laten voelen dat je niet alleen bent.
Leven met ADHD
Maak je geen zorgen, als je de diagnose ADHD krijgt, is dat geen reden tot paniek. Veel mensen leven namelijk ontzettend succesvol met ADHD door het als kracht te zien (je kunt je namelijk super goed focussen, juist veel dingen tegelijkertijd of jouw brein gaat super snel) en als het nodig therapie te nemen of de levensstijl aan te passen. Het is in elk geval belangrijk dat je openstaat voor hulp en dat je bereid bent om aanpassingen te maken die je leven kunnen verbeteren. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je je leven erop kunt inrichten!
Freelancen vanuit het buitenland? Zó onderhoud je thuis je netwerk