Karin heeft ADD en weet als geen ander hoe dit in een relatie werkt (of juist niet)
Onlangs schreven we een artikel over ADD en daarvoor spraken we met verschillende bronnen. Ook kwamen we in contact met Karin Windt die er als jongvolwassen pas achterkwam dat ze ADD heeft. Jarenlang is ze erg actief geweest in het informeren en verspreiden van informatie over ADD.
“Eigenlijk was er toen ik erachter kwam nog heel weinig over te vinden. Zelfs niet in het buitenland. Mensen dachten vroeger nog dat ADD en ADHD het zelfde waren” deelt Karin met BEDROCK.
“Sommige mensen dachten zelfs dat ADD een vorm van autisme was. Gelukkig weten we nu veel meer en zelf was ik er na mijn veertigste duidelijk aan toe om ook weer eens iets anders om handen te hebben dan informeren over ADD. Ik vind het fijn om op deze wijze zo af en toe nog even iets te kunnen bijdragen op dit gebied en supergoed dat BEDROCK hier wat aandacht aan wil besteden!”
Wat kun je doen als je vermoedt dat jij of jouw partner ADD heeft?
“Het is van belang om uit te zoeken of er in de familie of bij voorouders van de persoon in kwestie meer mensen zijn die (mogelijk) ADD of ADHD hebben. Of wellicht het gecombineerde type AD/HD. ADD is namelijk erfelijk en kan niet zomaar ontstaan. Ook niet op latere leeftijd. Het gecombineerde type komt wereldwijd het meeste voor. Mensen met ADD zijn ook in Nederland fors in de minderheid. Niettemin is het evengoed een grote, maar vergeten groep.”
Maak het leven eenvoudiger en overzichtelijk
“Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek en behandeling blijven ontwikkelingen achter. Het is helaas nog steeds niet eenvoudig om de juiste ondersteuning of hulp van buitenaf te vinden. Ik raad mensen altijd aan om als eerst te beginnen met het zoeken naar praktische oplossingen. Geen kalenders, to do lijstjes of beloningssystemen (heeft alleen maar meer een gevoel van falen tot gevolg); maar oplossingen die het dagelijks leven wat eenvoudiger en overzichtelijker maken. Bijvoorbeeld kasten met veel laden, een praktische schoenenkast of een handig dingetje om je haardroger aan op te hangen. Ik noem maar wat.”
Hoe ga je om met ADD in een relatie?
Je zult in een relatie met iemand met ADD niet zoveel merken. Het zijn vaak gewone gezellige, sociale en lieve mensen, die wellicht wat kwetsbaarder in de samenleving staan. Dit laatste omdat niet iedereen precies weet wat het is en wat iemand met ADD nodig heeft om prettig te kunnen functioneren. Maar ook omdat er niet zoveel aan je te zien of bemerken valt.
De kwetsbaarheid komt vooral naar voren wanneer er sprake is van overbelasting. En die overbelasting kan zich gek genoeg vooral voordoen wanneer er sprake is van een omgeving, of takenpakket, waarin veel routine en eentonigheid bestaat. Mensen met ADD hebben veel behoefte aan de nodige afwisseling in hun dagelijks functioneren. Daarin werkt hun brein anders dan dat van mensen zonder ADD. Ze kunnen zich moeilijk op één taak of onderwerp tegelijk concentreren. Niet omdat ze snel afgeleid zijn (zoals bij het hyperactieve en/of impulsieve type ADHD), maar omdat ze zich juist erg snel vervelen.”
Burn-out of depressie door ADD
“Herhalende patronen en sleur zijn dodelijk voor hen en kunnen op termijn burn-out of depressie veroorzaken. Helaas uit die behoefte aan variatie zich dus ook vaak in wat chaotisch gedrag thuis, of binnen een relatie. Je wankelt tussen het uiterste van perfectionisme en het nodige laten rond slingeren. Je partner struikelt misschien regelmatig over jouw schoenen en misschien is het ook niet zo handig om bepaalde huisdieren te nemen: die hebben immers ook veel vaste routine nodig en ook dat flink kan gaan vervelen. Denk aan de kattenbak schoonmaken of de hond uitlaten. Ook is er vaak een wat slechter besef van tijd, dus veel wordt op het allerlaatste moment nog even snel gedaan. Dat kan een partner die erg op discipline, rust en regelmaat is gesteld, behoorlijk in de weg komen te staan.
Dopaminetekort in het brein
“Een dopaminetekort in het brein kan bij ADD vaak niet worden verholpen met bijvoorbeeld Ritalin. Dit omdat Ritalin, bijvoorbeeld bij het broertje van ADD, namelijk ADHD, vooral helpt bij het reguleren van de bestaande en reeds aanwezige dopamine. Mensen met ADD hebben het dopaminetekort in andere delen van hun brein. Anders dan dit het geval is bij mensen met ADHD. Bovendien hebben ADDers er daadwerkelijk een tekort van.
Hierdoor gaan mensen met ADD sneller op zoek naar dingen die opwekkend zijn. Denk aan nicotine, alcohol, chocolade of energy drink. Dopamine is het stofje dat je nodig hebt om gemotiveerd te raken en om tot activiteit te komen, vooral wanneer je dit graag wil -en van plan bent. Mensen met ADD kunnen vaak wel goed organiseren en plannen, maar het kost hen veel moeite om niet alles uit te stellen naar morgen. Dan gaat het vooral dus om de saaie dingen. Dit meestal tot frustratie van de partner.
Voor leukere dingen en nieuwigheden heb je (net als bij iedereen) immers veel minder dopamine nodig. Het dopaminetekort zit bij mensen met ADD daarnaast ook voor een belangrijk deel in het gedeelte van de hersenen dat zich bezig houdt met het verwerken van emoties en gevoelens. Veel mensen met ADD hebben hier wat meer moeite mee. Je kunt dus eerder dan dat normaal het geval is, erg in de knoei komen met jezelf. Vooral wanneer je niet goed weet waar je met je gevoelens heen moet.
Van intense emoties kun je langer dan gewoonlijk, veel pijn ervaren, denk aan een verbroken relatie. Het verwerken van ingewikkelde emoties verloopt trager. Hier kan een geschikte partner ook vaak eenvoudig en snel bij helpen, door een luisterend oor te bieden, zijn/haar ADD partner regelmatig de kans te geven om zich even te uiten en door een beetje te helpen bij het ontrafelen van de vele gedachten die dit soort dingen teweeg brengen. Hierna zal de ADD-partner zich ook weer een stuk beter kunnen concentreren op iets anders. Dit alles maakt ADD in de kern een concentratiestoornis.”
Lees ook: zo bouw je jezelf weer op na een verbroken relatie.
Relatietherapeut over ouderverstoting: ‘Het proces is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld’