Hoe ademen therapeutisch kan werken
Ademen doen we in principe helemaal vanzelf. Het is een heel mooi mechanisme wat we altijd bij ons dragen en continu de nodige hoeveelheid zuurstof aan ons lichaam geeft. Zelfs als we slapen, daardoor blijven we in leven. Maar er is nog zoveel meer mogelijk met onze adem! Door middel van verschillende ademhalingstechnieken kun je onder andere stress aanpakken, trauma’s verwerken, blokkades opheffen en paniekaanvallen tegengaan.
Breathwork is een spirituele en therapeutische oefening, die je meevoert naar je onderbewustzijn, zonder drugs te gebruiken. Daarom gebruiken veel mensen het om trauma’s uit het verleden aan het oppervlak te brengen en ze aan te pakken vanuit het perspectief van deze nieuwe realiteit.
Weg naar het onderbewustzijn
De eerste methode werd eind jaren ’60 ontwikkeld door Dr. Stansilov Grof. Hij was een van de pionierende wetenschappers die het klinisch gebruik van LSD onderzocht en was ook een van de oprichters van de transpersoonlijke psychologie. Toen in de zestiger jaren psychedelica werden verboden, ging men op zoek naar andere methodes om het onderbewustzijn te bereiken.
Niet veel later ontstond de holotropische ademhalingstechniek, waarbij Dr. Grof de therapeutische aard als kader gebruikte voor de ademhalingsoefening. Nu, 40 jaar later, geeft Dr. Grof (84) nog steeds les over de beoefening van Holotropic Breathwork in therapeutische omgevingen.
Genezing van binnenuit
Het is lastig om de effecten van ademwerk te beschrijven, omdat de ervaringen van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen komen hun vroegere zelf tegenkomen, ze zien visioenen, betreden diepe meditatieve toestanden, voelen lichamelijke sensaties of krijgen het vermogen traumatische gebeurtenissen uit het verleden los te laten.
Ook lezen: Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten
Vaak wordt het vergeleken met trippen, omdat psychedelische drugs dezelfde effecten kunnen hebben. Maar het grootste verschil is de intentie waarmee het gedaan wordt. Het belangrijkste principe van therapeutisch ademen is namelijk dat genezing van binnenuit komt bij de persoon die het ademwerk beoefent.
Hoe ziet een sessie eruit?
Holotropisch ademen wordt meestal in groepsverband uitgevoerd. Liggend op een matje, met je ogen dicht, ga je dieper en sneller ademen dan normaal. Je verbindt de inademing met de uitademing, waardoor de adem circulair wordt (zonder pauzes).
Na ongeveer 10 minuten, vindt het lichaam zijn eigen, natuurlijke ritme en betreedt het een veranderde toestand van bewustzijn. Bijna als een levendige droom, die ongeveer 2 tot 3 uur duurt. De ademsessie zelf duurt 3 uur en soms langer. De volledige ervaring inclusief de voorbereiding, afronding en begin van de integratie van je ervaringen is zelfs 5 uur.
Het is heel belangrijk dat je je comfortabel voelt – een veilige omgeving en goede begeleiding is essentieel. Tegelijkertijd wordt er muziek gespeeld, om de weg naar diepe emoties en onbewuste gedachten, gevoelens en spanningen beter te kunnen volgen.
Andere soorten technieken
Ademwerk wordt ook wel de nieuwe ayahuasca genoemd. Maar het gebruiken van de ademhaling om het bewustzijn te veranderen, is niets nieuws. In feite is het een van de oudste spirituele praktijken van de mens is, die waarschijnlijk al werd beoefend voor men plantaardige drugs ging gebruiken.
Ook zijn veel van de oude yoga-praktijken gebaseerd op de beheersing van de ademhaling en na verloop van tijd heeft deze aanpak geleid tot de leer van Pranayama, oftewel de ‘controle van de adem’. Verder zijn er in de loop der jaren veel gelijksoortige methoden ontstaan die de verbonden ademhaling gebruiken, zoals Transformational Breathing, Rebirthing Breathing, Conscious Breathing en Holistic breathing.
Vind je vast ook interessant: Op welke manier adem jij? Dit zijn de 4 verschillende adem-types (en wat het over je zegt)
Drugvrij trippen
Voor veel mensen werkt het super goed. Sterker nog, MAPS, een organisatie die toegewijd is aan het wetenschappelijk onderzoeken van op psychedelica gebaseerde therapie, noemt het een veelbelovend drugsvrij alternatief voor de psychedelische, therapeutische ervaring.
MAPS heeft meer dan 12 jaar onderzoek gedaan, waarbij 11.000 psychiatrische patiënten, opgenomen voor verschillende aandoeningen, hebben deelgenomen aan de sessies. Ontdekt werd dat 82 procent de ervaringen bestempelde als transpersoonlijk, zonder negatieve gevolgen na de sessie. Slechts 2 procent zei helemaal niks te voelen.
Blokkades in energiebanen opheffen
Volgens de Aryuveda en Chinese medicijnleer, kunnen (negatieve) emoties vastzitten in je energiebanen. Op bewust niveau weet je niet altijd dat deze blokkades aanwezig zijn. Vaak voel je dit als pijn of spanning in je nek of schouders. Je kunt deze emoties dan letterlijk vast voelen zitten als knopen of spierkrampen.
Tijdens de ademsessie, adem je voller en krachtiger, waardoor er meer zuurstof door je lichaam en energiebanen stroomt. Hierdoor kunnen de vastzittende blokkades worden geactiveerd.
Ze bewegen zich naar de oppervlakte, in je bewustzijn. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kunnen de blokkades in je lichaam oplossen.
Is het veilig?
Je kunt een ‘natural high’ gevoel ervaren. Tijdens de ademsessie kun je tintelende sensaties voelen door heel je lichaam. Alles is letterlijk aan het stromen. Veel mensen vinden dit heel prettig. Ook kun je ervaren dat de spieren van bijvoorbeeld je handen en vingers samentrekken, dit heet tetany.
Maar geen zorgen, breathwork is helemaal veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarom kan elk gezond persoon aan breathwork doen en de voordelen ervaren. Wellicht is het mentaal niet zo prettig, maar lucht het wel enorm op, net als een heftige therapiesessie. En misschien voelt het als één grote bliss. Elke ademsessie is weer anders.
Sta open voor het onbekende. Sta open voor het betreden van ongemakkelijke plaatsen en weet dat elke sensatie, elk gevoel, elke emotie, alles voorbij zal gaan.
Meer over de kracht van ademen
- De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?
- Geleide meditatie: een focus op de ademhaling
- De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden