Save the soil: zo belangrijk is de aarde onder onze voeten (en hoe we het beschermen)
De wereld heeft je hulp nodig, en die van je buurman en van zijn buurman, en van alle andere buurmannen ter wereld eigenlijk ook. Zoveel is inmiddels wel duidelijk. De vega(n)-trend is niet te stoppen, protesteren is hot en steeds meer groene initiatieven (groot én klein) poppen uit de grond. Sterker nog: die worden de standaard. Toch is er een kleine kans dat je bij een mooiere wereld ook denkt aan betere aarde. In de letterlijke zin van het woord.
‘En, waarom zou ik?,’ denk je waarschijnlijk geheel terecht. We’ll tell you.
Gezonde grond is essentieel
We hebben het over aarde, grond, ofwel soil in het Engels (om verwarring met de aarde – als in de planeet – te voorkomen). Het is niet zo gek dat je, zelfs met een nog zo groen hart, waarschijnlijk bij een gezonde planeet eerder denkt aan schone lucht, schone zeeën, gezonde bossen en genoeg diversiteit in dieren. No worries, so did we.
Maar, leerden we van de Soil Science Society of America (SSSA), we hebben gezonde grond even hard nodig als dat we gezond water en frisse lucht nodig hebben. Hoe zit dat?
De functies van gezonde aarde
De grond levert namelijk cruciale processen voor ecosysteem. Zo fungeert het als een waterfilter, een fysieke plek om te groeien, een thuis voor miljarden organismen die op hun beurt weer bijdragen aan biodiversiteit.
Oh, en wat dacht je van het feit dat de aarde dé fundering is voor dorpen en steden? Niet voor niets dat de American Society of Agronomu (ASA) het volgende zegt: “soil is essential to life”.
Vind je vast ook interessant: Hoe Justdiggit door te graven klimaatverandering tegengaat
Daarnaast biedt aarde ons de mogelijkheid om een gezond agro-ecosysteem te runnen en ons wereldwijd te voorzien van voedsel en brandstof. Stuk voor stuk redenen om goed voor de aarde te zorgen zou je denken.
Aarde eerder als opslagruimte
Gek genoeg zien wij – de mensheid – de aarde eerder als een soort opslagplaats. We gebruiken de aarde voor spullen die wij niet meer willen; we stoppen het vol met vast- en waterafval.
Hoogtijd dat we ons achter het oor gaan krabben en beter omgaan met wat we hard nodig hebben en belangrijker nog: respect voor willen hebben.
5 tips om de grond gezond te houden
Hoe houden we de aarde goed en gezond zónder boeren- of agricultuurkennis te hebben? Daar zijn 5 manieren voor die de ASA en SSSA gelukkig met ons delen:
1. Verminder voedselverspilling
Het eten dat wij in de supermarkten kopen, heeft impact op de hele voedselketen. Eén van de makkelijkste manieren om de aarde gezond te houden, is door de hoeveelheid voedsel die we weggooien, te verminderen.
Zie het zo: al het eten dat je koopt, heeft land, water, energie en grondstoffen gekost om gemaakt te worden. Door minder weg te gooien, voorkom je dat dit kostbare product weer terug in de aarde belandt (dat overigens ook weer veel energie kost om verwerkt te worden).
De impact van voedselverspilling? 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende
2. Eet gevarieerd
Hoe meer verschillende producten er worden verbouwd, hoe beter het is voor de grond. Aarde houdt van diversiteit, het bevordert de vruchtbaarheid van de grond.
De beste manier om hieraan bij te dragen is dus door simpelweg meer verschillende voedselsoorten te consumeren, zodat je bijdraagt aan een gevarieerde vraag vanuit de consument.
Een gevarieerd dieet steunt niet alleen gezonde aarde, je lichaam heeft een gevarieerd dieet nodig om gezond te kunnen blijven. En een gezond lichaam heeft óók weer invloed op je mentale welzijn. Een win-win-win-situatie, dacht ik zo!
3. Begin met composteren
Door te composteren maak je van voedselresten weer nieuwe, vruchtbare grondstoffen voor de aarde. Dus volgende keer als je in de supermarkt staat en je ogen zijn weer eens groter dan je maag: eet alvast een appeltje en denk goed na over wat je écht nodig hebt. Heb je toch nog voedselresten over? Kook dan vooral met restjes!
Restjes voorverpakte sla over? Maak er deze heerlijke pesto van!
Geen ruimte? Ga voor een wormenhotel
Heb je geen plek om te composteren? Dan raden we je aan om je eigen wormenhotel te maken (zo gepiept én ontzettend leuk kan ik je vertellen). Het neemt weinig ruimte in beslag, je voorkomt onnodige vervuiling én hebt erna supervruchtbare aarde voor je planten.
Benieuwd hoe je dat doet? Zo maak of koop een wormenhotel (als composthoop)
4. Lees de labels van tuinproducten
Labels en etiketten lezen in de supermarkt is altijd een goed idee, maar dat geldt ook wanneer je in het tuincentrum of in winkels als de Gamma, Praxis of Karwei bent. Het teveel of te weinig aanbrengen van bepaalde producten in je tuin kan namelijk voor problemen zorgen.
Ook interessant: Deze veelgebruikte eetwaren kan je gewoon invriezen
Wil je gezonde aarde in je tuin? Ga dan voor natuurlijke onkruidbestrijding en nooit voor chemische. Zoals deze 6 natuurlijke varianten, getipt door TreeHugger.
5. Test je grond
Het klinkt misschien wat overdreven om de aarde in je tuin of in je moestuin te testen, maar niets is minder waar. Als je zelf groenten wilt verbouwen of gezonde bloemen of planten wilt laten groeien, wil je eerst weten welke voedingstoffen er al in de grond zitten. Scheelt geld en je hoeft minder kunstmest (of eventuele vruchtbare grond uit je wormenhotel) aan te brengen.
Een makkelijke manier om te testen hoe gezond jouw aarde is, is door het te laten testen. Er zijn vaak lokale diensten die dit voor je kunnen doen. Zo kan onder andere de zuurgraad van je grond worden getest via Ecostyle.nl. Maar een zoektocht op Google leert je dat er opties genoeg zijn!
Zie je, zo kan je op een simpele manier goed voor de aarde zorgen!
Meer tips voor een mooiere planeet?
- Je voetafdruk op de aarde verkleinen? Met deze kleine aanpassingen ben je er al
- Zo verminder je de duizenden kleine plastic microvezels die vrijkomen bij elke wasbeurt
- Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen