De helende kracht van (niet-seksuele) aanraking
Een knuffel, arm om je schouder of een hand op je been kan voelen als een warm deken, liefdevol en steunend. Naast een fijn gevoel heeft fysieke aanrakingen ook lichamelijke voordelen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een professor, die lesgeeft in seksuele mindfulness, legt uit wat niet seksuele mindful aanrakingen voor een voordelen hebben.
Elkaar meer aanraken, waarom is het belangrijk dat we dat opnieuw leren?
In een wereld waar we steeds individualistischer leven komen aanrakingen, die niet seksueel zijn bedoeld steeds minder voor. Hoewel het met je geliefde normaal is om hand in hand te lopen, te knuffelen en zoenen, vinden velen het ongewoon om dit bij vrienden, familie of bekenden te doen.
Lichamelijke voordelen van fysieke aanrakingen
Dat is zonde en tijd om daar verandering in te brengen, stelt professor Chelom Leavitt op Psychology Today. Uit onderzoek blijkt dat niet seksuele aanraking ons geluk, gevoel van verbondenheid en lichamelijke gezondheid verhoogt. Zo zorgt alleen al het vasthouden van een hand voor een verlaagde bloeddruk en een knuffel zorgt voor een lager cortisolgehalte en het verminderen van stress.
Wat is tantra nou eigenlijk echt (en nee het draait niet alleen om seks)?
Goede redenen om dus vaker hand in hand te lopen of iemands arm aan te raken als een vriend gestresst is. Echter heeft ook de Covid-pandemie ervoor gezorgd dat we elkaar steeds minder zijn gaan aanraken. Het is dus even wennen om elkaar wél weer te mogen aanraken, omdat dit bijna twee jaar werd afgeraden.
Oefenen om elkaar meer aan te raken
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat aanrakingen weer normaal gaan vinden? Leavitt geeft lessen in seksuele mindfulness en heeft tips voor hoe aanraking er tijdens een discussie of ruzie voor kan zorgen dat je dichter tot je partner komt.
Leavitt: “Wanneer je de volgende keer spanning voelt tussen jou en je partner, probeer dan eens het volgende. Stem jezelf af op je observerende gedachten: je zintuigen. Ben je bewust van zicht, geluid, smaak, geur en vooral op aanraking? Observeer alle gedachten en emoties die voorbijkomen. Zodra je die hebt opgemerkt, richt je je weer op je zintuigen.”
Vaak ruzie met je lief? Dit is waarom koppels ruzie maken, volgens Esther Perel
Deze oefening kan onder andere helpen om minder snel te willen reageren op je partner tijdens een ruzie. En in plaats van reageren te luisteren en verbinding te zoeken met je partner.
Leavitt licht toe: ”Terwijl jij je op iets anders richt dan je emoties en gedachten is er meer ruimte voor empathie en een meelevende aanraking. Je kunt vervolgens je hand op de hand van je partner leggen en kijk of jij hier rustiger of je partner rustiger van wordt.”
Dit is een simpele oefening om de spanning te verminderen tijdens een ruzie en om met aanraking weer in verbinding te komen met je partner. Als je spanning vermindert is de kans groter dat je het probleem samen kunt oplossen waarmee de discussie is begonnen.
Wennen aan elkaar meer aanraken
Of je niet seksuele aanraking nu gebruikt om een vriendin te troosten, om een knuffel vraagt wanneer je gestresst bent of tijdens een ruzie met een partner: het is altijd effectief. En het mooie is dat aanraking geen negatieve bijeffecten heeft, mits je allebei prettig voelt bij het aanraken.
Leren van de Zweden: onderlinge kindermassages op basisscholen
Hoe vaker je weer went aan het aanraken van geliefde, familie en vrienden hoe instinctiever het wordt. En je zult merken dat aanraking de kracht heeft kalmerend, helend en verbindend werkt. Eigenlijk zijn er dus alleen maar voordelen.
Dus wie ga jij als eerste een hug geven vandaag?