5 manieren om ‘aardig te eten’ (spoiler: het is makkelijker dan je denkt)
Gaat het klimaat jou aan het hart en maak jij van de wereld graag een betere plek? Dan maak je de grootste impact op een vrij simpele manier. En dat is wat vaker (lees: regelmatig, zo niet grotendeels) kiezen voor een plantaardig dieet. Maar dat is niet alles. We delen vijf manieren om aardig te eten.
Voor de planeet én jezelf!
De vervuiling achter het voedselsysteem
Waarom het van belang is dat we wereldwijd bewust letten op wat we eten? Simpel. Wat we eten, heeft tamelijk (lees: gigantische) grote gevolgen voor de planeet. De vlees- en zuivelindustrie zijn wereldwijd de grootste vervuilers, nóg meer dan de mode-industrie.
Bewust eten is zo gezegd misschien wel de simpelste en makkelijkste manier om een jouw persoonlijke, ecologische voetafdruk te verkleinen. Waarom?
Ons voedselsysteem draagt aanzienlijk bij aan natuurverlies, ontbossing en klimaatverandering. Maar zelfs kleine aanpassingen in ons eetgedrag hebben een belangrijke impact op de natuur, het klimaat, en op je eigen gezondheid. Hoog tijd om aardig te eten dus!
Manieren om ‘aardig te eten’
Aardig eten gaat alleen verder dan vaker plantaardig eten. Zo zijn er heel wat duurzame keuzes die je kunt maken op het gebied van voeding.
Daar helpt het Wereld Natuur Fonds graag een handje aan mee, en deelt in samenwerking met Green Chef daarom vijf essentiële tips die je helpen om aardig te eten.
Op die manier wordt het maken van bewuste keuzes in voeding steed makkelijker. Benieuwd hoe ‘aardig’ jij nu al eet? Doe dan deze test!
5 tips om ‘aardig te eten’
Met deze vijf tips eet jij binnen de kortste keren duurzamer:
1. Eet vaker plantaardig
De meest effectieve manier om jouw ecologische voetafdruk drastisch te verminderen is simpelweg door minder vaak voor dierlijke producten te kiezen.
Verminder je consumptie van vlees en zuivelproducten en ga vaker plantaardige opties, zoals bonen, groenten en noten. Dat helpt de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen en natuur te behouden. Score!
2. Eet vers en lokaal
Verse groenten en fruit in de supermarkt komen niet van ver, hoeven niet ver te reizen én hoeven dus niet verpakt te worden. Win-win!
Kies daarom het liefst altijd voor verse, seizoensgebonden en lokale producten om de ecologische voetafdruk van je voeding te verkleinen.
Zó creëer je in 7 dagen meer verbinding met jezelf, anderen en de natuur
3. Ga voor duurzame landbouw
Als je de mogelijkheid hebt om biologische producten te kiezen, kies dan het liefst voor voeding met een biologische komaf. Zo zijn er geen toxische stofjes gebruikt om het product te groeien en vers te houden.
Ondersteun liever de producenten en boeren die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, zoals biologische landbouw.
4. Variatie en balans
Variatie is altijd een goed idee. Experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen. Een makkelijk ezelsbruggetje is: eat the rainbow, zo weet je zeker dat je variatie op je bord krijgt.
5. Voorkom verspilling
Als er één ding zonde is, dan is het wel voedselverspilling. Het product heeft een lange weg moeten afleggen tot het op je bord is gekomen, daar is de nodige vervuiling bij komen kijken en dus is het héél zonde als het vervolgens in de prullenbak belandt. Al helemaal als je nagaat dat 1 op de 10 mensen van de wereldbevolking honger heeft.
Gooi daarom zo min mogelijk voedsel weg, kook en koop op maat en zoek manieren om restjes te hergebruiken, bijvoorbeeld als lunch. Kook met restjes in plaats van meteen nieuwe producten te kopen zodra er iets opraakt.
Claudia Tjan van Green Chef tips: “Wat veel mensen niet weten is dat je een appel het beste in de koelkast kan bewaren en een paprika of tomaat juist beter op de fruitschaal. Zo gaan ze beide langer mee. Daarnaast is meal preppen de sleutel tot minder verspilling.”
De manier om natuurbehoud te steunen
Je hoeft heus niet honderd procent bewust te leven om tóch blijvende impact te kunnen maken. De 80-20 regel is een mooie maatstaaf.
Corné van Dooren van het Wereld Natuur Fonds: “Het veranderen van je eetgewoonten kan uitdagend zijn, maar het is van cruciaal belang voor de planeet. De trieste realiteit is namelijk dat ons voedselsysteem de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd.
Alle kleine beetjes helpen. Kleine aanpassingen, zoals plantaardige melk in je koffie of vegetarisch gehakt in je favoriete pasta of een recept met bonen koken, maken een verschil. Door Aardig te eten, kunnen we deze trend ombuigen en een positieve verandering teweegbrengen.”
Door rekening te houden met de herkomst van ons voedsel en de impact ervan op de natuur, kunnen we een verschil maken! En dat is van essentieel belang omdat ons voedselsysteem een van de belangrijkste drijfveren is van klimaatverandering en natuurverlies.
Nu weet je wat je te doen staat!