Waarom het broodnodig is dat het ouderschapsverlof naar 9 weken gaat
Goed nieuws voor alle (aanstaande) ouders: vanaf augustus wordt het aanvullende ouderschapsverlof verlengt van 5 naar 9 (!) weken. Alsnog is dit summier als je dit vergelijkt met Zweden, Noorwegen en Finland, maar het is een stap de goede richting op. Niet alleen is het een mogelijkheid voor vaders om meer betrokken te zijn bij de zorg van het kind, maar ook om de ongelijke verdeling van zorg en werken vanaf het begin af aan gelijk te trekken.
Waarom is het zo belangrijk dat het 9 weken durende ouderschapsverlof er komt en de zorg vanaf het begin af aan anders wordt verdeeld?
Ongelijke verdeling zorg en werktaken
Op dit moment lukt het slechts 10 procent van de heterostellen in Nederland om betaald werk en onbetaalde zorg gelijk te verdelen stelde WomenInc al eerder aan de kaak.
Het gevolg hiervan is dat 53 procent van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk is van hun man. En die financiële verantwoordelijkheid van mannen heeft weer negatieve gevolgen voor hoeveel tijd zij met hun kinderen kunnen doorbrengen.
Waarom ouderschapsverlof leidt tot een betere zorgverdeling
Dit verschil begint vaak net na de geboorte van het eerste kind. 38 procent van de vrouwen gaat na de geboorte minder uren werken, tegenover 9 procent van de vaders. Niet gek als je bedenkt dat vaders in Nederland tot een paar jaar geleden slechts 2 dagen vrij kregen nadat hun eerste kind was geboren.
Doordat vrouwen vanaf het begin af aan meer tijd vrij krijgen om voor hun kind te zorgen, is het zodra het zwangerschapsverlof is afgelopen, vaak een meer logische keuze dat zij minder gaat werken. Dit omdat zij al de hele tijd hebben gezorgd en hierdoor het kind beter kennen. Ook vindt bijvoorbeeld nog steeds 80 procent van de Nederlanders dat moeders minder moeten gaan werken tegenover 35 procent voor de vaders.
https://www.bedrock.nl/finland-partnerverlof-zwangerschapsverlof/
Als de vader vanaf de geboorte meer betrokken is bij de zorg, is de kans dat dit leidt tot een meer gelijke verdeling van wie de zorgt op zich neemt. Het wordt minder vanzelfsprekend gezien dat de moeder minder gaat werken, omdat zij meer tijd met het kind heeft doorgebracht en daardoor beter kan zorgen dan de vader.
Hoe is het in Nederland nu geregeld?
In 2019 is het betaald geboorteverlof voor vaders aangepast van 2 naar 5 dagen. En vanaf 1 juli 2020 is er een aanvullend geboorteverlof van 5 weken mogelijk. Dit bestaat uit een uitkering van het UWV van 70 procent van het loon dat je moet opnemen in het eerste half jaar. Voor vrouwen geldt een wettelijke verlofsregeling van 16 weken: 6 weken bevallingsverlof en 10 weken zwangerschapsverlof.
Uitbreiding naar 9 weken ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 krijgen beide ouders 9 weken ouderschapsverlof, naast het bestaande geboorteverlof. Dit is betaald verlof maar wel tegen 70 procent van het dagloon. Het is de bedoeling dat je deze 9 weken opneemt in het eerste jaar na de geboorte van je kind.
Hierdoor kunnen vaders nu ook 15 weken betaald verlof opnemen in het eerste jaar. Hopelijk wordt de scheve verhouding een stuk kleiner tussen moeders en vaders en draagt dit bij aan een beter verdeling tussen betaald werk en onbetaalde zorg binnen gezinnen.
Dit is een positieve stap de goede richting op, maar wij blijven strijden voor een ouderschapsverlof dat voor beide ouders gelijk is zoals in Finland en Zweden!