Heeft aanstekelijke werkstress een effect op jouw relatie?
Wanneer je partner een stressvolle tijd (op werk) doormaakt, is het normaal dat jij daar ook last van kunt krijgen (en vice versa). Soms kan dit zelfs zo intens aanvoelen alsof je zelf enorme spanning en stress ervaart. Dit gevoel wordt crossover stress, ook wel aanstekelijke of besmettelijke stress genoemd – een term die onderzoekers gebruiken om te beschrijven hoe werkstress van de ene partner op de andere wordt overgedragen.
Er zijn drie manieren waarop iemands stress op de werkplek zijn of haar partner kan beïnvloeden: namelijk door directe overdracht van stress, indirecte overdracht van stress en veelvoorkomende stressfactoren.
Vormen van aanstekelijke werkstress
Op deze manieren kan werkstress jouw relatie beïnvloeden volgens GOOP.
Directe overdracht van stress
Als je de stress van je partner ervaart alsof het je eigen stress is, voel je waarschijnlijk wat wetenschappers directe overdracht van werkstress noemen. Organisatiepsycholoog dokter Yi-Ren Wang zegt hierover: “Wanneer een partner erg empathisch is en de ander goed aanvoelt, kan het voelen alsof hij of zij de stressvolle situatie zelf heeft meegemaakt. Zelfs als dit niet het geval is.”
Indirecte overdracht van stress
We spreken van een indirecte overdracht van stress wanneer er door de stressvolle situatie van de partner, spanningen ontstaan in de relatie. Het korte lontje, minder contact en mentale afwezigheid zorgen ervoor dat de verbinding tussen twee partners verslechtert en de communicatie doodbloedt.
Veel voorkomende stressfactoren
Dan zijn er ook stressfactoren die op de werkvloer plaatsvinden, maar die het hele gezin direct beïnvloeden. Denk aan een gebrek aan promotie, degradatie, salarisvermindering of zelfs ontslag. Dit heeft natuurlijk impact op de financiële situatie en het huishouden van het hele gezin.
5 manieren om aanstekelijke (werk)stress te managen
Werkgerelateerde stress kan dus een flinke impact op de thuissituatie en op je relatie hebben. Dit kan zorgen voor psychisch leed voor beide partijen deelt Nina Westbroek, huwelijks en gezinstherapeut. “Wanneer de stress van de ene partner op de andere partner overslaat, verlies je het vermogen om elkaar te steunen en raak je beide emotioneel uitgeput” aldus Westbrook.
Daarom is het belangrijk om stress niet van elkaar over te nemen, maar hoe doe je dat?
Creëer gezonde grenzen
Het is belangrijk om emotionele behoeften van je partner te begrijpen en ondersteunen. Een relatie is gebouwd op medeleven en empathie, alleen dit wil niet zeggen dat je de stress van een ander daardoor overneemt. Wanneer jouw partner zijn of haar hart lucht en leegloopt, is het niet de bedoeling dat jij ook leegloopt. Dan ben je beide uitgeput.
Stel daarom grenzen binnen een relatie. Praat met elkaar over fijne en minder fijne dingen, maar geef ook grenzen aan. Stel jouw partner kan alleen nog maar negatieve gedachten delen, dan mag je daarin een grens stellen. Bijvoorbeeld wanneer je iemand niet kunt helpen, is het je goed recht om dit aan te geven en te verwijzen naar professionele hulp.
Communiceer
Als een van jullie stress ervaart op het werk, is het belangrijk om hierover met je partner te communiceren. Stel elkaar op de hoogte van de omstandigheden, hierdoor creëer je geduld en begrip. Blijf praten over de stressvolle situatie, wees open naar elkaar over de oorzaak en klap niet dicht. Wanneer je niks meer deelt, kan een partner denken dat de sfeer en relatie door zijn of haar toedoen verandert.
Wees attent
Het is belangrijk om je bewust te zijn van hoeveel stress je voelt en hoeveel van deze stress je op je partner loslaat (en wanneer). Laat elkaar in je waarde en accepteer elkaars grenzen waar we het eerder over hadden. Iedereen heeft ‘lucht’ en ontspanning nodig. Spreek met elkaar af hoe jullie met stress op het werk omgaan.
Vraag bijvoorbeeld aan je partner: is dit een goed moment om erover te praten? Vermijd zware gesprekken liever net voor het naar bed gaan (dan is een knuffel al genoeg!), maar plan momenten in waarop jullie het over de situatie kunnen hebben.
Vraag hulp en ondersteuning
“Eén persoon kan niet voorzien in al onze emotionele, sociale, romantische, intieme en psychologische behoeften. Dat is veel gevraagd”, zegt Westbrook. Praten met andere mensen – een collega, een vriend of een therapeut – over stress op het werk kan een deel van de last verlichten die anders op de schouders van de partner rust.
Heb een plan
Als je weet dat er een stressvolle tijd nadert op werkgebied, maak daar dan plannen voor. Je kunt elke dag rustmomenten inplannen (alleen of samen), samen wandelen om erover te praten, stressverlagende meditaties doen of elkaar tijdelijk ontlasten met huishoudelijke taken. Hoe de situatie er ook uit ziet, simpele aanpassingen kunnen helpen om stress voor jou en je partner te verminderen.
Zorgt werkstress constant voor een gespannen sfeer in de relatie? Dan is het goed om dit bij de werkgever aan te kaarten. Het zou zonde zijn als jullie relatie door werkstress eindig is.