Op welke manier adem jij? Dit zijn de 4 verschillende adem-types (en wat het over je zegt)
Je herkent het vast wel dat je naast iemand zit en merkt dat die andere persoon veel sneller of juist langzamer ademt dan jij. Je probeert zijn of haar ademritme te volgen, maar dat strookt compleet niet met die van jou en voelt niet fijn. Dat komt omdat niet iedereen hetzelfde adem-type heeft. Sterker nog: iedereen heeft een compleet unieke manier van ademen. Hoe kan dat?
Hoe snel of langzaam het ritme van je adem is en waar je ademt in je lijf, kan wat over jou als persoon zeggen. Er zijn 4 verschillende, zogeheten ‘adem-types’, lezen we op MindBodyGreen. Zo ontdek je wat jouw type is én wat het over jou als persoon te zeggen heeft.
Ontdek jouw adem-type
Je kunt jouw adem-type ontdekken door je simpelweg even goed te focussen op je adem. Misschien doe je dat al wel vaker en weet je al heel goed hoe je adem in elkaar steekt.
Maar tip van ons: pak dit moment toch even mee, gewoon omdat het goed is om af en toe even bewust te zijn van je adem.
- Zoek een comfortabele plek op waar je je fijn voelt;
- Ga zitten of liggen, zorg ervoor dat je jouw natuurlijke adem volgt en deze niet forceert om langzamer of sneller te zijn;
- Plaats je ene hand op je buik en je andere hand op je borst;
- Haal een paar keer (of zoveel keer als je wilt of nodig hebt) rustig adem zoals je gewend bent;
Wat merk je op? Waar komt de adem je lichaam in? Is dit via je mond of je neus? En waar gaat de adem je lichaam weer uit? Merk ook op waar je lichaam beweegt tijdens het ademhalen. Is dit meer in je buik of juist in je borst?
Geleide meditatie: Een focus op de ademhaling
4 adem-types
Aan de hand van de analyse kan je bepalen welk adem-type je bent.
1. Borst-type
Als je borst tijdens het ademhalen meer omhoog gaat dan je buik, ben je een borst-type. Dit kan betekenen dat je aan de ene kant moeite hebt om jezelf te focussen en te aarden, maar aan de andere kant een energiek persoon bent die vol inspiratie zit.
Als je je adem meer naar beneden haalt (dus vanuit je buik) kan het je helpen om meer in het nu te leven, beter te aarden en je minder stressy en angstig te voelen.
2. Buik-type
Als je merkt dat juist je buik meer uitzet tijdens het ademhalen dan je borst, ben je een buik-type. Ademen vanuit je buik is een gezonde manier van ademen. Geen wonder dat je in elke meditatie- of yogales wordt gevraagd om vanuit je buik te ademen.
Als je je adem meer naar je borst brengt, zal je merken dat je energieker wordt en je beter bij je emoties kan komen.
3. Omgekeerd type
Gaat je buik juist naar binnen en komt je borst omhoog als je ademhaalt? Dit duidt erop dat je een omgekeerd type bent en daarmee dat alles een beetje op z’n kop staat.
Dat is niet per se iets om je druk om te maken, maar wel een teken om wat ademhalingsoefeningen te gaan doen. Door te werken aan een betere ademhaling zul je je minder angstig, kalmer en meer geaard voelen.
4. Vrije adem type
Als je adem gelijk in je borst en in je buik vloeit, ben je een vrije adem type.
Ook interessant: Dit is de beste manier om te ademen als je in paniek bent
Waarom is je ademhaling zo belangrijk?
Ademen doen we allemaal. Het is het eerste ding wat we doen als we ter wereld komt, naast huilen. Als je niet ademt, houdt alles op. Maar gelukkig gaat het allemaal automatisch en hoeven we er weinig voor te doen.
Maar adem is niet alleen belangrijk om te blijven leven. Max Strom, auteur, spreker en docent op het gebied van ademhalingstechnieken, gebruikt ademhalingstechnieken om vrij te komen van stress, angstige gevoelens en depressies.
Volgens hem heeft ademhalen een helende werking op ons. Je longen zijn namelijk verbonden met je emoties, wat betekent dat we bij die emoties kunnen komen door middel van de juiste ademoefeningen. Door op een bepaalde manier te ademen, kom je in contact met die emoties en kun je ze uit je leven verbannen.
Kortom: je ademhaling doet meer met je dan je simpelweg in leven houden. Heb jij die helende krachten van je adem al eens ondervonden?
Aan de slag met je ademhaling
- Deze ademhalingstechnieken zorgen voor een fysieke en emotionele healing
- Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten
- Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk