Zo krijg je aandacht van je partner zonder ernaar te vragen
In de wondere wereld van liefde begeven we ons vaak op glad ijs. Want, daten en liefde zijn complex. Wanneer je iemand ontmoet die je hart sneller laat kloppen of waar je gewoonweg aandacht van wilt, ben je daar dan eerlijk over? Of is het misschien slimmer om aan reseverse psychology te doen en juist een beetje hard to get te spelen?
Er is heel wat veranderd in datingland in de afgelopen jaren. Waar je vroeger met simpelweg je buurjongen trouwde, nemen we daar tegenwoordig niet zomaar genoeg mee. Nee, we hebben een eisenlijst van hier tot Tokyo waar mr. of mrs. right aan moet voldoen.
Hoe krijg je weer aandacht van je partner?
En stél: je ontmoet iemand die je leuk vindt. Iemand die – nu in elk geval nog – aan al je eisen lijkt te voldoen, hoe zorg je er dan voor dat de ander uiteindelijk ook voor jou valt? Want je wilt iemand niet afschrikken of wegduwen. Dit zijn gedachten die spelen wanneer je iemand net ontmoet, maar ook wanneer je al een (lange) relatie hebt.
Lees ook: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)
Want zelfs als je een relatie hebt met iemand waarvan zijn of haar leven verwikkeld is met de jouwe, kan je langzaam – al dan niet onbedoeld – je partner van je wegduwen of andersom. Jullie ontmoeten andere mensen, je ontwikkelt je verder in je leven en er komen andere dingen op je pad. ‘s Avonds lig je samen op de bank of in bed maar ben je allebei misschien meer met je telefoon bezig dan met elkaar. Het zijn simpele en subtiele tekenen waardoor je je onzeker kan voelen en niet meer zeker weet of je partner van je houdt.
Kwetsbaar opstellen
Hoe krijg je dan weer aandacht van je lief? Alain de Botton – oprichter van de School of Life en moderne denker – zegt er het volgende over. “Om gerust gesteld te worden door je partner over jullie relatie, zul je jezelf kwetsbaar moeten opstellen. En dat is eng. Het betekent dat je zult moeten toegeven hoeveel van jouw leven ligt in de handen van je partner. Je kan bang zijn om gekwetst te worden door de ander. Het is eng om te vertellen dat we afhankelijk zijn van het positieve beeld en de goede mening die de ander over ons heeft om het psychologisch te kunnen overleven.”
Vind je vast ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen
En dat is wat veel mensen lastig vinden, aldus te Botton. Vooral als je opgegroeid bent in een gezin waarbij je weinig geruststelling kreeg over het feit dat de ander jouw behoeftes begreep. Het lijkt dan simpelweg makkelijker om er maar niet naar te direct naar te vragen. Hoe we dat vaak wel doen? We zoeken naar hun aandacht door boos te worden, om de ander in de weg te zitten. Waarom? Negatieve aandacht is óók aandacht. “Je ruimt het huis niet vaak genoeg op,” of “je laat altijd dingen slingeren.” Maar het beeld wat je partner dan van je ontwikkelt, is juist het soort aandacht wat je nou net niet wilde.
Toon begrip
Wat we eigenlijk willen van onze partner is hun enthousiasme, compassie, liefde en begrip. Daarom is het essentieel om ‘vrienden te worden’ met je afhankelijkheid, stelt de Botton in deze video. Je behoeften niet zien als iets slechts of iets om je voor te schamen. Dus wanneer er thuis de volgende keer weer een discussie ontstaat of je door je partner wordt beschuldigd van allerlei dingen die je verkeerd doet, hou dan in gedachten dat je partner je waarschijnlijk graag wilt laten weten dat hij of zij om je geeft, maar dat alleen kan laten weten op de enige manier die hij of zij kent: door het bloed onder je nagels vandaan te halen.
Bron: School of Life
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!