ADHD bij vrouwen: hoe uit dat zich?
Hoewel we bij ADHD, oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vaak denken aan jonge jongens die moeite hebben stil te zitten en zich te concentreren, zijn er steeds meer aanwijzingen dat ADHD óók veel voorkomt bij vrouwen, maar vaak onopgemerkt blijft. Hoe kan dat?
Volgens een bevolkingsonderzoek van 2019 tot 2022 in Nederland blijkt dat 3,2 procent van de volwassenen van 18 tot 75 jaar naar schatting ADHD heeft. Voor mannen is dit 3,7 procent en voor vrouwen 2,7 procent, schrijft de Hersenstichting.
De kans is aanwezig dat er veel meer vrouwen zijn die eigenlijk ook ADHD hebben. Waarom? Omdat ADHD zich bij vrouwen heel anders kan uiten dan bij mannen. Hoe ziet ADHD eruit bij vrouwen en waarom wordt het zo vaak over het hoofd gezien?
Inhoudsopgave
De onzichtbare symptomen van ADHD bij vrouwen
Het klassieke beeld dat we hebben van ADHD zijn jongetjes die niet kunnen stil zitten en ‘alle dagen heel druk’ zijn. Toch is ADHD veel meer dan dat én zijn er verschillende soorten ADHD die zich bij vrouwen dus vaak anders manifesteren dan bij mannen.
Innerlijke onrust
Bij vrouwen wordt ADHD vaak niet opgemerkt omdat de symptomen namelijk wat subtieler kunnen zijn. In plaats van hyperactiviteit en impulsiviteit – symptomen die vaak bij mannen worden gezien – kunnen vrouwen met ADHD eerder worstelen met een innerlijke onrust en een chronisch gevoel van overweldigd zijn. Hoe uit zich dat?
ADHD-symptomen bij vrouwen
Vrouwen met ADHD hebben bijvoorbeeld sneller problemen met tijdsmanagement (ofwel: je bent slecht in het inschatten van de tijd), vergeetachtigheid, moeite met het afronden van taken en chronisch uitstelgedrag. Hoewel mannen met ADHD vaak ‘druk gedrag’ hebben, kunnen vrouwen met ADHD zich dus eerder terugtrekken en stilletjes worstelen met hun symptomen zonder dat ze per se weten dat het ook echt ADHD is.
Daarnaast zijn vrouwen vaak een stuk beter in het verbergen van hun ADHD, bijvoorbeeld door overmatig plannen of perfectionisme. Niet dat dát altijd de beste manier is om met ADHD om te gaan, maar daardoor kan het wel lijken alsof ze hun leven goed op orde hebben, terwijl ze in werkelijkheid juist vaak tegen hun beperkingen aanlopen. Als gevolg kan dat bij veel vrouwen leiden tot flinke vermoeidheid, een burn-out en zelfs een depressie.
De invloed van hormonen
Ook hormonen spelen vaak een belangrijke rol in hoe ADHD zich uit bij vrouwen. De symptomen van ADHD kunnen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de fase van de menstruatiecyclus, de menopauze of tijdens de zwangerschap. Zo merken veel vrouwen bijvoorbeeld dat hun ADHD-symptomen erger worden in de dagen voor hun menstruatie, wanneer hun oestrogeen- en progesteronspiegels lager worden.
Die hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat vrouwen het nog lastiger vinden om hun met hun ADHD om te gaan, wat weer kan leiden tot nóg meer frustratie en zelfkritiek….
De gevolgen van een late ADHD diagnose
Omdat het de stoornis bij vrouwen niet altijd op jonge leeftijd herkend wordt, komen veel vrouwen er pas laat in hun leven achter dat ze ADHD hebben. Dat kan in de jaren ervoor tot heel wat stress, twijfel en het gevoel van ‘anders zijn’ zorgen, zonder precies te begrijpen waarom.
Veel vrouwen met een late diagnose hebben daardoor copingmechanismen ontwikkeld die hun ADHD-symptomen misschien goed verbergen, maar die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn. Perfectionisme en het streven naar onrealistisch hoge standaarden kunnen bijvoorbeeld leiden tot burn-out en angststoornissen.
Weet je niet dat jij ADHD hebt en leer je niet hoe jij je leven daarop goed kan inrichten, dan kan jouw mentale gezondheid daar flink onder leiden.
Het is dus essentieel dat we alerter zijn op de symptomen bij vrouwen, om op tijd een diagnose te kunnen stellen en ons leven daarop kunnen aanpassen. Gelukkig bestaat er steeds meer behandelingsopties, zoals coaching, die vrouwen kunnen helpen om hun ADHD te managen!
Heb je weinig energie en focus? Dit zou je kunnen doen!
Zo verminder je cellulite, oftewel sinaasappelhuid, voor gladdere benen