Zó wakker je de mini-activist in jezelf aan
Bij een activist denk je waarschijnlijk aan iemand die openbaar en luid en duidelijk zijn of haar standpunt uitschreeuwt. Dat kán. Maar een activist bestaat in allerlei soorten en maten. Zó wakker jij de mini-activist in jezelf aan. De wereld heeft je nodig!
Gezien de wereld letterlijk steeds vaker in de fik staat, er oorlogen zijn waar we niet langer om heen kunnen (en willen) en er op gebieden als gendergelijkheid nog heel wat winst te behalen valt, is het hoog tijd om de mini-activist in jezelf aan te wakkeren. Dat is immers waar echte verandering begint.
Zó word jij een mini-activist
Als we het woordenboek raadplegen, blijkt een activist iemand te zijn die actie voert. Een demonstrant. Een vrijheidsvechter. Hoe? Daar bestaan geen (on)geschreven regels over en bepaal jij geheel zelf. Je kunt dus een zo grote of kleine activist zijn als jij zelf wilt.
Ondanks dat we bij een activist vaak aan het stereotype demonstrant denken (die we zéker nodig hebben om tot grootschalige beweging en verandering te komen), zijn er veel verschillende manieren om in actie te komen. Voel jij je er niet prettig bij om zo uitgesproken de straat op te gaan? Dan zijn er gelukkig tal van manieren om tóch je stem te laten horen.
Dit zijn een aantal manieren om de mini-activist in jezelf aan te wakkeren:
Bekijk documentaires
Van racisme tot gendergelijkheid of van klimaatverandering tot politiek: hoe meer je je in een onderwerp in leest, hoe meer je erbij betrokken raakt en je het vuurtje in jezelf aanwakkert.
De makkelijkste manier om dat te doen, is toch wel door simpelweg je laptop open te klappen of je tv aan te zetten en een documentaire bekijken die over het onderwerp gaat dat jij belangrijk vindt. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er bestaat wel een docu over. Dus hup, Netflix aan en kijken maar!
Lees boeken
Wil je jouw kennis over een onderwerp wat jij belangrijk vindt nog verder verdiepen? Dan wordt het tijd om boeken aan te schaffen. Van geschiedenisboeken tot politieke boeken: over alle onderwerpen vind je de meest interessante en verdiepende boeken die je vaak in Jip-en-Janneke-taal de details van het onderwerp toelichten.
Volg verschillende kanalen
Wanneer je een standpunt inneemt is het verleidelijk om vooral de kant te volgen die jij aanhangt, maar wil je een complex onderwerp begrijpen, dan wil je er óók voor zorgen dat je input ontvangt van verschillenden kanten.
Pas dan kan je een probleem beter leren begrijpen en een open gesprek aan gaan.
Ga een keer mee de straat op
Geloof jij in een betere wereld? Dan zou je eigenlijk tenminste één keer in je leven mee de straat op moeten (want: waarom niet?). Laat je stem horen bij een demonstratie die jij belangrijk vindt. Het is een vredige manier om je stem te laten horen, om te laten zien dat het anders moet. En nee dat is niet ‘te extreem’. De wereld heeft deze mensen nodig. Als we allemaal thuis blijven zitten, gebeurt er immers niks.
Ga het gesprek aan
Toch begint het zijn van een activist bij een kleine actie als simpelweg je stem laten horen aan je omgeving. Ga het gesprek aan met die ene buurman, je oom of tante op die verjaardag. Laat weten waar jij voor staat, wat jij belangrijk vindt en waarom dat anderen óók iets aan gaat.
Elk gesprek telt mee. Op het moment zelf stribbelt je gesprekspartner misschien nog tegen, maar je weet nooit welke ripple effects je daarmee achteraf in gang zet.
You can do it!
Bedrock Talks: over feminisme en gelijkheid met Milou Deelen