De makkelijkste aanpassing van de mens om het klimaat te redden
Strijden om het klimaat te redden is geen overbodige luxe en het blijkt eenvoudiger dan men denkt. Om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen, zou iedereen maximaal twee keer per week vlees mogen eten. Dit is een van de conclusies uit het COP27 klimaatrapport van dit jaar.
Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar dat je zelf zó eenvoudig een steentje bij kunt dragen is mooi nieuws vinden wij.
COP27 klimaatconferentie
6 tot 18 november vindt de COP27 klimaatconferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering plaats in de badplaats Sharm-el-Sheikh in Egypte.
Deze conferentie is de 27ste Conference of the Parties in het kader van het Klimaatverdrag en er wordt uitgebreid ingegaan op het klimaatrapport van 2022.
Het doel van de klimaatconferentie is het terugbrengen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Op deze manier proberen we samen de temperatuurstijging te halveren zodat we in 2030 slechts een stijging hebben van anderhalve graad. En dat is al fors.
Wat gebeurt er als de wereld warmer wordt?
In een warmere wereld krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden.
Zware neerslag kan overstromingen en schade aan oogsten (dus voedsel) opleveren. Bij langdurige perioden van droogte komen ecosystemen in gevaar die behoefte hebben aan neerslag.
Een veranderend klimaat heeft invloed op onze veiligheid, gezondheid en levensomstandigheden. Tijdens warmere periodes hebben mensen meer last van allergieën, en is er meer sterfte door warmte meldt het KNMI.
Twee keer per week vlees eten
Onderzoekers houden scherp in de gaten hoe het gaat met de ontwikkelingen om klimaatdoelstellingen te bereiken.
Vooralsnog zien ze de uitkomsten somber in en daarom doen ze enkele aanbevelingen waardoor we samen wél in staat zijn om de temperatuurstijging te beperken tot een minimum.
Een van de dingen waaraan iedereen een steentje kan bijdragen, is het consuminderen van vlees.
Wanneer alle mensen uit Europa, Amerika en Oceanië maximaal twee keer per week vlees eten, zou het klimaat al een beetje geholpen zijn.
Klimaatvriendelijk eten
Vlees eten is dus schadelijk voor het milieu. Een kilo rundvlees veroorzaakt bijvoorbeeld een uitstoot van 66 kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met 400 kilometer rijden op benzine in een middelgrote auto. In totaal ontstaat bijna een derde van de klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel.
Ruim 50 procent daarvan komt bij volwassenen door het eten van vlees en zuivel. Nu is het onrealistisch dat iedereen stopt met het eten van vlees, maar een kleine aanpassing in het weekmenu zou fijn zijn.
Denk aan een flexitarisch eetpatroon waarbij je twee of drie keer in de week een stukje vlees óf vis eet. BEDROCK deelt iedere vrijdag een vegan recept als inspiratie. Super lekker en beter voor het klimaat.
Wil je meer doen dan minderen met vlees? Houd dan de berichten van de COP27 in de gaten want daar zitten ze bovenop de nieuwste ontwikkelingen.